Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PROUDY A ZNAKY EXTREMISMU, NAŠE EXTREMISTICKÉ SKUPINY A STRANY PO ROCE EXTREMISMUS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PROUDY A ZNAKY EXTREMISMU, NAŠE EXTREMISTICKÉ SKUPINY A STRANY PO ROCE EXTREMISMUS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je."— Transkript prezentace:

1 PROUDY A ZNAKY EXTREMISMU, NAŠE EXTREMISTICKÉ SKUPINY A STRANY PO ROCE 1989. EXTREMISMUS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Sotolář. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Z čeho vzniklo slovo extremismus? Slovo extrém pochází z latiny a jeho význam je „nejvzdálenější“ nebo „nejkrajnější“.

3 Rozumíš slovu extrém? Co jsou „módní extrémy“? Co znamená „zacházet do extrému“? Použij podstatné jméno extrém v dalších slovních spojeních. Podobně použij také přídavné jméno extrémní a příslovce extrémně.

4 Co je politická škála? LEVICEPRAVIC E STŘED

5 Kde na politické škále najdeme extremismus ? Extremismus se nachází na obou koncích politické škály. Označuje se jako a) krajní levice a krajní pravice, b) levicový a pravicový extremismus, c) nebo ultralevice a ultrapravice.

6 LEVICOVÝ EXTREMISMUS PRAVICOVÝ EXTREMISMUS Klade důraz na TŘÍDY ROVNOST INTERNACIONALISMUS Klade důraz na NÁROD NADŘAZENOST NACIONALISMUS Čím se liší oba extremismy?

7 Jak se dělí levicový extremismus? ANARCHISMUS KOMUNISMUS TROCKISMUS Mezi jednotlivými proudy levicového extremismu panují dlouhodobé rozpory, neshody, ba dokonce projevy nepřátelství a nesnášenlivosti. V tom se projevuje jejich KONZERVATISMUS.

8 Jak se dělí pravicový extremismus? FAŠISMUS NEONACISMUS POPULISTICKO-NACIONALISTICKÁ PRAVICE Mezi jednotlivými proudy pravicového extremismus se objevují snahy o spolupráci, vzájemné přelévání, ba dokonce o sjednocování. V tom se projevuje jejich PRUŽNOST.

9 LEVICOVÍ EXTREMISTÉ PRAVICOVÍ EXTREMISTÉ Nejvýznamnějším je Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM), i když se o její zařazení mezi extremisty vedou spory. Je legální, a od roku 1989 dokonce parlamentní stranou. Nejznámější stranou je Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa (SPR- RSČ), kterou založil Miroslav Sládek. I tato strana je legální, a dokonce v roce 1992 uspěla ve volbách. Extremismus a politické strany

10 LEVICOVÍ EXTREMISTÉ PRAVICOVÍ EXTREMISTÉ V roce 1989 se ze stoupenců punku a undergroundu začalo formovat anarchistické hnutí. Později se anarchisté sdružovali kolem různých časopisů (např. A-kontra, Autonomie). Typickým nositelem myšlenek pravicového extremismu po roce 1989 byly hudební skupiny (např. Orlík, Braník). Ty sehrály významnou roli, i když nejde o politické organizace. Extremismus a umění

11 LEVICOVÍ EXTREMISTÉ PRAVICOVÍ EXTREMISTÉ V roce 1992 byl obviněn anarchista z atentátu na předsedu KSČM. V roce 1998 se objevily první street party, které byla doprovázeny výtržnostmi a ničením majetku. O postavení legální organizace neusilovaly především skupiny skinheads. Zlomem byla až v roce 1993 polovojenská organizace Bohemia Hammer Skinheads (BHS). Nelegální extremismus

12 LEVICOVÝ EXTREMISMUS PRAVICOVÝ EXTREMISMUS Klade důraz na TŘÍDY ROVNOST INTERNACIONALISMUS Klade důraz na NÁROD NADŘAZENOST NACIONALISMUS Zopakuj si

13 Odpověz na otázky  Kam na politické škále patří extremismus?  Na co klade důraz levicový a pravicový extremismus?  Jak se dělí levicový a pravicový extremismus?  Jak se vzájemně chovají jednotlivé proudy uvnitř levicového a pravicového extremismus?  Které extremistické strany se dostaly do parlamentu?  Co sdružovalo anarchistické skupiny?  Co sehrálo významnou roli v propagaci myšlenek pravicového extremismus?  Které skupiny pravicového extremismu neusilovaly o legální postavení?  Jak se nazývají akce levicových extremistů doprovázené ničením majetku?

14 Ukázky textů 1 „V různých městech světa proběhla 16. května 1998 Global street party jako protest proti globalizaci. V Praze svým bouřlivým průběhem toto „předvolební shromáždění mládeže“ zaskočilo policii a šokovalo média a politiky.“  S jakým extremistickým hnutím jsou spojeny právě street party?  K čemu autor článku přirovnává pražskou Global street party?  Vyhledej v textu, proti čemu toto hnutí velmi často protestuje. – Vysvětli, nebo vyhledej tento pojem.  O jaký text asi jde?

15 Ukázky textů 2 „Kandidovat jsem se rozhodla, protože jsem velmi nespokojena s dnešním stavem naší politiky, chováním vládních činitelů k nám obyčejným lidem, jak bují korupce, kriminalita, atd. Chtěla bych se podílet, pokud budu zvolena, na změnách této politiky.“  Která část extremistického hnutí se často odvolává na rovnost?  Vyhledej v textu, kterými slovy autor navozuje rovnost a sounáležitost s ostatními.  Které extremistické hnutí běžně kandiduje do parlamentu?  O jaký text asi jde?

16 Použité zdroje CHARVÁT, J. Současný politický extremismus a radikalismus. Praha: Portál, 2007. 1. vydání. ISBN 978-80-7367-098-6. Texty [online] [cit. 2010–12–09]. Dostupné z WWW:.http://www.a-kontra.net/deset-let-od-global-street- party-otazky-zustavaji-dokazeme-se-poucit.http://www.halonoviny.cz/articles/view/188747


Stáhnout ppt "PROUDY A ZNAKY EXTREMISMU, NAŠE EXTREMISTICKÉ SKUPINY A STRANY PO ROCE EXTREMISMUS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je."

Podobné prezentace


Reklamy Google