Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v součinovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0104 Mgr. Jakub Němec.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v součinovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0104 Mgr. Jakub Němec."— Transkript prezentace:

1 R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v součinovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0104 Mgr. Jakub Němec

2 R OVNICE V SOUČINOVÉM TVARU V minulých lekcích jsme se naučili, jakým způsobem řešit lineární rovnice – početně i graficky. Pomocí lineárních rovnic však můžeme řešit i jiné typy rovnic, mezi jinými kvadratické rovnice nebo rovnice s neznámou ve jmenovateli. V této lekci si ukážeme, jak uplatnit lineární rovnice při řešení rovnic vyššího řádu a to tak, že se pokusíme rozložit tyto rovnice na součin lineárních členů (zde budeme využívat rozklad výrazu na součin). součin několika čísel se rovná nule právě tehdy, když je alespoň jeden z činitelů roven nule Řešení takového druhu rovnic je založeno na známém faktu, že součin několika čísel se rovná nule právě tehdy, když je alespoň jeden z činitelů roven nule.

3

4 Druhou možností, jak rozložit výraz na součin, je vytýkání. V prvním příkladu vytkneme neznámou a, čímž získáme součin dvou lineárních členů. Když je opět položíme rovny nule, získáme dvě rovnice, po jejichž vyřešení dostaneme dva kořeny rovnice. Druhý příklad je poněkud obtížnější. Nejprve převedeme vše na jednu stranu rovnice. Poté lze po vhodné úpravě členů vytknout lineární člen. Po úpravě závorky získáme druhý lineární člen. Dopočtení rovnice je snadným cvičením.

5 Nyní již jsme připraveni i k výpočtu složitějších úloh. Nejprve vytkneme vše, co lze vytknout, z jednotlivých členů součinu. Poté upravíme výrazy v závorkách na součin lineárních členů. Získáme tak řadu lineárních rovnic, jejich řešení je snadné. U nalezených čtyřech kořenů proveďte zkoušku jako doplňkové cvičení.

6 Ú KOL ZÁVĚREM

7 Z DROJE Literatura: CHARVÁT, Jura; ZHOUF, Jaroslav; BOČEK, Leo. Matematika pro gymnázia: Rovnice a nerovnice. 4. vydání. Praha: Prometheus, 2010, 223 s. ISBN 987-80-7196-362-2.


Stáhnout ppt "R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v součinovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0104 Mgr. Jakub Němec."

Podobné prezentace


Reklamy Google