Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_12_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_12_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_12_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma: PLASTY – RUČNÍ OBRÁBĚNÍ Datum ověření: VM ověřen dne 26.11.2012 v 7.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3215 Anotace: DUM je určen k výkladu učiva. Žáci se seznamují se základními pracovními operacemi při obrábění plastů, zopakují si pravidla pro bezpečnou práci s plasty. Tento materi á l byl vytvořen v r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost

2 Ruční obrábění plastů je velmi podobné obrábění dřeva a kovů. Používáme i stejné nástroje. Jaké pracovní operace s plasty nás čekají? MĚŘENÍ A ORÝSOVÁNÍ Pro měření určitě opět platí pravidlo dvakrát měř a jednou řež. Dodržuj správná pravidla pro měření – přiložení měřidla, pohled na měřidlo. K orýsování používej ostrou měkkou či tvrdou tužku či rýsovací jehlu podle druhu plastu.

3 STŘIHÁNÍ Tenké plasty a fólie stříháme běžnými nůžkami na karton či papír, případně nůžkami na plech. Pozor na rovný střih.

4 ŘEZÁNÍ K řezání používáme obvyklé pilky – čepovku, ocasku i pilku na železo. Raději s jemnějšími zuby.

5 PILOVÁNÍ A BROUŠENÍ, PŘÍPADNĚ LEŠTĚNÍ Dokončovací operace k docílení hladké plochy. Raději užíváme pilníky s jednoduchým sekem (nezanáší se). Snažíme se dodržovat jeden směr pohybu pilníku. Pro broušení volíme velmi jemné brusné papíry. Na leštění se užívají leštící pasty s plstěným leštícím kotoučem.

6 VRTÁNÍ K vrtání menších otvorů užíváme vrtáky na kov. Otvory nad 10 mm vrtáme vrtáky na dřevo. Vrták by měl být dostatečně ostrý, působíme i menší silou, aby nedocházelo k tření. Jinak by se otvory teplem deformovaly.

7 LEPENÍ Ke spojování plastů lepením máme k dispozici širokou škálu lepidel i rychleschnoucích. Je třeba dodržovat pravidla daná výrobcem.

8 TEPELNÉ TVAROVÁNÍ Termoplasty jsou materiály teplem tvarovatelné. Při teplotě 80 – 150°C je můžeme formovat do žádaného tvaru třeba podle šablony. Po vytvarování je třeba nechat materiál dobře zchladnout, jinak má snahu vrátit se do původního tvaru (má tzv. tvarovou paměť). Velmi často se ohřáté plasty lisují.

9 ZÁSADY PŘI OBRÁBĚNÍ PLASTŮ - ZOPAKUJ 1.Materiál správně podle technického výkresu orýsuj – měřidlo správně přilož, pamatuj na prořez, dodržuj zásady šetření materiálem. 2. Při řezání pilování a vrtání materiál pevně a správně upni - používej ochranné kryty na čelisti, neupínej vysoko – možnost vibrace, nepříjemný hluk. 3. Při řezání drž pilový list kolmo, do řezu se opírej, při zpětném chodu nadlehčuj pilový list, při dořezávání zpomal (možnost vylomení), přidržuj odpad. 4. Při vrtání materiál dobře upni, při průchozích děrách podlož. Neopírej se velkou silou, vrtej pomalu. 5. Při pilování používej pilník s jednoduchým sekem, udržuj jeden směr pohybu. 6. Při lepení dodržuj rady výrobce, lepidlem neplýtvej, větrej a po použití jej opět uzavři. PRACUJ JEN S BEZPEČNÝM NÁŘADÍM!!!

10 Použití zdroje: MOŠNA, CSc, Doc.Ing. František a kolektiv. Praktické činnosti pro 6. -9. ročník základních škol – Práce s technickými materiály. Praha: FORTUNA nakladatelství učebnic, 1997, ISBN 80-7168-468-6 Citace: http://www.knife.cz/pics/clanky/sedlarina/krok14.jpg http://www.sici-stroje-singer-brother.cz/Fotografie/Zbozi/Original/859893.jpg http://www.brufus.cz/pic_zbozi/8813620.jpg http://www.tptools.cz/fotky10481/fotos/gen320/gen__vyr_1377pilky.jpg http://www.zvak.cz/images_zbozi/vel24170.jpg http://2.bp.blogspot.com/-vV2O8ee9y0E/TX_Zs661MnI/AAAAAAAAAjc/XUfT1zY9d74/s1600/pilnik.gif http://www.rzk.xf.cz/zdroje/pilovac-m.gif http://www.trminek.cz/image/sablona/19.jpg http://ucivozs.sweb.cz/plast/plast8.jpg http://www.loctite-eshop.cz/files/_640x480/SICOMET_0013a.jpg http://www.laky.cz/galerie/1_1556/uhu-allplast-30g-univer-na-lepeni-plastu-original.jpg Anotace: DUM je určen k výkladu učiva. Žáci se seznamují se základními pracovními operacemi při obrábění plastů, zopakují si pravidla pro práci s plasty. Tento materi á l byl vytvořen v r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_12_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:"

Podobné prezentace


Reklamy Google