Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Jsou to neohebné slovní druhy.  Vyjadřují bližší vlastnosti dějů.  Ptáme se na ně otázkami: Jak? Kdy? Kde? Kam? Odkud?  Příslovce vznikají nejčastěji.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Jsou to neohebné slovní druhy.  Vyjadřují bližší vlastnosti dějů.  Ptáme se na ně otázkami: Jak? Kdy? Kde? Kam? Odkud?  Příslovce vznikají nejčastěji."— Transkript prezentace:

1

2

3  Jsou to neohebné slovní druhy.  Vyjadřují bližší vlastnosti dějů.  Ptáme se na ně otázkami: Jak? Kdy? Kde? Kam? Odkud?  Příslovce vznikají nejčastěji odvozením od přídavných jmen (rychlý – rychle, hezký – hezky, vytrvalý – vytrvale) nebo ustrnutím podstatných jmen (ráno, večer, odpoledne, domů…)

4  Jsou to příslovce, které vznikly spojením předložky se jménem.  Píšeme je obvykle dohromady.  Př. Na hoře Říp. Nahoře se svítí.  Z ticha se ozvala rána. Buď zticha.  Do konce zbývá 5 minut. Včera jsme remizovali, dnes dokonce vyhráli.  Dohromady, zleva, zpravidla, navečer…

5  Stejně jako stupňujeme přídavná jména, tak můžeme stupňovat i příslovce.  1. stupeň – základní tvar příslovce (slušně, vesele, zdravě, jemně, dokonale, níž)  2. stupeň – tvoříme tak, že k příslovci přidáme koncovku – eji, - ěji, - e.  (slušněji, veseleji, zdravěji, jemněji, dokonaleji, níže).

6  3. stupeň – ke 2. stupni přidáme předponu nej -  (nejslušněji, nejveseleji, nejzdravěji, nejjemněji, nejdokonaleji, nejníže)  Místo stupňování můžeme použít i další příslovce k zesílení významu:  chutně – velmi chutně, dobře – daleko lépe, zdravě – ještě zdravěji, doprava – více doprava

7  1) Doplň vhodná příslovce:  (příjemně, rychle, moc, hlasitě)  Jel autem….., aby stihl svou práci.  Křičel tak……., že vzbudil celý dům.  Chovala se……..  Mám tě… rád.  2) Doplněná příslovce vystupňuj:

8  Jel autem rychle, aby stihl svou práci.  Křičel tak hlasitě, že vzbudil celý dům.  Chovala se příjemně.  Mám tě moc rád. Doplněná příslovce vystupňuj:  Rychle – rychleji – nejrychleji, hlasitě – hlasitěji – nejhlasitěji, příjemně – příjemněji – nejpříjemněji, moc – více – nejvíce.

9  Datum vytvoření: 17. 11. 2011  Ročník, pro který je materiál určen: 7.  Předmět: ČJ  Anotace: Po ověření tohoto učebního materiálu budou žáci schopni určit příslovce jako slovní druh, dále se naučí stupňovat příslovce a rozpoznají příslovečné spřežky.


Stáhnout ppt " Jsou to neohebné slovní druhy.  Vyjadřují bližší vlastnosti dějů.  Ptáme se na ně otázkami: Jak? Kdy? Kde? Kam? Odkud?  Příslovce vznikají nejčastěji."

Podobné prezentace


Reklamy Google