Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chobotnice pobřežní Johanka Sadílková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chobotnice pobřežní Johanka Sadílková."— Transkript prezentace:

1 Chobotnice pobřežní Johanka Sadílková

2 Osnova Základní údaje Popis Rozmnožování Jejich příbuzní Zdroje KONEC

3 Základní údaje - Chobotnice pobřežní je hlavonožec z čeledi chobotnicovitých. - Pochází ze Středozemního moře a východního Atlantiku. Je významným úlovkem rybářů, ročně je uloveno přibližně – tun chobotnic pobřežních - Chobotnice jsou charakteristické osmi rameny, s přísavkami. Pohybují se lezením a plaváním. - Latinsky: Octopus vulgaris - Chobotnice pobřežní patří do řádu hlavonožců a kmene měkkýšů. Ve světových oceánech dohromady žije tři sta druhů chobotnic různých barev a velikostí.

4 Popis Chobotnice mají kulovité tělo bez kostí s osmi rameny.
Nejdokonalejším smyslem hlavonožců je zrak. Chobotnice se živí mlži, kraby a mořskými raky. Ústní otvor je nazývan radula Některé chobotnice produkují jed tak prudký, že může usmrtit i člověka. Nejnebezpečnější je asi deset centimetrů velká Chobotnice kroužkovaná z Austrálie.

5 Rozmnožování Při páření samec zasune tzv. „hektokotylové“ rameno do pohlavního otvoru samice a zanechá tam schránku se spermiemi. Následně pak samice Chobotnice pobřežní klade 100 – 500 tisíc vajíček do bezpečných míst, jako jsou skalní štěrbiny, jeskyně apod. Samice hlídá vajíčka, dokud se nevylíhnou mláďata. Vajíčka se vyvíjejí přibližně měsíc, než se z nich vytvoří larvy. Poté co se stanou larvami žijí volně ve vodě a živí se planktonem. Sameček Samička „Názorná ukázka“: Jakmile se z vajíček začínají líhnout malé chobotničky, matka chobotnice umírá. Není to však způsobeno vyhladověním, ale genetickým naprogramováním.

6 Jejich příbuzní Krakatice obrovská Sépie obecná
Všichni příbuzní chobotnice jsou hlavonožci a žijí ve vodě Její příbuzní jsou např: Sépie obecná Loděnka hlubinná Krakatice obrovská Loděnka hlubinná Krakatice obrovská Sépie obecná

7 ZDROJE: http://www.fiftyfifty.cz/Co-vedi-chobotnice-4740816.php
Učebnice

8 Konec Díky za pozornost


Stáhnout ppt "Chobotnice pobřežní Johanka Sadílková."

Podobné prezentace


Reklamy Google