Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3367 NázevNervová soustava člověka Téma hodinyČlověk – Nervová soustava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3367 NázevNervová soustava člověka Téma hodinyČlověk – Nervová soustava."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3367 NázevNervová soustava člověka Téma hodinyČlověk – Nervová soustava PředmětPřírodověda Ročník/y/5.A AnotaceMateriál obsahuje stručné informace o lidské nervové soustavě. V závěru si žák ověří získané informace při doplňování vět. Očekávaný výstup Žák vnímá charakteristické znaky člověka, využívá poznatků o lidském těle k vysvětlení základních funkcí dané orgánové soustavy. Druh učebního materiálu Prezentace

2 Nervová soustava Nervová soustava slouží k zachycení a zpracování podnětů, které působí na organismus a zajišťuje správné reakce na ně. Je tvořena centrální nervovou soustavou (mozek a mícha) a periferními nervy. mozek mícha Mozek je chráněn lebkou a mícha prochází páteřním kanálem.

3 Zvláštní kapitolu tvoří vegetativní nervy, které je nezávislé na vůli člověka a zajišťuje činnost vnitřních orgánů. Udržují činnost srdce, dýchání, trávení, pocení, močení, tvoří sliny, zaostřují oko, apod. Ačkoliv většina jeho činností je nevědomých, některé, jako proces dýchání, můžeme částečně vědomě ovládat.

4 mozek mícha nervynervy nervynervy

5 Některé choroby nervové soustavy Migréna – krutá bolest hlavy spojená s nevolností, zvracením a přecitlivělostí na světlo Mozková mrtvice – poškození mozku, když se přeruší zásobení krví. Paraplegie – ochrnutí obou dolních končetin a dolní části trupu, způsobené poškozením dolní částí míchy. Kvadruplegie – ochrnutí končetin a trupu způsobené poškozením míchy v dolní krční oblasti. Roztroušená skleróza – postupně se zhoršující onemocnění centrálního nervového systému, které způsobuje poruchy citlivosti, brnění a svalovou slabost.

6 Doplň věty Nervová soustava je tvořenacentrální nervovou soustavou a periferními nervy. Mozek a mícha jsou chráněnylebkou a páteřním kanálem. Činnost vnitřních orgánů zajišťujívegetativní nervy. Centrální nervová soustava je tvořenamozkem a míchou. Vegetativní nervy zajišťují např.činnost srdce, trávení pocení, tvorbu slin,… Ochrnutí způsobené poškozením dolní částí míchy se nazývá paraplegie.

7 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Central_nervou s_system.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nervous_s ystem_diagram_%28dumb%29.png


Stáhnout ppt "ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3367 NázevNervová soustava člověka Téma hodinyČlověk – Nervová soustava."

Podobné prezentace


Reklamy Google