Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VYUŽITÍ POLOVODIČŮ Málokterý vynález tak ovlivnil současnou dobu jako vynález tranzistoru roku Tato nepatrná polovodičová součástka umožnila nesmírně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VYUŽITÍ POLOVODIČŮ Málokterý vynález tak ovlivnil současnou dobu jako vynález tranzistoru roku Tato nepatrná polovodičová součástka umožnila nesmírně."— Transkript prezentace:

1 VYUŽITÍ POLOVODIČŮ Málokterý vynález tak ovlivnil současnou dobu jako vynález tranzistoru roku 1947. Tato nepatrná polovodičová součástka umožnila nesmírně rychlý a široký rozvoj elektroniky.

2 Od prvního využití polovodičových součástek se stal dosavadním vyvrcholením mikroprocesor. Stále výkonnější integrované obvody a mikroprocesory dnes najdeme doslova na každém kroku - od kalkulaček, mobilních telefonů a osobních počítačů přes automatizované výrobní linky až po kosmické sondy, přistávající na Marsu.

3 Polovodičové diody Největší využití v elektronice má přechod PN, kde se stýkají polovodiče s opačným typem vodivosti. Přechod PN má tu vlastnost, že v jednom směru jím proud může procházet, zatímco v opačném směru nikoli. P-typ polovodiče převládají-li volné díry N-typ polovodiče převládají-li volné elektrony

4 Polovodičová dioda je součástka, která vede proud jenom v jednom směru a proto se používá jako usměrňovač střídavého proudu a) k přechodu PN není připojen zdroj napětí b) zdroj napětí je připojen v závěrném směru c) zdroj napětí je připojen v propustném směru

5 Fotorezistor Fotorezistor je polovodičová součástka, jejíž odpor závisí na osvětlení. Využití fotorezistoru 1.Měření osvětlení - např. ve fotografických přístrojích 2. Ovládání přístrojů - otvírání dveří, zapínání zařízení... 3. Zabezpečovací zařízení -proti krádeži, bezpečnostní pojistka pro vypínání přístrojů 4. Detekce neviditelného infračerveného – opět se používá v zabezpečovacích zařízeních

6 značka zapojený fotorezistor v obvodu

7 Termistor Teplotně citlivá polovodičová součástka -odpor klesá s teplotou Využití termistoru: 1.Měření teploty 2.Měření průtokového množství 3.Měření teploty na dálku a na špatně přístupných místech 4.Kompenzace odporu žhavícího vodiče v elektronkách 5.Převodník z teploty na napětí.

8 značka zapojený termistor

9 Tenzoelektrická součástka Tenzoelektrická součástka je součástka bez PN přechodu,jejíž odpor je závislý na mechanickém tlaku. Použití: 1.Měření tlaku 2.Mikrofon Měření tlaku pomocí tenzoelektrické součástky

10 značka Expozimetr Expozimetr je přístroj, který převádí osvětlení (světlo dopadající na plochu) na elektrický proud.

11 KONEC Čerpáno: lucy.troja.mff.cuni.cz educon.zcu.cz


Stáhnout ppt "VYUŽITÍ POLOVODIČŮ Málokterý vynález tak ovlivnil současnou dobu jako vynález tranzistoru roku Tato nepatrná polovodičová součástka umožnila nesmírně."

Podobné prezentace


Reklamy Google