Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/"— Transkript prezentace:

1 Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193

2 Slide 1 Modul 1 Hygiena živočišných produktů Likvidace laboratorního odpadu

3 Slide 2…atd Obsah 1. Důvody likvidace laboratorního odpadu 2. Způsoby likvidace 3. Sterilizace vlhkým teplem (varem) 4. Sterilizace vodní parou (proudící parou) 5. Sterilizace horkým vzduchem 6. Sterilizace pod tlakem – autoklávování 7. Doba působení při autoklávování 8. Desinfekce 9. Záření a vlnění

4 Slide 2…atd Důvody likvidace laboratorního odpadu Odpady a zbytky vzorků po laboratorním vyšetření se musí neškodně odstranit, protože mohou být:  zdrojem infekce  mohou poškodit zdraví lidí Jedná se především o zbytky vzorků odeslaných na laboratorní vyšetření, zbytky mikrobiálních kultur, chemikálií a použité laboratorní pomůcky.

5 Slide 2…atd Způsoby likvidace Všechny zbytky se musí zlikvidovat tak, aby se nedaly dále upotřebit.  spálení - nejdokonalejší způsob likvidace - asanační ústav  sterilizace - dochází k odstranění všech mikroorganismů z předmětu nebo z prostředí  desinfekce – užívá se u předmětů, které nelze sterilizovat

6 Sterilizace vlhkým teplem - varem Tímto způsobem se sterilizuje laboratorní sklo a nástroje.  Při teplotě 100°C a době působení 30 minut se ničí pouze vegetativní formy mikroorganizmů.  Ke zničení spor se používá tzv. frakcinovaná sterilizace. Jedná se o trojnásobné opakované zahřívání na 30 minut při 100°C v rozmezí 3 dnů.  Tyndalizace je obdoba frakcinované sterilizace, ale zahřívá se až šestkrát při teplotě 60°C.

7 Sterilizace vodní parou ( proudící parou ) Předměty určené ke sterilizaci nelze vložit přímo do vody. Přístroj k tomu určený se nazývá Arnolův přístroj nebo Kochův hrnec. Teplota je 100°C a doba působení nejméně 30 minut.

8 Sterilizace horkým vzduchem Využívá se teplota 160°C – 180°C po dobu působení nejméně 20 minut. Nevýhoda: sterilizovat se dají jen předměty z odolných materiálů - sklo, porcelán

9 Sterilizace parou pod tlakem autoklávování Přístroj určený ke sterilizaci parou pod tlakem se nazývá parní sterilizátor neboli autokláv. Použití páry za zvýšeného tlaku je z praktického hlediska nejspolehlivější sterilizační postup. Kromě vysoké teploty 121°C se využívá i tlaku dvou atmosfér ( cca 0,2 MPa ).

10 Doba působení při autoklávování Při tlaku páry 2 atmosfér a teplotě 121°C je doba působení 20 minut. Při tlaku páry 3 atmosfér a teplotě 134°C je doba působení 10 minut. Při podezření na priony se doporučuje prodloužit sterrilizaci při 134°C na 1 hodinu.

11 Desinfekce Jedná se o méně účinný způsob likvidace infekčního materiálu, jde jen o odstranění původce infekce.  K desinfekci se používají většinou chemické postupy.  Některé chemické postupy jsou natolik účinné, že jejich výsledkém je praktická sterilita desinfikovaných předmětů.  Tyto postupy se označují termínem vyšší stupeň desinfekce a užívají se u předmětů, které nelze sterilizovat.

12 Desinfekce Jedná se o méně účinný způsob likvidace infekčního materiálu, jde jen o odstranění původce infekce.  K desinfekci se používají většinou chemické postupy.  Některé chemické postupy jsou natolik účinné, že jejich výsledkém je praktická sterilita desinfikovaných předmětů.  Tyto postupy se označují termínem vyšší stupeň desinfekce a užívají se u předmětů, které nelze sterilizovat.

13 Záření a vlnění V laboratoři se využívá na desinfekci ovzduší.  Ultrafialové záření – jeho účinky jsou poměrně malé, dosah mikrobicidního působení je 30 – 50 cm a při proudění vzduchu se účinky snižují  Infračervené záření – působí baktericidně jen svým tepelným účinkem  Ionizační záření – využívá se gama záření  Ultrazvuk – smrtící účinek na mikroorganismy není nikdy 100%

14 Děkujeme za pozornost MVDr.Michaela Jobová MVDr.Hana Vrajová


Stáhnout ppt "Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google