Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Diabetes mellitus nemoc, která zasluhuje pozornost! Vítězslav Vavroušek, MZČR 11/2011 PS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Diabetes mellitus nemoc, která zasluhuje pozornost! Vítězslav Vavroušek, MZČR 11/2011 PS."— Transkript prezentace:

1 Diabetes mellitus nemoc, která zasluhuje pozornost! Vítězslav Vavroušek, MZČR 11/2011 PS

2 Přehled oblastí, které vyžadují změny  Primární prevence – včasný záchyt  Sekundární prevence – včasný záchyt a léčba komplikací  Mezioborová spolupráce  Edukace

3 Primární prevence Preventivní vyhláška - byla novelizována v r. 2010, nyní se připravuje doprovodná novela k zákonu o ZS. - Vyhláška představuje jasný návod, jak screenovat obecnou populaci a včas odhalit rizika a první známky diabetu. - ukládá PL realizovat vyšetření glykémie u svých registrovaných pacientů v těchto intervalech: -Anamnesticky vždy při každé prohlídce se ptát na DM -Při každé prohlídce orientační chemické vyš. moči -Při první prohlídce po ukončení péči u PLDD se realizuje vyš. glykémie -Od 40 let věku ve dvouletém int. se realizuje vyš. glykémie - Kdyby každý praktický lékař dbal na její dodržování, byla by situace v oblasti primárního záchytu diabetu mnohem lepší. Stav je takový, že v závislosti na regionu je využití preventivní prohlídky u PL pacientem v rozmezí od 20-30%!!!

4 Sekundární prevence Dispenzární vyhláška Připravuje se také nová vyhláška o dispenzární péči k novému zákonu... Jsou zde aktualizovány údaje oproti současné verzi, v oblasti diabetologie se jedná o rozšíření sledování metabolismu glukózy nejen na samotný diabetes mellitus, jako doposud, ale také další poruchy glukózové tolerance. Vyhláška ukládá praktickému lékaři zařazovat pacienty do dispenzární péče, sledovat ev. rozvoj druhotných komplikací v intervalu nejdéle 1 rok, avšak s přihlédnutím ke stavu pacienta. Pokud dochází ke zhoršování stavu pacienta, který vyžaduje péči specialisty (např. inzulinoterapii, rozvoj orgánových komplikací) předává pacienta do trvalé péče diabetologovi. Doporučený postup také existuje jak pro praktické lékaře, tak specialisty.

5 Sekundární prevence Problematické oblasti Pro tutéž diagnózu nesmí dle zákona dispenzarizovat pacienta více lékařů než jeden. Pokud tedy stav pacienta vyžaduje specializovanou péči, dispenzarizující lékař musí zajistit a koordinovat konziliární vyšetření a léčbu napříč odbornostmi. V případě diabetu u lehčích stavů (dobře kompenzovaných dietou, bez sekundárních komplikací) tuto péči zajišťuje praktický lékař. Nejčastější problémy:  nedochází včas k předávání pacientům do specializované péče  není včas identifikováno riziko ICHS  pacienti nejsou včas zařazováni do dialyzační péče  pacienti nejsou včas zařazováni na čekací listiny na transplantace  není včas reagováno na trofické změny končetin.atd..

6 Mezioborová spolupráce 1.Je důležitá vzájemná výměna informací o zdravotním stavu pacienta mezi registrujícím PL a specialistou. Zákony tuto povinnost ukládají. 2.Nemělo by docházet k situacím, kdy reg. praktický lékař neví, kým je pacient dispenzarizován a pro které onemocnění. 3.Dispenzarizující lékař musí poskytnout veškerá vyšetření a terapii. Neměl by pacienta například pro preskripci léků či pomůcek posílat k jinému lékaři, ani registrujícímu. K dosavadním nejasnostem kolem zařazování do dispenzarizace a spolupráci při péči o diabetika připravuje MZ společně s odbornými společnostmi doporučený postup, který by měl být k dispozici s účinností nového zákona a vyhlášky.

7 Edukace Edukace musí být systematická, musí být realizována profesionálními edukátory, a musí zajistit všeobecnou dostupnost edukace pro pacienty a jejich rodiny.  Edukace pacientů – měla by probíhat kontinuálně v každé dispenzarizující ambulanci, jako součást péče.  Edukace zdravotnických profesionálů – musí mít mezioborový charakter a zaměřit se na všechny profese, které se na péči o diabetika podílejí.  IPVZ – kontinuální vzdělávání zdravotníků z ESF  Certifikované kurzy  Odborné kurzy/stáže  E - learningové kurzy

8 Národní akční plán  Teze Národního diabetologického programu ve své aktualizované verzi splňují základní komponenty Národního akčního plánu. Ten by si měl klást ještě širší ambice, jak ovlivňovat chování populace a obchodní sféry ve vztahu k hlavním rizikovým faktorům.  Ministr zdravotnictví vyzval Českou diabetologickou společnost k vypracování návrhu Národního akčního plánu.  Rádi bychom tento plán do budoucna postavili na meziresortní úrovni, avšak nejprve je potřeba vyřešit nejpalčivější témata resortní. Dále bude potřebné jej propojit s dalšími aktivitami, především v oblasti obezity.  Samozřejmě tyto práce budou realizovány za účasti pacientských organizací...

9 Děkuji za pozornost www.mzcr.cz


Stáhnout ppt "Diabetes mellitus nemoc, která zasluhuje pozornost! Vítězslav Vavroušek, MZČR 11/2011 PS."

Podobné prezentace


Reklamy Google