Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených."— Transkript prezentace:

1 Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače)

2 Co zahrnuje počítačová bezpečnost? Zahrnuje: -zabezpečení ochrany před neoprávněným manipulováním se zařízeními počítačového systému, -ochranu před neoprávněnou manipulací s daty, -ochranu informací před krádeží nebo poškozením, -bezpečnou komunikaci a přenos dat (kryptografie), -bezpečné uložení dat, celistvost a nepodvrhnutelnost dat.

3 Zlepšení bezpečnosti -Omezení fyzického přístupu k počítači -Použití hardwarových zařízení, která vynucují bezpečnostní opatření -Využití mechanismů operačního systému, která vynucují pravidla chování programů -Využití záznamů o změnách v programu

4 Progrymy, které poškozují PC Malware- počítačový program určený ke vniknutí nebo poškození počítačového systému, v počítači funguje bez vědomí uživatele Spyware- program, který využívá internetu k odesílání dat z počítače bez vědomí jeho uživatele.

5 Typy virů Trojský kůň- uživateli skrytá část programu nebo aplikace s funkcí, se kterou uživatel nesouhlasí Počítačový červ- zvláštním typem počítačového viru. Šíří se v podobě infikovaných souborů nebo paketů počítačové sítě. Úspěšně infikovaný systém červ využije k odeslání své kopie na další systémy v síti Internet a velmi rychle se tak rozšiřuje. Spam- nevyžádané masově šířené sdělení šířené internetem

6 HoaxHoax -je nevyžádaná e-mailová, Jabber nebo ICQ zpráva, která uživatele varuje před nějakým virem, prosí o pomoc, informuje o nebezpečí, snaží se ho pobavit apod. Škodlivost hoaxů: Obtěžování příjemců Nebezpečné rady Zbytečné zatěžování linek a serverů Prozrazení důvěrných informací


Stáhnout ppt "Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených."

Podobné prezentace


Reklamy Google