Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová. ZOPAKUJME SI… SÍLA JE VEKTOROVÁ VELIČINA, PROTOŽE MÁ VELIKOST A SMĚR Znázorňujeme ji pomocí orientovaných.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová. ZOPAKUJME SI… SÍLA JE VEKTOROVÁ VELIČINA, PROTOŽE MÁ VELIKOST A SMĚR Znázorňujeme ji pomocí orientovaných."— Transkript prezentace:

1 SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová

2 ZOPAKUJME SI… SÍLA JE VEKTOROVÁ VELIČINA, PROTOŽE MÁ VELIKOST A SMĚR Znázorňujeme ji pomocí orientovaných úseček Lidé již od pradávných dob pochopili pravidlo, kterým se řídí skládání sil. Je to postup, kterým se nalezne jediná sila, která mí stejné účinky, jako několik jiných sil. Síla, která nahradí účinky několika jiných sil, se nazývá výslednice sil

3 SÍLY PŮSOBÍCÍ STEJNÝM SMĚREM – sčítání sil Skládání sil, které působí stejným směrem, je jednoduché, Výslednice je dána součtem sil. Proto například při stavbě pyramid táhlo za provaz mnoho lidí stejným směrem.

4 F 1 = 6 N F 2 = 4 N F v = 10 N Zadání: Na těleso působí dvě síly ze stejného bodu ve stejném směru o síle 4N a a 6 N. Určete graficky jejich výslednici. Výslednice rovnoběžných sil stejného směru je rovna součtu všech skládaných sil. Výslednice má STEJNÝ směr jako skládané síly. F2F2 F1F1

5 SÍLY PŮSOBÍCÍ OPAČNÝM SMĚREM - odčítání Výslednice rovnoběžných sil opačného směru je rovna rozdílu větší a menší síly. Má směr VĚTŠÍ síly. Družstvo A Družstvo B F B = 900 NF A = 500 N 900 – 500 = 400 NF V = 400 N FBFB FAFA FVFV

6 SKLÁDÁNÍ RŮZNOBĚŽNÝCH SIL - graficky Výslednicí dvou různoběžných sil se stejným působištěm je síla, kterou můžeme určit graficky jako ÚHLOPŘÍČKU ROVNOBĚŽNÍKU vycházejícího ze společného působiště.


Stáhnout ppt "SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová. ZOPAKUJME SI… SÍLA JE VEKTOROVÁ VELIČINA, PROTOŽE MÁ VELIKOST A SMĚR Znázorňujeme ji pomocí orientovaných."

Podobné prezentace


Reklamy Google