Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná."— Transkript prezentace:

1 Senzory pro EZS

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/2-12-14_Snímače světelné se spínacím výstupem Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Senzory pro EZS Ročník: II. Datum tvorby: 10.03.2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 Světelné spínače se skládají z vysílače a přijímače, které jsou umístěny v jednom pouzdře. Světelné snímače se spínacím výstupem. Vysílač vyzařuje difuzní infračervené světlo, které je částečně odráženo předměty zpět do přijímače světelného spínače.

4 Dosah snímače je do 40cm a je závislý na odrazivosti a barvě snímaných předmětů. Světelné spínače pracují bez reflektoru.

5 Reflexní světelná závora. Na rozdíl od světelného spínače je infračervené světlo vysílané vysílačem odráženo zpět do přijímače reflektorem. Rozpětí mezi snímačem a reflektorem je do 5m. Jako reflektor se nejvíce používá prismatický reflektor nebo rozdělovací polopropustné zrcadlo, které není citlivé na úhel natočení a vrací paprsek vždy zpět směrem ke zdroji.

6 Reflexní světelné závory indikují předměty, které přerušují světelné paprsky mezi snímačem a reflektorem. Vysílač i přijímač pracují se společnou čočkou. Odrazka odráží vysílané světlo zpět na čočku. Reflexní optické závory s autokolimací mají malý kruhový profil paprsku. To má výhodu: tyto snímače nemají mrtvou oblast pro snímání, lépe rozlišují malé předměty a jejich spínací charakteristika je nezávislá na směru přiblížení.

7 Jednocestné světelné závory Jednocestné světelné závory se skládají z odděleného vysílače paprsku a přijímače paprsku. Vysílač vysílá světelný paprsek směrem k přijímači. Vzdálenost mezi vysílačem a přijímačem bývá do 20m.

8 Jednocestné světelné závory bývají používány k hlídání prostor, vchodů a vjezdů pro motorová vozidla. Jsou rovněž určeny k detekci polohy předmětů, především v potravinářském, chemickém a farmaceutickém průmyslu. Rovněž nacházejí použití ve strojírenském průmyslu, např. na výrobních linkách, manipulátorech a podobných zařízeních.

9 1.Čím se liší světelné spínače od reflexních světelných závor? 2.Jakého dosahu lze dosáhnout se světelnými spínači, s reflexními světelnými závorami, Otázky k opakování Nápověda

10 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu snímačů fyzikálních veličin. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce jednoduchých obvodů pro systémy EZS. Použité zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná."

Podobné prezentace


Reklamy Google