Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu: VY_32_INOVACE_ 57 Tématický celek: Čtenářská gramotnost Autor: Božena Fajtová Anotace: Materiál je určen k práci s interaktivní tabulí, obsahuje stručný životopis spisovatele, přehled jeho díla, křížovku a její řešení.

2  1890 Malé Svatoňovice Otec – lékař, sourozenci Josef a Helena. Vystudoval gymnázium, pokračoval studiem filosofie v Praze, Paříží, Berlíně. Za první světové války není odveden (nemoc); válečnými událostmi silně ovlivněn. Redaktor v časopisech a novinách (Národní listy, Nebojsa, Lidové noviny). Dramaturg a režisér Vinohradského divadla. Předseda PEN klubu. Na konci života se oženil s dlouholetou přítelkyní Olgou Scheinpflugovou. Koníčky – zahradničení, fotografování, chov psů. Zemřel na plicní edém  1938, pohřben na Vyšehradě.

3  Boží muka (záhady duše, osudové náhody)  Trapné povídky (smysl lidské existence a jeho duševna)  Povídky z jedné kapsy  Povídky z druhé kapsy (povídky s detektivní tématikou)  Zahradníkův rok (fejetony o zahradničení)  Kniha apokryfů (stylizuje historická a biblická témata)  Marsyas čili na okraji literatury (eseje o brakové literatuře)  Jak se co dělá

4  Hordubal (sedlák se vrací domů z Ameriky, je zavražděn svou ženou a jejím milencem; otázka - kdo má právo soudit)  Povětroň (z letadla vytažen umírající člověk bez dokladů, tři lidé – básník, jasnovidec a zdravotní sestra si o něm vytvářejí představu, každý sám podle sebe)  Obyčejný život (úředník v penzi líčí svůj život v pamětech, zjistí, že je složen z mnoha osobností, které dohromady vytváří jeho osud)

5  Továrna na absolutno (vynález motoru, odpad spalování je absolutno; náboženský fanatismus, válka)  Krakatit (vynález trhaviny, snaha o její zneužití)  Válka s mloky (inteligentní tvorové, vycvičeni jako levná pracovní síla, se vzbouří, v čele s vůdcem požadují vlastní stát; válka)  První parta (horníci po závalu uvězněni v dole, dobrovolníci při záchraně – lidská solidarita)

6  Loupežník (student se zamkne v domě profesora s jeho dcerou; generační vztahy)  R. U. R. (zneužití techniky, degenerace a zkáza lidstva)  Ze života hmyzu (spoluautor bratr Josef; alegorie sobectví a chamtivosti; tulák nakonec zašlápne slepého vůdce)  Věc Makropulos (touha po věčném životě, strach ze smrti)  Adam stvořitel (spoluautor bratr Josef; nespokojenost se světem, jeho zničení a vytvoření nového, který není lepší)  Bílá nemoc (lék výměnou za mír, fanatismus vede k válce)  Matka (nejprve synovi brání, ale pak jej posílá do boje sama)

7 Zachycuje především zvláštnosti, zvyky a životní styl.  Italské listy  Anglické listy  Výlet do Španěl  Obrázky z Holandska  Cesta na sever

8  Devatero pohádek  Dášeňka čili život štěněte  Měl jsem psa a kočku

9 Křížovka – vše v ní má vztah k životu a dílu Karla Čapka. 1.Postava z pohádky 2.Častý námět děl 3.Jméno manželky 4.Trhavina 5.Jedno z povolání 6.Dášeňka je..... 7.Zaměstnání bratra 8.Zdroj nesmrtelnosti 9.Nově vytvořené slovo 10.Část kalhot 11.Bezobratlí

10 Křížovka – vše v ní má vztah k životu a dílu Karla Čapka. 1.Postava z pohádky 2.Častý námět děl 3.Jméno manželky 4.Trhavina 5.Jedno z povolání 6.Dášeňka je..... 7.Zaměstnání bratra 8.Zdroj nesmrtelnosti 9.Nově vytvořené slovo 10.Část kalhot 11.Bezobratlí DRVOŠTĚP VÁLKA OLGA KRAKATIT DRAMATIK PES MALÍŘ ELIXÍR ROBOT KAPSA HMYZ


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_."

Podobné prezentace


Reklamy Google