Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HLAVNÍ DRUHY MALÍŘSTVÍ  převzala renesance od gotiky  Malbu: nástěnnou, deskovou, knižní nebo malbu na skle  kromě dřevěných desek se však v renesanci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HLAVNÍ DRUHY MALÍŘSTVÍ  převzala renesance od gotiky  Malbu: nástěnnou, deskovou, knižní nebo malbu na skle  kromě dřevěných desek se však v renesanci."— Transkript prezentace:

1

2 HLAVNÍ DRUHY MALÍŘSTVÍ  převzala renesance od gotiky  Malbu: nástěnnou, deskovou, knižní nebo malbu na skle  kromě dřevěných desek se však v renesanci začalo jako podložky užívat plátna.  velký převrat v dějinách malířství znamenalo rozšíření olejomalby  kromě freskové techniky a sgrafita se zkoušela pod vlivem antiky i enkaustika (malba horkým voskem)

3 NÁMĚTY vedle náboženské malby se uplatnily výjevy z antické mytologie, alegorické a historické obrazy  obdiv k přírodě vedl k stále většímu uplatněni krajiny v obraze.  Renesanční malíři zprvu neznali památky antického malířství, působilo na ně hlavně antické sochařství.  Renesanční umělci si podle vzoru antiky vytvořili nový estetický ideál krásy v dokonalém tělesně i duševně rozvinutém člověku a harmonické přírodě; pod jeho vlivem  studovali lidské tělo v přirozeném pohybu, nejraději v aktu.

4 NOVÁ KONCEPCE OBRAZU  jako "okna do světa" vyžadující obrazovou jednotu místa a času; i když tato koncepce byla popřena manýrismem, platná v podstatě byla až do 19. století.

5 KOMPOZICE OBRAZŮ  hlavní zásadou symetrie, hlavní kompoziční formou rovnostranný trojúhelník.  Renesanční kult umění, vznik sběratelství a touha po společenské reprezentaci vedly k zakládání soukromých sbírek obrazů a vzniku rodových portrétních galerií u panovnických dvorů a vysoké šlechty.

6 Leonardo da Vinci (1452-1519) Michelangelo Buonarotti (1475-1564) Raffael Santi (1483-1520)

7

8

9


Stáhnout ppt "HLAVNÍ DRUHY MALÍŘSTVÍ  převzala renesance od gotiky  Malbu: nástěnnou, deskovou, knižní nebo malbu na skle  kromě dřevěných desek se však v renesanci."

Podobné prezentace


Reklamy Google