Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

S AVCI 3 Placentálové – hlodavci, sudokopytníci, lichokopytníci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "S AVCI 3 Placentálové – hlodavci, sudokopytníci, lichokopytníci."— Transkript prezentace:

1

2 S AVCI 3 Placentálové – hlodavci, sudokopytníci, lichokopytníci

3 Z ÁKLADNÍ ŠKOLA C HOLTICE, OKRES P ARDUBICE - "U ČÍME SE PRO ŽIVOT " Š ABLONA : Č. III/2 I NOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY POMOCÍ ICT P OŘADOVÉ ČÍSLO : 34 A UTOR : O ŠLEJŠKOVÁ H ANA O VĚŘENÍ VE VÝUCE : 7. A 8. TŘÍDA D ATUM OVĚŘENÍ :14.12.2012

4 M ETODIKA : 1. P ROHLÉDNĚTE SI PREZENTACI A VYSLECHNĚTE VÝKLAD. 2. O DPOVĚZTE NA OTÁZKY. 3. Z KONTROLUJE SI ODPOVĚDI. Klíčová slova: Hlodavci, adaptace, hraboš, veverka, myš, sudokopytníci, přežvýkavci, prase, hroch, nepřežvýkavci, jelen, srnec, žirafa, srnec, sob, velbloud, zubr, bizon, mimochodníci.

5 H LODAVCI Nejpočetnější řád savců. Velmi rychle se rozmnožují a adaptují. Jsou přenašeči různých chorob. Mají typický chrup s trvale dorůstajícími hlodavými řezáky, které jsou dlátovitě zbroušeny. Tvrdá sklovina je pouze na přední straně zubů. Býložravci. Největší je kapybara. Krátká doba březosti.

6 H RABOŠ POLNÍ Obyvatel stepí. Živí se zelenou potravou, bohatou na bílkoviny a vitamíny. Rychle se rozmnožují. V jednom vrhu bývá 4 – 6 mláďat a jednotlivé vrhy mohou následovat za sebou v třítýdenních odstupech.

7 V EVERKA OBECNÁ Žije pouze tam, kde jsou stromy. Má různé zbarvení, ale vždy bílé bříško. Je to býložravec, ale potravu mění podle ročního období. Rodí 3 – 7 holých slepých mláďat, až třikrát ročně.

8 M YŠ DOMÁCÍ Na všech světadílech. Nepříjemný společník člověka. V potravě není vybíravá, rozkouše všechno (kniha, dřevo i malta). Moč a výkaly mají typický nepříjemný zápach = „myšina“. Vrhá 4 – 8 mláďat.

9 D ALŠÍ ZÁSTUPCI Svišť horský, plšík lískový, plch velký, bobr evropský, křeček polní Potkan, krysa, nutrie, dikobraz, kapybara, morče domácí, pískomil, křečík, …

10

11 SUDOKOPYTNÍCI Asi 190 druhů. Opírají se o dva prsty (třetí a čtvrtý), ostatní prsty zakrněly. Na konci rohovitá kopyta. Jestliže je vyvinut druhý a pátý prst, zvíře na ně při chůzi nenašlapuje, neboť jsou posunuty nahoru (kromě hrochů). První prst (palec) chybí. Dělí se na nepřežvýkavce a přežvýkavce. Býložravci. Mají rohy nebo parohy.

12 NEPŘEŽVÝKAVCI Typický je jednoduchý žaludek. Nikdy nepřežvykují. Mají úplný chrup s mohutnými trojhrannými špičáky. Přítomny jsou i řezáky, zuby třenové a stoličky. Špičáky bývají přeměněné v kly. Všežravci.

13 P RASE DIVOKÉ Bachyně porodí 3–12 pruhovaných selat. Rychle se pohybují. Za noc urazí i desítky kilometrů, umí plavat. Všežravci. Při hledání potravy se řídí hlavně čichem.

14 P RASE DOMÁCÍ

15 H ROCH OBOJŽIVELNÝ Většinu času ponořený pod hladinou vody. Váží až 3 t. Mezi prsty má krátké plovací blány. Ušní boltce a nosní dírky jsou uzavíratelné. Otevírá tlamu ve velkém úhlu a je vidět mohutný chrup. o Je to býložravec.

16 PŘEŽVÝKAVCI Žaludek se skládá ze 4 částí: bachor, čepec, kniha, sléz. Přežvýkavec utrhne a spolkne potravu, která prochází bachorem a čepcem -> zpět do dutiny ústní, kde je znovu přežvýkána -> kniha a potom slez.

17 Ž IRAFA SÍŤOVANÁ Mají dlouhý krk, ale pouze 7 krčních obratlů. Hlava je malá a nese pár krátkých růžků. Přední nohy jsou delší než zadní. Žijí v savanách. Dospělá žirafa měří asi 6 m, od ocasu k prstům měří jen asi 220 cm. Průměrná hmotnost je asi 500 kg.

18 V ELBLOUD Došlapují na 3. a 4. prst. Hmotnost těla spočívá na chodidle. Jsou to mimochodníci. Velbloud dvouhrbý (drabař) má na hřbetě 2 hrby a v Asii žije ještě divoce. Velbloud jednohrbý (dromedár) má jediný hrb a v současnosti se chová pouze jako domácí zvíře.

19 J ELEN EVROPSKÝ V Evropě, Asii, severní Africe, dovezen do Ameriky a Austrálie. Na hlavě má parohy, na zimu je shazuje. Aktivní za soumraku. Býložravec. Dožívá se kolem 13 let. Vydává zvuky (troubení).

20 S RNEC OBECNÝ Parůžky shazuje v listopadu a v prosinci. Žije v Evropě a Asii. Nejaktivnější za soumraku. Býložravec. Vydává zvuk podobný psímu štěkání. Dožívá se kolem 10 let. V květnu se rodí 1 mládě.

21 Tur domácíKoza domácí

22 S OB POLÁRNÍ Parohy má samec i samice. Na nohou má paznehty, aby se nebořil do sněhu. Potrava: byliny, lišejníky. Chován na maso, mléko, kůži a nošení břemen. Nepřítelem jsou vlci.

23 Bělověžský prales v Polsku. Reintrodukce – Ralsko. Slabý zrak, výborný čich. Žije v chráněných oblastech. Zubr evropskýBizon americký

24 LICHOKOPYTNÍCI Ostré řezáky a silné pysky uzpůsobené k ukusování trávy. Osa končetin prochází třetím prstem, na kterém spočívá hlavní váha těla. Chybí palec. Jednoduchý žaludek. Býložravci. Po dlouhé březosti se rodí 1 max. 2 plně vyvinutá mláďata.

25 K ŮŇ DOMÁCÍ Předek pochází ze Severní Ameriky odkud se rozšířil do Asie. Využití: v dopravě, zemědělství, vojenství, pro zábavu např. při lovech, různých soutěžích a dostizích. První důkazy o domestikaci pochází z centrální Asie před zhruba 3000 lety př. n. l.

26 K ŮŇ P RZEWALSKÉHO Prapředek koně domácího (spolu s tarpanem – dnes již vyhynulým). Reintrodukován do Mongolska (např. ze ZOO v Praze). Je prudký, špatně se krotí.

27 N OSOROŽEC TUPONOSÝ Neboli nosorožec bílý. 2. největší suchozemský zástupce na zemi (délka 3,7 – 4 m, váha až 4 t). Na zádech mu většinou sedí malí ptáčci, kteří ho zbavují kožních parazitů. V rovinaté travnaté krajině s dostatkem vody, kde se ochlazuje.

28 TAPÍR INDICKÝ Má jemnou srst. Zploštělé zuby uzpůsobené k rozmělnění potravy. Zadní nohy 3 prsty (největší je prostřední) a přední nohy 4 prsty (na 3. nejvyvinutějším prstu je nejpatrnější kopýtko). Na rozdíl od tapíra jihoamerického má tapír indický delší čumák.

29 TAPÍR JIHOAMERICKÝ Krátká štětinatá většinou hnědá srst. Obě pohlaví mají stejné zbarvení a mláďata vypadají jako mláďata divokých prasat. Žije v amazonských pralesích. Od roku 2002 je na Červeném seznamu ohrožených druhů IUCN z důvodu lovu a ztráty přirozeného biotopu.

30 OTÁZKY 1. Čím jsou zvláštní zuby hlodavců? 2. Vyjmenuj 5 zástupců hlodavců. 3. Na které dva podřády dělíme sudokopytníky? 4. Čím se od sebe tyto podřády odlišují? 5. Uveď 2 zástupce nepřežvýkavých sudokopytníků. 6. Vyjmenuj aspoň 4 sudokopytníky chované pro mléko. 7. Kteří sudokopytníci jsou v Evropě nejčastěji domestikovaní? 8. Vyjmenujte 3 zástupce lichokopytníků. 9. Na kolik prstů našlapují lichokopytníci?

31 ODPOVĚDI 1. Neustále dorůstají, sklovina je na přední straně. 2. Myš domácí, plch velký, plšík lískový, veverka obecná, hraboš polní. 3. Přežvýkavci a nepřežvýkavci. 4. Stavbou žaludku: nepřežvýkavci – jednoduchý, přežvýkavci ze 4 částí (bachor, čepec, kniha, sléz). 5. Prase domácí, prase divoké, hroch obojživelný. 6. Tur domácí, sob polární, velbloudi, koza domácí. 7. Tur domácí, koza domácí. 8. Kůň domácí, nosorožec tuponosý, tapír indický, tapír severoamerický. 9. Na 1 nebo na 3.

32 ZDROJE http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Microtus_arvalis_lenghts.JPG http://wiki.rvp.cz/@api/deki/files/3673/=veverka_1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ab/House_mouse.jpg/268px- House_mouse.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/Marmot-edit1.jpg/225px-Marmot- edit1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/13/Haselmaus.JPG/240px- Haselmaus.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/45/Dryomys_nitedula.jpg/258px- Dryomys_nitedula.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/be/Hamster.jpg/220px-Hamster.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/88/Beaver_Yearling_Grooming_Alha mbra_Creek_2008.jpg/250px-Beaver_Yearling_Grooming_Alhambra_Creek_2008.jpg http://wiki.rvp.cz/@api/deki/files/28357/=img-2582.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f0/Wild_Boar_Habbitat_3.jpg/240px- Wild_Boar_Habbitat_3.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sus_scrofa_piglet.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Giraffa_camelopardalis_reticulata _01.JPG/200px-Giraffa_camelopardalis_reticulata_01.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:07._Camel_Profile,_near_Silverton,_NSW,_07.07.2007.jpg

33 http://wiki.rvp.cz/@api/deki/files/1977/=jelen.jpg.bmp http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a0/Schaelschaden.jpg/300px- Schaelschaden.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5d/Capreolus_capreolus_%28Mar ek_Szczepanek%29.jpg/240px-Capreolus_capreolus_%28Marek_Szczepanek%29.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Saut_chevreuil.jpg/220px- Saut_chevreuil.jpg http://wiki.rvp.cz/@api/deki/files/26829/=tur-02.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sow_with_piglet.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Yorkshire_pigs_at_animal_sanctuary.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/98/Koza_dom%C3%A1c%C3%AD_%28zo o_Vy%C5%A1kov-_czech_republic%29.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/20070818-0001- strolling_reindeer.jpg/200px-20070818-0001-strolling_reindeer.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/98/Wisent.jpg/280px-Wisent.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0c/Bison_Cow_and_Calf.jpg/250p x-Bison_Cow_and_Calf.jpg http://cs.wikipedia.org http://wiki.rvp.cz/@api/deki/files/6395/=IMG_3475.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ostafrikanisches_Spitzmaulnashorn.JPG Kantorek, J.; Jurčák, J.; Froněk, J.; et al. Přírodopis 8 ; Prodos: Olomouc, 1999.

34 http://en.wikipedia.org/wiki/File:Tapir_with_outs tretched_proboscis.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/t humb/5/51/Brazilian_tapir_zoo.JPG/275px- Brazilian_tapir_zoo.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Przewalskipfe rd_cologne.jpg


Stáhnout ppt "S AVCI 3 Placentálové – hlodavci, sudokopytníci, lichokopytníci."

Podobné prezentace


Reklamy Google