Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE  ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ  projekt v rámci vzdělávacího programu  VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE  ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ  projekt v rámci vzdělávacího programu  VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE  ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ  projekt v rámci vzdělávacího programu  VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST  ŠABLONA ČÍSLO: III/2  NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT  PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA  ROČNÍK: IV.  TÉMA: KOČKA DOMÁCÍ  AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ  DATUM VYTVOŘENÍ: 22. 11. 2011  VY_32_INOVACE_32_HK

2 ANOTACE  PREZENTACE JE VYTVOŘENA JAKO DOPLNĚK K UČIVU 4. ROČNÍKU PŘÍRODOVĚDY. DOPLŇUJE UČIVO: ROZMANITOST PŘÍRODY – ŽIVÁ PŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN.  V RÁMCI PREZENTACE SE ŽÁCI SEZNÁMÍ: 1.S HISTORIÍ SOUŽITÍ KOČKY A ČLOVĚKA 2.SE STAVBOU TĚLA KOČKY 3.S RŮZNÝMI TYPY KOČEK PODLE TĚLESNÉ STAVBY 4.SE SMYSLOVÝM ÚSTROJÍM ZKUŠENOSTI Z PILOTOVÁNÍ: Téma žáky velmi zaujalo. Projevili o probíraném učivu hluboké znalosti. Rozšířili si je ještě zajímavostmi o historii chovu koček. Nejvíce se zajímali o postavení koček ve starověkém Egyptě. Na závěr odpověděli na několik shrnujících otázek.  PREZENTACE JE VYTVOŘENA JAKO DOPLNĚK K UČIVU 4. ROČNÍKU PŘÍRODOVĚDY. DOPLŇUJE UČIVO: ROZMANITOST PŘÍRODY – ŽIVÁ PŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN.  V RÁMCI PREZENTACE SE ŽÁCI SEZNÁMÍ: 1.S HISTORIÍ SOUŽITÍ KOČKY A ČLOVĚKA 2.SE STAVBOU TĚLA KOČKY 3.S RŮZNÝMI TYPY KOČEK PODLE TĚLESNÉ STAVBY 4.SE SMYSLOVÝM ÚSTROJÍM ZKUŠENOSTI Z PILOTOVÁNÍ: Téma žáky velmi zaujalo. Projevili o probíraném učivu hluboké znalosti. Rozšířili si je ještě zajímavostmi o historii chovu koček. Nejvíce se zajímali o postavení koček ve starověkém Egyptě. Na závěr odpověděli na několik shrnujících otázek.

3 KOČKA DOMÁCÍ

4 ČLOVĚK A KOČKA  Kočka domácí je domestikovaná forma kočky divoké. Po boku člověka žije už po tisíciletí. Má pružné a svalnaté tělo, dokonale přizpůsobené k lovu, ostré drápy a zuby. Má také vynikající zrak, sluch a čich.  Kočka domácí vždy sloužila člověku především jako lovec myší.  V současnosti se uplatňuje jako společník člověka.

5 KOČKA S KOŤATY Třídenní kotě

6 KOČKY V EGYPTĚ  Staří Egypťané kočky uctívali jako božstvo a věřili, že mají moc chránit člověka před zlem. Přítomnost kočky v domě znamenala štěstí.  Nejposvátnější byly černé kočky chránící egyptské chrámy.  Dokonce i v hrobech faraónů byla nalezena mumifikovaná kočičí těla.  V Egyptě měly kočky dokonce i svou vlastní bohyni – Baset, která byla zobrazována jako malá kočka se lví hlavou a později jako žena s kočičí hlavou.

7 EGYPTSKÁ SOCHA KOČKY

8 POPIS  Kočky domácí jsou si navzájem velmi podobné.  Obecné rysy stavby těla jsou stejné - kočka má dlouhé tělo s relativně krátkými končetinami, krátký krk, poměrně širokou a krátkou hlavu a středně dlouhý ocas.  V kohoutku je kočka vysoká asi 30 cm, délka těla včetně ocasu činí pak kolem 80 cm. Kocouři jsou větší než samice a váží asi 3,5–7 kg, hmotnost koček se pohybuje od 2,5–4,5 kg. Srst je obvykle krátká, rovná a přilehlá.

9 STAVBA TĚLA

10 TĚLESNÉ TYPY KOČEK  Existují tři základní tělesné typy koček: zavalitý typ, který se vyznačuje kratším tělem, hlubokým hrudníkem, krátkou a kulatou hlavou s plochým obličejem a krátkými končetinami (perská, exotická, britská)  Svalnatý typ, pro který je typické dobré větší svalstvo, delší končetiny než u předešlého typu a ne tak kulatá hlava a je nejčastějším tělesným typem kočky.  Útlý typ, nazývaný též štíhlý či orientální typ kočky. Kočky tohoto typu mají štíhlé tělo, protáhlou klínovitou hlavu a dlouhé nohy. (siamská, orientální).

11 ÚTLÝ, ZAVALITÝ A SVALNATÝ TYP

12 KONČETINY  Na předních končetinách má kočka pět, na zadních čtyři prsty. Drápy jsou zatažitelné a při chůzi skryté v kožních záhybech. To kočce umožňuje tichý pohyb, který je důležitý pro úspěšný lov.  Stopy kočkovitých šelem díky tomu lze snadno odlišit od stop šelem psovitých.  Drápy na předních nohách si kočka obrušuje pravidelným škrabáním, zejména o dřevěné předměty (v přírodě to jsou hlavně stromy), zadní si okusuje.

13 SRST  Kůže kočky je kryta srstí.  U koček se vyskytuje několik typů srsti - krátkosrstá kočka má po celém těle krátkou a přilehlou srst, polo dlouhosrsté a dlouhosrsté mají srst delší a zpravidla jemnější.  Základními barvami srsti kočky domácí jsou černá, červená, čokoládová a skořicová. Mícháním těchto barev vzniká modrá, želvovinová, lila a plavá. Bílá se za základní barvu nepovažuje, jde o nedostatek pigmentu.

14 SMYSLY  Kočka domácí má vynikající zrak, sluch i čich. Vidí ostře a v šeru ji napomáhá vrstva buněk, které odrážejí dopadající světlo. Tato schopnost způsobuje charakteristický zlatozelený svit, který lze v očích kočky za šera pozorovat. Na světle se kočičí zornice stáhne do úzké štěrbiny. Kočka zřejmě vidí barevně, v jejím světě je však nejdůležitější pohyb a barvy nehrají důležitou roli.  Kočky mají výborný sluch, čemuž napomáhají pohyblivé ušní boltce. Kočka domácí má schopnost přesně rozlišit, odkud daný zvuk vychází.  Čich slouží kočce k nalezení kořisti, k orientaci v prostředí a ke komunikaci s ostatními kočkami

15 Zlatozelený svit kočičích očí

16 ÚKOLY 1.Popiš vnější vzhled kočky. 2.Co je hlavní potravou kočky? 3.Jak je její tělo přizpůsobeno k lovu? 4.Na jakém principu je založeno její vidění? 5.Popiš nohu kočky se zaměřením na poslední článek prstu. 6.Jakou funkci mají hmatové vousky? 7.Popiš hlavní části kostry kočky.

17 CITACE LAITCHE. Wikipedia.org [online]. 20.6. 2007 [cit. 2011-11- 22]. Soubor:Laitche-P013.jpg. Dostupné na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Laitche-P013.jpg. DCOETZEE. Wikipedia.org [online]. 24.11. 2007 [cit. 2011-11- 22]. Soubor :Black_and_white_housecat_curled_up.jpg. Dostupné na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Black_and_white_housecat_c urled_up.jpg. WEHNER, Harald. Wikipedia.org [online]. 4.6. 2006 [cit. 2011-11- 22]. Soubor: Cat-MaineCoon-Lara1.png. Dostupné na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cat-MaineCoon-Lara1.png SURHOFF, Katharina. Wikipedia.org [online]. 28.12. 2007 [cit. 2011-11-22]. Soubor: Katze_Senckenberg.jpg. Dostupné na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Katze_Senckenberg.jpg. BAHMANN, Karin. Wikipedia.org [online]. 8.8. 2007 [cit. 2011-11- 22]. Soubor: :Siam_lilacpoint.jpg. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Siam_lilacpoint.jpg.

18 CITACE  BARTEL, Tim. Wikipedia.org [online].30.4. 2006 [cit. 2011-11-22]. Soubor: Kitten-kasimir-in-hand.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kitten-kasimir-in- hand.jpg  LCAMTUP, R. Wikipedia.org [online].28.8. 2006 [cit. 2011-11-22]. Soubor:terrmografia_kot.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Termografia_kot.jpg  KOLL, Andreas. Wikipedia.org [online].20.2. 2006 [cit. 2011-11-22]. Soubor: Persian-black.jpg. Dostupné z WWW:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Persian- black.jpg.


Stáhnout ppt " ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE  ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ  projekt v rámci vzdělávacího programu  VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google