Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných stavebních oborů – např. tesař, mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení, apod. Metodický pokyn: Materiál je určen k použití učitelem při výuce – pro větší názornost a atraktivnost výkladu. Materiál si klade za cíl názorně zdůraznit základní fakta k probíranému tématu.

3 Stavební sklo - druhy stavebního skla Ve stavebnictví: sklo tabulové ploché skleněné tvarovky skleněné trouby skleněné mozaiky skleněná vlákna (izolace) pěnová skla

4 Druhy tabulového skla ploché tažené sklo (běžné zasklívání) ploché plavené sklo (kvalitnější –skleněné pláště budov, stěny, reprezentační budovy,….) lité ploché sklo válcované (vzorované nebo surové, k zasklívání oken a dveří s nežádoucím průhledem) lité ploché sklo válcované s drátěnou vložkou (tzv. „drátosklo“- díky drátěné vložce bezpečnější a má zvýšenou požární odolnost)

5 Speciální druhy skla lité sklo válcované opaktní (neprůhledné, zbarvené, hladké a lesklé, z druhé strany jemně rýhované, užití k obkladům stěn) bezpečnostní vrstvené sklo (zůstává celistvé při rozbití) bezpečnostní tvrzené sklo (při rozbití rozpad na malé neostré úlomky) bezpečnostní neprůstřelné sklo pancéřové (několik tabulí čirého plošného skla spojených spec. Fólií – pro banky, pošty, výlohy,…..) izolační dvojsklo DITERM (2 spojené tabule skla – mezi nimi po obvodu dutý distanční profil, mezera hermeticky uzavřena – běžně se dnes užívá u oken)

6 izolační trojskla (3 spojené tabule skla – mezi nimi po obvodu duté distanční profily, obě mezery hermeticky uzavřeny – lépe izolují než dvojskla) ohýbané sklo (zaoblená okna a výklady, pulty,…) zrcadla (ploché sklo na povrchu opatřeno vrstvou stříbra a ochranného laku) absorbční sklo PLANIBEL (ochrana proti slunečnímu záření absorbcí sluneční energie) sklo odolné proti ohni (několik tabulí skla spojených spec. vrstvami –protipožární dveře)

7 Opakování: Jaké druhy stavebního skla znáte? Popište izolační dvojsklo a trojsklo, které z nich lépe tepelně izoluje a proč? Čím musí být zaskleny protipožární dveře vedoucí na schodiště, které je při požáru únikovou cestou ?

8 Použité zdroje: L. Hamák, E. Gregorová, O. Tibitanzl – Stavební materiály II pro 2. a 3. ročník SOU, Praha, SOBOTÁLES,2003,ISBN 80-85920-95-6 Není-li uvedeno jinak, je použitý materiál ze zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u."

Podobné prezentace


Reklamy Google