Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_19-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_19-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0029 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_19-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng. Hana Konopová Tematický celekStavební obnova Ročník3. Datum tvorby20.9.2012 Anotace Nápisy na objektech 2. – objasnění pojmu epigrafika, kde a v jaké formě se s ní můžeme setkat Metodický pokyn Určeno k výkladu do hodiny i samostudiu Možnosti využití – názornější a přehlednější způsob vysvětlení učiva. Využití hlavně v památkové péči, slouží k rozvíjení základního kulturního rozhledu studentů. Nutí to studenty dívat se kolem sebe, tedy i nad úroveň výloh. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora a studentů SPŠ Stavební České Budějovice

2 NÁPISY NA OBJEKTECH

3 EPIGRAFIKA 2. ____________

4 EPIGRAFIKA EPIGRAFÉ = NÁPIS – vznik z řeckého slova Později vznik samostatné vědecké discipliny oboru historických věd Epigrafika je věda o nápisech, jimiž se rozumějí všechny texty, které byly ryty, tesány, odlévány, malovány apod. na objekty, sochy,obrazy …. Epigrafika sleduje vývoj jednotlivých nápisů, často se stává i jediným písemným pramenem o minulé době či události. Výhodou je, že se znění dochovalo v originále. Údaj nebývá znehodnocen, bývá ve stejném tvaru a významu jak byl v minulosti zaznamenán.

5 1.Podle způsobu zhotovení : tesání, rytí, odlévání, vnášení do omítek, škrábání do omítek 2.Podle materiálu : kámen, dřevo, omítka, kov.. 3.Podle umístění : budovy a stavby, podstavce soch, kanalizační poklopy a …) 4.Jako doprovod uměleckých děl: (náhrobky, zvony, sochy….) v exteriéru – hraniční kameny, úmrtní kříže, mobiliář …) 5.Podle obsahu: literární, historické (s datací a bez chronologických údajů) a doprovodné. NÁPISY LZE DĚLIT:

6 ČTENÍ LATINSKÝCH NÁZVŮ - Není K – nahrazuje ho C - Není V – nahrazuje ho U - Není G – nahrazuje ho J

7 přečtěte wIz tVto! GAK PECVGE MOCNAR O NAVCENI DITEK! Wiz tuto jak pečuje mocnář o naučení dítek - nápis na škole Z nápisu se však dá vyčíst i letopočet – viz chronogramy

8 A – ABBAS - opat A.D. –anno Domini – léta Páně; ΑΩΑΩ.- alfa a omega odvozuje se z bible části Apokalypsa – první a poslední počátek i konec AEDIFICATUM – (erektum) – postaveno ERECTVM – (erektum) – zbudováno EREXIT – zbudoval FEC., fecit – vytvořil udělal, před jménem umělce FIERI FECIT –(fijerí fécit) – dal zhotovit, před jménem objednatele díla – dnešní INVESTOR FVND., FVNDATVM – (fundátum) – založeno FVNDAVIT – (fundavit) – založil Nápisy na podstavcích soch, portálech, domovních štítech, litografiích, starých pohledech se můžeme setkat s různými nápisy – většinou jsou v latinského nebo řeckého původu

9 IHS – Iesus hominum salvator INRI Iesus Nazarenus rex Iudeaeorum M. – před jménem řeholnice O. – za jmnem řeholníka P. Před jménem kněze nebo člena duchovního řádu Nro - zkratka slova numero před číslicí označující č.p. REN., RENOV.,RENOVATVM –(renovátum) – obnoveno renovováno – následuje letopočet, nezaměňovat s rokem vzniku! RESTAVRATVM – obnoveno, restaurováno RESTAVRAVIT (restauravit) – obnovil SPQR -Senatus Populusque Romanus – senát a lid římský SPQO - Senatus Populusque Olomucensis – Sněm a lid olomoucký

10 ŘÍM - PANTHEON

11 S.P.Q.R – poklop římské kanalizace – Senatus Populusque Romanus – senát a lid římský

12 A TO JE VŠE DĚKUJI ZA POZORNOST

13 Zdroj - Literatura HEROUT, Jaroslav; SMRČINOVÁ, Eva. Naše stavební památky. Praha: Albatros, 1975, ISBN 13-622-KMČ-75.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_19-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng."

Podobné prezentace


Reklamy Google