Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_62_INOVACE_02.02.07 – Vkladové služby bank Autor Ing. Hana Sůvová Tematická oblast Ekonomika pro 3. ročník OA (Bankovnictví) Ročník Třetí Datum tvorby Březen – srpen 2013 Anotace Materiál je určen pro výuku tematického celku bankovnictví včetně zvládnutí výpočtů o úrokování a propočty o valutách a devizách. Metodický pokyn Materiál obsahuje jak teoretickou část, tak i příklady k procvičování, otázky a úkoly k jednotlivým kapitolám a závěrečný opakovací test.

2 Anotace: Tento materiál vysvětluje podstatu a základní druhy vkladů poskytovaných obchodními bankami.

3 7. Vkladové služby bank

4 Banky shromažďují vklady podniků, domácností a jiných institucí, takto získané peněžní prostředky pak dále půjčují ve formě úvěrů nebo s nimi obchodují. Vklady jsou v souladu se zákonem o bankách pojištěny – je zřízen Fond pojištění vkladů, tvořený povinnými příspěvky bank, v případě, že banka zkrachuje, vyplatí Fond vkladatelům jejich vklad s tím, že výše náhrady je omezena určitou maximální částkou (od roku 2010 činí maximum 100 000 EUR). Banky nabízejí klientům různé druhy vkladových služeb – liší se účelem, výší úroku a tím, jak rychle můžeme s vkladem disponovat.

5 Druhy vkladů Vklady na běžných účtech – podnikatelské a nepodnikatelské účty platebního styku (běžné účty, sporožira, bankokonta) - hlavním účelem je provádění platebního styku – výše vkladů na nich neustále kolísá, pro banku nepředstavují stabilní zdroj financí -> nízké úrokové sazby. Soustřeďují netermínované vklady občanů, podniků, zakládají se smlouvou o zřízení BÚ a složením částky ve výši minimálně základního vkladu, peníze mohou být vkládány na účet bezhotovostně i v hotovosti, s vkladem mohou disponovat osoby uvedené na podpisovém vzoru uloženým v bance.

6 Běžný účet umožňuje vybrat uložené peníze v hotovosti u přepážky banky nebo u pokladny obchodu (služba Cash Back) nebo v bankomatu, lze s ním disponovat i na základě jednorázových, hromadných nebo trvalých příkazů k úhradě. K tomuto typu účtu jsou vydávány také platební (debetní) a kreditní karty, případně šekové knížky. Uložené peněžní prostředky jsou k dispozici ihned, tedy bez výpovědní lhůty.

7 Vkladní knížky– tradiční způsob ukládání peněz, vkladní knížka potvrzuje vklad – vkladní knížky bez výpovědní i s výpovědní lhůtou, spořící, výherní, dětské, vklady lze zajistit vinkulací (např. heslem), dnes pouze vkladní knížky na jméno. Spořicí účet, konto – typem bankovního účtu pro libovolné ukládání peněz, vyšší úročení, disponování s nimi nebo výběr bývá určitým způsobem omezen – např. nelze použít k běžným platbám, omezení výpovědní lhůtou. Je-li stanovena výpovědní lhůta, musí majitel účtu před výběrem peněz podat výpověď a vyčkat dohodnutou dobu, dřívější výběr není možný nebo je spojen se sankcí v podobě poplatku za předčasný výběr.

8 Termínované vklady – vklady, které jsou sjednávány na pevně stanovenou částku a na dobu určitou (od několika dní po několik let). Vklad je možné za sankční poplatek předčasně ukončit. Devizový účet – je účet vedený ve volně směnitelné zahraniční měně.

9 Ukládání peněz se státním příspěvkem: a) penzijní připojištění – zabezpečuje dobrovolné penzijní připojištění pro ty, kteří se nechtějí spokojit s výší starobního či invalidního důchodu, vypláceného ze zákonného pojištění, založeno na pravidelných úložkách, k nimž stát poskytuje příspěvek b) stavební spoření – specializovaná forma spoření, která je spojena s právem na poskytnutí úvěru na bydlení, klienti ukládají prostředky nejméně 6 let, k nimž stát poskytuje státní příspěvek

10 Vkladové listy a certifikáty – představují potvrzení banky o přijatém jednorázovém termínovaném vkladu, vydávány v různých nominálních hodnotách na různou dobu, úrokové sazby odstupňovány podle délky trvání vkladu. Typy vkladů pro občany i podniky se liší podle nabídek jednotlivých bank. Obchodní banky nabízejí i další možnosti k investování a zhodnocení peněz – podílové fondy, zajištěné fondy, životní pojištění apod.

11 Při rozhodování, zda peníze uložit u banky či je využít jiným způsobem, zvažujeme výhody a nevýhody: výhody vkladů – bezpečné uložení (vklady jsou pojištěny), snadné založení, rychlá dostupnost prostředků na běžném účtu, zhodnocení úspor nevýhody vkladů - nízké úrokové sazby, případné postihy za dřívější výběr spořicích či termínovaných vkladů

12 Otázky a úkoly Rozhodněte, na základě jakých kritérií byste zvolili vhodný typ vkladu pro zhodnocení vašich peněz. Za domácí úkol si vyberte některou obchodní banku na našem trhu a zjistěte, jaké druhy vkladů nabízí občanům i podnikům. Téma pro referát – vyberte si: Stavební spoření Penzijní připojištění Vklady pro studenty Druhy a využití platebních karet

13 Použité zdroje 1)KLÍNSKÝ, Petr a MÜNCH, Otto. Ekonomika 3 pro obchodní akademie a ostatní střední školy. 4., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2011. 239 s. ISBN 978-80-7373-002-4. 2)KLÍNSKÝ, Petr a MÜNCH, Otto. Ekonomika 3 pro obchodní akademie a ostatní střední školy. Vyd. 1. Praha: Fortuna, 2002. 247 s. ISBN 80-7168-826-6. PALYZOVÁ, Martina a LEŠENAROVÁ, Romana. Ekonomika 3 pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2004. 159 s. ISBN 80-7168-897-5


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google