Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZCU - KFU Manažerské účetnictví Přednáška č.2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZCU - KFU Manažerské účetnictví Přednáška č.2."— Transkript prezentace:

1 ZCU - KFU 2010 1 Manažerské účetnictví Přednáška č.2

2 ZCU - KFU 20102 Vnitropodnikové účetnictví – pojem, funkce, organizace, formy vedení

3 ZCU - KFU 2010 3 Pojem a funkce VPÚ

4 ZCU - KFU 20104 - Podnikatelský proces se stále rozvíjí, klade větší nároky na odbornost řízení a vyžaduje dokonalejší a včasnější podporu v oblasti informací. -Každý podnik je potenciálně ohrožen v oblasti úspěšnosti (zisku) i v oblasti stability (likvidity). -Na výše uvedené problémy reaguje účetní systém podniku.

5 ZCU - KFU 20105 Pojem vnitropodnikového účetnictví  podsystém manažerského účetnictví, sloužící pro interní potřebu podniku (někdy se také používá pojem nákladové účetnictví)  není upraveno samostatným právním předpisem, ale zákon o účetnictví č.563/1991Sb. stanovuje auditovaným účetním jednotkám dokládat určité skutečnosti v rámci správnosti účetnictví právě z oblasti vnitropodnikového účetnictví (oceňování majetku a nákladů).  Český účetní standard č.001 – Účty a zásady účtování na účtech, část 2.5  sleduje hospodaření uvnitř podniku, za jednotlivé vnitropodnikové útvary.  organizace je plně v pravomoci účetní jednotky  pojem vznikl za centrálně plánované ekonomiky (vnitropodnikové účetnictví bylo v té době povinné pro všechny) a využívá se v ČR dodnes

6 ZCU - KFU 20106 Funkce vnitropodnikového účetnictví:  poskytovat údaje pro finanční účetnictví – o stavu a změně zásob vytvořených vlastní činností (NV,PTV vl. výroby, výrobky), pro vyjádření aktivace vlastních výkonů (doprava, opravy ve vlastní režii), pro ocenění zásob a výkonů vytvořených vlastní činností,pro stanovení podkladů účelového členění výkazu zisků a ztrát.  poskytovat informace o nákladech (popř. výnosech) vnitropodnikových útvarů  poskytovat údaje o výši nákladů vynaložených na jednotlivé výkony  zajistit co nejúčinnější kontrolu vzniku nákladů  poskytovat podklady pro racionální vnitropodnikové řízení

7 ZCU - KFU 20107 Metoda a forma vedení VPÚ je závislá: - na typu a organizaci výroby - na způsobu řízení organizace - úrovni vybavení výpočetní technikou - na personální úrovni Metody VPÚ se mohou dále lišit podle obsahu nákladů a výnosů, podle členění nákladů a výnosů, podle způsobu ocenění nedokončené výroby apod. Metoda a forma vedení VPÚ je závislá: - na typu a organizaci výroby - na způsobu řízení organizace - úrovni vybavení výpočetní technikou - na personální úrovni Metody VPÚ se mohou dále lišit podle obsahu nákladů a výnosů, podle členění nákladů a výnosů, podle způsobu ocenění nedokončené výroby apod.

8 ZCU - KFU 2010 8 Organizace VPÚ – hospodářská střediska

9 ZCU - KFU 20109 Hospodářská střediska (HS) Organizačním předpokladem pro zavedení VPÚ je existence hospodářských středisek. HS – relativně samostatně hospodařící vnitropodnikový útvar, základní charakteristika :  HS musí mít jediného odpovědného vedoucího.  HS samostatně plánuje svou činnost.  HS eviduje svou činnost v účetnictví.  HS musí přesně měřit a peněžně vyjádřit své vstupy a výstupy – náklady, výdaje, výnosy a příjmy  HS řídí svou činnost podle střediskového rozpočtu.

10 ZCU - KFU 201010 Počet a rozsah hospodářských středisek závisí na:  druhu činnosti,  na velikosti podniku,  na jeho organizaci,  na vybavení podniku kvalifikovanými pracovníky,  na vybavení podniku výpočetní a organizační technikou…..

11 ZCU - KFU 201011 Minimální členění v malém výrobním podniku by mělo zahrnovat :  materiálové zabezpečení – zásobovací středisko  výrobní činnost – výrobní středisko – v podrobnějším členění na středisko hlavní výroby, vedlejší výroby a pomocné výroby  prodejní činnost – odbytové středisko  správní činnost – správní středisko Podnik je nutno rozdělit na střediska beze zbytku. Další možná střediska – zúčtovací(N a V spojená s odbytem, neutrální – společné a mimořádné N a V)

12 ZCU - KFU 2010 12 Zaměření a formy vedení vnitropodnikového účetnictví

13 ZCU - KFU 201013 Vnitropodnikové účetnictví se opět řeší formou účtování MD/DAL, při respektování všech základních atributů účetnictví:Vnitropodnikové účetnictví se opět řeší formou účtování MD/DAL, při respektování všech základních atributů účetnictví: dokladovost, reálnost, bilanční princip, podvojnost, souvztažnost, princip opatrnosti, sumy na analytických účtech musí v součtu dát sumu na účtu syntetickém, časový sled, písemné vyjádření, v penězích, …dokladovost, reálnost, bilanční princip, podvojnost, souvztažnost, princip opatrnosti, sumy na analytických účtech musí v součtu dát sumu na účtu syntetickém, časový sled, písemné vyjádření, v penězích, … Vnitropodnikové účetnictví prakticky nelze zpracovávat ručně, je třeba programové podpory, pokud chceme mít informace včas i v průběhu výrobního procesu.Vnitropodnikové účetnictví prakticky nelze zpracovávat ručně, je třeba programové podpory, pokud chceme mít informace včas i v průběhu výrobního procesu.

14 ZCU - KFU 201014  Na vzájemné vztahy mezi manažerským (nákladovým, resp. vnitropodnikovým) a finančním, popř. daňovým účetnictvím mají vliv rozdílné požadavky na členění, ocenění a zobrazení nákladů a výnosů. Respektujeme min. dvě protikladné tendence:  Každý z podsystémů slouží různým uživatelům, jejich požadavky se tedy budou obsahově lišit.  Předmětem účetnictví bude vždy jediná objektivní realita – reprodukční proces – nutnost sloučit výstupy z podsystémů do jedné údajové základny.

15 ZCU - KFU 201015 Finanční a daňové účetnictví se snaží zobrazit hospodaření podniku s ohledem na externí uživatele. Odlišuje se účetní a daňový hospodářský výsledek. Daňový hospodářský výsledek – zjišťován úpravou účetního hospodářského výsledku: a) výběrem informací (analytiky daňových a nedaňových nákladů a výnosů), b) mimoúčetním ošetřením (odpisy).

16 ZCU - KFU 201016 Požadavky externích uživatelů a potřeby interního charakteru jsou v praxi realizovány dvěma krajními řešeními nebo jejich kombinací: a) jednookruhovou soustavou účetnictví zajišťuje potřeby obou uživatelských skupin formou různě členěné analytické evidence nákladů, výnosů, majetku, závazků a pohledávek. Používají se analytické účty v rámci účtových tříd 5 a 6 b) dvouokruhová soustava účetnictví zajišťuje odlišné požadavky uživatelů v relativně odděleném účetním okruhu – VPÚ tvoří samostatný okruh vedle FÚ s použitím volných účtových tříd 8 a 9.

17 ZCU - KFU 201017 Pojmy jednookruhová a dvouokruhová soustava účetnictví nelze zaměnit s pojmy centralizace a decentralizace!  Centralizace = účetnictví se vede za podnik jako celek  Decentralizace = vedení účetnictví samostatných celků (závod, provoz, středisko, …)

18 ZCU - KFU 201018 Účtování v jednookruhové soustavě účetnictví

19 ZCU - KFU 201019 Snahou je zajistit požadavky uživatelů finančního a nákladového (vnitropodnikového) účetnictví v jediném okruhu analytických účtů. Tato forma organizace účetnictví vyhovuje podmínce, že informační potřeby uživatelů se neliší v obsahovém vymezení a způsobu ocenění zkoumaných veličin. Liší se pouze stupněm podrobnosti při jejich zobrazení. Je zpracovatelsky výhodnější, ale obě skupiny informací jsou obtížně uživatelsky oddělitelné.

20 ZCU - KFU 201020 Účetní závěrka Hlavní kniha a její analytická evidence podřízená potřebám externích uživatelů Analytická evidence podřízená potřebám interních uživatelů

21 ZCU - KFU 201021 Problém !!! – několikanásobné ocenění Systém oceňování rozdílů vyžaduje, aby se rozdíly vztahovaly vždy k jedinému základnímu rozvahovému účtu. Problém v rozhodnutí:  který účet oceňovacích rozdílů dát k dispozici externím uživatelům (zveřejnit ho),  který účet oceňovacích rozdílů uschovat pro potřeby vedení podniku (vnitřní využití).

22 ZCU - KFU 201022 Pozor! Někdy se nepřesně uvádí, že se analytická evidence vytváří pouze k účtům finančního účetnictví, což vytváří dojem, že lze požadavky interního charakteru uspokojit detailnějším členěním a výběrem určitých informací z šířeji postavené účtové osnovy finančního účetnictví. Vývoj ale svědčí o opačné tendenci: široce vymezená aktiva a pasiva v nákladovém účetnictví, reagují např. na potřebu sledovat zásoby včetně jejich různého ocenění, vede zpravidla k tomu, že se analytická evidence zajišťuje i k účtům, které netvoří obsah finančního účetnictví. Požadavky externích uživatelů zajišťuje analytický výběr z šířeji sestavených informací pro řízení a rozhodování, nikoli naopak. Požadavky externích uživatelů zajišťuje analytický výběr z šířeji sestavených informací pro řízení a rozhodování, nikoli naopak.

23 ZCU - KFU 201023 Členění nákladů (výnosů) pro účely VPÚ

24 ZCU - KFU 201024 Již známe : druhové členění nákladů i výnosů (účtová třída 5 – Náklady, 6 - Výnosy ve směrné účtové osnově), kalkulační členění nákladů, členění nákladů dle vztahu k objemu výroby, účetní členění nákladů i výnosů. Pro účely vedení vnitropodnikového účetnictví je vhodné rozčlenit náklady a výnosy ještě podrobněji: 1.Účelové členění nákladů - třídění nákladů podle výkonů  dle jednotlivých zakázek  dle jednotlivých výkonů (výrobků) nebo jejich skupin - nebo z hlediska řízení hospodárnosti:  náklady technologické  náklady na obsluhu a řízení

25 ZCU - KFU 201025 2. členění dle místa vzniku a odpovědnosti za jejich vznik  náklady zásobovací činnosti  náklady výrobní činnosti  náklady správní činnosti  náklady odbytové činnosti apod. Podobně členíme i výnosy

26 ZCU - KFU 201026 3. Obecné členění pro účely vnitropodnikového účetnictví:  prvotní náklady – jsou to náklady převzaté z finančního účetnictví a v tomto účetnictví byly také poprvé zachyceny  druhotné náklady – plynou ze vzájemných vztahů mezi jednotlivými středisky, zahrnují spotřebu výkonů jiného střediska, byly již jednou(poprvé) zachyceny, z hlediska celku se projevují podruhé ve vnitropodnikovém účetnictví Podobně členíme i výnosy:  prvotní výnosy – jsou to výnosy převzaté z finančního účetnictví a v tomto účetnictví byly také poprvé zachyceny  druhotné výnosy – plynou ze vzájemných vztahů mezi jednotlivými středisky, zahrnují výnosy vzniklé předáním výkonu jednoho střediska jinému středisku.

27 ZCU - KFU 201027  Hospodářská střediska si navzájem předávají a přejímají výkony oceněné ve vnitropodnikových cenách nebo v zúčtovacích sazbách. Jde o převody nákladů a výnosů mezi středisky, které již jednou byly jako prvotní zaúčtovány v příslušných střediscích a nyní jsou předávány podruhé. Jsou pro předávající středisko druhotným výnosem a pro přejímající středisko druhotným nákladem  Příklady: zaměstnanec střediska Údržba provede opravu stroje středisku Výroba – odměna tohoto zaměstnance bude prvotním nákladem(521/331), tuto částku pak vyúčtuje středisko údržba středisku Výroba jako druhotný výnos a zároveň to bude pro středisko Výroba druhotný náklad.

28 ZCU - KFU 201028  Základním předpokladem fungování jednookruhové soustavy je vytvoření systematické analytické evidence – z hlediska věcné náplně účtů a z hlediska jednotlivých útvarů a výkonů.  Při této metodě se běžně sledují náklady a výnosy podle hospodářských středisek na analytických účtech účtové třídy 5 – Náklady a účtové třídy 6- Výnosy. Jednotlivé syntetické účty pro náklady a výnosy se člení analyticky podle středisek. O tyto účty se musí doplnit účtový rozvrh. Např. Syntetický účet 501 – Spotřeba materiálu: 501.10 – Výroba 501.20 – Správa 501.30 – Údržba apod.

29 ZCU - KFU 201029 Druhotné náklady a výnosy, které vznikají při předávání a přejímání výkonů mezi hospodářskými středisky se účtují podvojně na účtech Vnitropodnikové náklady – obvykle s číslem 599 a Vnitropodnikové výnosy – obvykle s číslem 699 (účty syntetické). Tyto účty dále členíme v analytické evidenci podle hospodářských středisek, která náklady přejímala nebo předávala.

30 ZCU - KFU 201030  Účty 599 a 699 pak mají význam při zjišťování vnitropodnikových výsledků hospodaření. Nemají ovšem vliv na úroveň zisku podniku jako celku a do jeho výpočtu na Účtu zisků a ztrát se tady nezahrnují.  Využívají se též účty rozdílů a to z důvodu různého ocenění majetku ve finančním a vnitropodnikovém účetnictví.  Hospodářský výsledek jednotlivých středisek zjišťujeme obdobným způsobem jako u finančního účetnictví – rozdílem mezi skutečnými výnosy a náklady každého hospodářského střediska zachycenými v analytické evidenci.

31 ZCU - KFU 201031 Přitom jsou ve skutečných nákladech středisek zahrnuty i druhotné náklady a výnosy tzn. vnitropodnikové převody výkonů.

32 ZCU - KFU 201032 Zobrazení koloběhu ekonomických zdrojů v jednookruhové soustavě účetnictví I

33 ZCU - KFU 201033 Zobrazení koloběhu ekonomických zdrojů v jednookruhové soustavě účetnictví II

34 ZCU - KFU 201034 Legenda k obrázku: 1. - 4.Zaúčtované náklady jsou roztříděny v rámci projektového řešení systému účetnictví podle potřeb obou subsystémů, např.:  podle druhu  podle vnitropodnikových útvarů  podle vztahu k prováděným výkonům  podle způsobu jejich kontroly 5.Zaúčtován druhotný náklad, resp. předání vnitropodnikového výkonu z útvaru pomocné výroby do hlavní výroby, správy, odbytu. 6. – 7.Zúčtován přírůstek nedokončené výroby a dokončených výrobků a oceňovací rozdíl na tuto nedokončenou a dokončenou výrobu, předpokládá se překročení předem stanovených nákladů. 8.Dokončené výrobky byly po kontrole jakosti převzaty na sklad hotových výrobků (HS Odbyt) v ocenění rozděleném na kalkulované náklady (8a) a na odchylky (8b)

35 ZCU - KFU 201035 Legenda k obrázku: 9.Na základě protokolu o vyskladnění výrobků a rozpočtů nákladů byly zúčtovány kalkulované náklady prodaných výrobků a provedena úprava oceňovacího rozdílu k výrobkům o část připadající na neprodané výrobky. 10.Zaúčtovaná faktura vydaná odběratelem za prodané výrobky. 11. – 12.Dle rozpočtů nákladů středisek Správa a Odbyt byly zaúčtovány předem stanovené náklady těchto středisek a předpokládá se nezávislost ve vztahu k vyráběným výrobkům, takovéto náklady je nutné krýt z výnosů daného období. 13. – 15.Převáděné úspory a překročení nákladů, ke kterým došlo v pomocných a obslužných útvarech na kalkulační skupinu účtů „náklady prodaných výrobků“, aby byly zajištěny předem stanovené náklady i výsledky z prodeje výrobků. 16.Úhrada odběratele.


Stáhnout ppt "ZCU - KFU Manažerské účetnictví Přednáška č.2."

Podobné prezentace


Reklamy Google