Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy PaedDr. Radomila Oblouková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy PaedDr. Radomila Oblouková."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy PaedDr. Radomila Oblouková

2 Název školyGymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638, 568 02 Svitavy IČO62033026 Operační programOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Označení vzdělávacího materiálu VY_12_INOVACE_ 1.CG.01 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Průřezové téma – Čtenářská gramotnost Název vzdělávacího materiáluKlíč od království – lidová říkadla, říkačky a povídačky Druh učebního materiáluPráce s textem Anotace Žáci na základě lidových říkanek se učí porozumět jednoduchému básnickému textu, zachytit rytmus a rým. Na základě přečteného odvozují název textu a kompletují jednotlivé básně. Klíčová slova Rým, rytmus, verš, lidová říkadla Ročník 1V.A (prima) Typická věková skupina 12 let AutorPaedDr. Radomila Oblouková ZhotovenoDatum nebo období: listopad 2012

3  Dřímota Klíč od království   Mourovatí kocouři, Toto je klíč od království. Tam, kde má svět  od moře, od vody, V tom království je město, svůj střed,  od moře, od vody v tom městě je čtvrť, tím středem  mnoho snů nám přinesli, v té čtvrti je ulice, topolová alej vede.  po kolébkách vytřásli. v té ulici je ulička, Vlevo jsou topoly,  Sen jde po trnoži, v té uličce je dvůr, vpravo jsou topoly,  Dřímota po loži, v tom dvoře je dům, dokola kolem je zelené okolí  Po krajíčku, po kraji. v tom domě je světnice, a docela uvnitř  Sen povídá: v té světnici je postel, potůček pramení.  Brzy usnu. v té posteli je koš, A to je znamení,  A dřímota: v tom koši jsou -------. že tu má svět  Já už spím. svůj střed.  (ruská) (anglická) (německá)

4 1. O jaké texty se jedná? 2. Co znamená text v závorce? Vysvětlete. 3. První text přečteme po skupinách, vytleskáme rytmus. 4. Najděte slova, která se rýmují. 5. Vymyslete rým na slova: moře, sen, dřímota, město, ulice. 6. Přečtěte si první čtyři verše druhého textu – „Klíč od království“. Postupně budeme doplňovat chybějící verše. 7. Najděme společně klíč k našemu království. Od posledního verše textu: …v koši jsou------, vymýšlíme pokračování „našeho textu“. 8. Na následující straně se texty pomíchaly, dejte k sobě jednotlivé říkanky.

5 Mourovatí kocouři, Toto je klíč od království. Tam, kde má svět od moře, od vody, V tom království je město, svůj střed, od moře, od vody v tom městě je čtvrť, tím středem mnoho snů nám přinesli, v té čtvrti je ulice, topolová alej vede.

6 Zdroje: Brukner, J.: Klíč od království – říkadla, říkačky a povídačky. 1. vyd. Praha, Albatros 1985. ISBH 13 – 871 – 85, str. 11, 90, 94


Stáhnout ppt "Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy PaedDr. Radomila Oblouková."

Podobné prezentace


Reklamy Google