Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace doplněné textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky, a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Základní ekonomické pojmy Předmětem ekonomie je: jak společnost využívá své omezené zdroje k výrobě užitečných statků a služeb jak tyto produkty rozdělovány mezi různé skupiny svých členů Dělíme ji na: makroekonomii: zkoumá ekonomiku státu jako celek mikroekonomii: zkoumá chování jednotlivých ekonomických subjektů Řeší tři základní společenské problémy: CO? Co a kolik vyrábět JAK? Jak vyrábět, s použitím jakých zdrojů a technologií PRO KOHO? Jak rozdělit vyrobené produkty ke spotřebě

4 Základní ekonomické pojmy Potřeby: jsou to požadavky, které si člověk uvědomuje a pociťuje jako nedostatek, který se snaží uspokojit jsou hnací silou rozvoje lidstva, jsou v podstatě neomezené a nekonečné vyvíjejí se v čase i věkem, jsou závislé na úrovni společnosti, povolání, místě a času lze je dělit podle celé řady hledisek – např. na: hmotné a nehmotné zbytné a nezbytné biologické a kulturní současné a budoucí individuální a společenské

5 Základní ekonomické pojmy Maslowova pyramida potřeb: rozdělení potřeb podle váhy, kterou pro člověka mají Stupně pyramidy stoupají od nižších potřeb k vyšším. Člověk po uspokojení potřeby nižšího stupně, usiluje o uspokojení potřeb vyššího stupně.

6 Základní ekonomické pojmy Spotřeba je uspokojování potřeby aby člověk mohl žít, musí uspokojovat své potřeby prostředkem uspokojování potřeb jsou věci a činnosti lidí – statky a služby. Výrobní spotřeba: pro výrobu nových statků, nebo pro poskytování služeb. Spotřebované statky = výrobní statky. Nevýrobní spotřeba (konečná): dochází při ní k přímému uspokojování potřeb lidí individuální (osobní) spotřeba - jídlo, oděv apod. společenská spotřeba - uspokojování potřeb společnosti (školství, zdravotnictví, veřejné osvětlení, dopravní infrastruktura atd.).

7 Základní ekonomické pojmy Statky: jsou prostředky, které uspokojují potřeby lidí poskytuje je příroda bez lidského přispění (voda, vzduch) ekonomické statky jsou výsledkem výroby Členíme je podle celé řady hledisek – např. na: hmotné (materiální): věci, kterými lze uspokojit lidskou potřebu (jídlo, auto, dům) nehmotné (nemateriální): duševní výtvory lidí – znalosti, dovednosti, vlastnost spotřební: slouží přímo ke konečné spotřebě lidí výrobní: zdroje (vstupy) výroby, slouží k další výrobě konzumační: vypiji čaj, sním rohlík konzumní: pět let jezdím autem Škoda

8 Základní ekonomické pojmy Služby činnosti, které pro nás vykonávají jiné osoby uspokojují svým průběhem Členíme je z celé řady hledisek – např. na: osobní: činnosti týkající se člověka (stříhání vlasů, ošetření u lékaře, školky, vzdělávání ve školách) věcné: činnosti týkající se věcí, majetku (oprava auta, praní prádla, MHD) společenské: zcela nebo zčásti jsou financovány ze státního rozpočtu (školky, nemocnice, policie…) individuální: člověk si je platí sám (taxi, kadeřnictví, oprava auta….)

9 Základní ekonomické pojmy Životní úroveň: úroveň, na které jsou uspokojovány lidské potřeby a souhrn životních podmínek, za nichž jsou tyto potřeby uspokojovány souhrn celé řady hmotných a nehmotných složek (osobní spotřeba obyvatelstva, společenská spotřeba, úroveň bydlení, volný čas, sociální jistoty, pracovní podmínky, životní prostředí) nelze ji posuzovat podle jednotlivostí, např. prodeje automobilů, televizorů, praček

10 Základní ekonomické pojmy Životní úroveň Přímé hodnotové vyjádření životní úrovně je prakticky nemožné, což je dáno jednak tím, že životní úroveň vyjadřuje souhrn uspokojených lidských potřeb, které jsou však u každého člověka rozdílné, jednak tím, že se lidské potřeby mění s časem a místem. Nepřímými ukazateli ŽU jsou výkonnost národního hospodářství (hrubý domácí produkt) a reálná mzda (kupní síla peněz) pracovníka. Dílčím ukazatelem pak potřebná doba práce ke koupi určitého statku.

11 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních."

Podobné prezentace


Reklamy Google