Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_NABOZENSKY_EXTREMISMUS_19 Název školyStřední škola služeb,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_NABOZENSKY_EXTREMISMUS_19 Název školyStřední škola služeb,"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_NABOZENSKY_EXTREMISMUS_19 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník4. Vzdělávací oblastSpolečenskovědní vzdělávání Vzdělávací oborObčanská nauka Tematický okruhČlověk a svět TémaNáboženský extremismus Jméno autoraMgr. Tomáš Vašata Vytvořeno dne20. 9. 2013 Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS PowerPoint seznamuje žáky se současnými formami náboženského extremismu, vysvětluje pojem sekta, terorismus a fundamentalismus + uvádí některé příklady zneužití víry v současnosti. Prezentaci lze rovněž uložit ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

2 13. hodina Náboženský extremismus Plán hodiny: 1. 1.Úvodní část 2. 2.Písemný test – opakování 9. – 12. hodiny 3. 3.Náboženský extremismus 4. 4.Shrnutí, fixace poznatků

3 Zneužití víry, náboženský extremismus každý člověk má právo zvolit si takovou víru, která odpovídá jeho povaze a založení (viz. Listina základních lidských práv a svobod) každý člověk má právo zvolit si takovou víru, která odpovídá jeho povaze a založení (viz. Listina základních lidských práv a svobod) výjimku tvoří ty náboženské skupiny, jejichž učení je neslučitelné s všeobecně přijímanými požadavky lidskosti, lidské důstojnosti a rovnoprávnosti (např. sekty ) výjimku tvoří ty náboženské skupiny, jejichž učení je neslučitelné s všeobecně přijímanými požadavky lidskosti, lidské důstojnosti a rovnoprávnosti (např. sekty )

4 tolerance: tolerance: – = snášenlivost – ochota respektovat názory, hodnoty a postoje, které jsou odlišné od našich vlastních (v oblasti náboženství si tedy zvolit tu víra, která odpovídá mým potřebám, povaze…) krajní podobou náboženské netolerance je také tzv. náboženský fanatismus krajní podobou náboženské netolerance je také tzv. náboženský fanatismus – = slepá zaujatost pro něco (národ, náboženství, myšlenku), která je spojená s nenávistí a nesnášenlivostí vůči všemu ostatnímu – patří sem např. terorismus (New York 11. září 2001, Madrid 11. 3. 2004, Londýn 7. 7. 2005) – dále např. fundamentalismus (boj příslušníků některého náboženství za zájmy své kultury formou násilí a útlaků příslušníků jiných kultur a vyznání (tzv. islámští fundamentalisté – Afgánistán, Írák, Palestina)

5 Sekty organizace, která stojí v protikladu k oficiálnímu náboženství (v ČR asi 50 skupin označovaných za sekty, např. jehovisté, mormoni,satanismus, Hnutí Haré Kršna…) organizace, která stojí v protikladu k oficiálnímu náboženství (v ČR asi 50 skupin označovaných za sekty, např. jehovisté, mormoni,satanismus, Hnutí Haré Kršna…) znaky sekty: znaky sekty: – důraz na poslušnosti členů sekty vůči vedení sekty = potlačování svobodného myšlení – izolace = utajování informací o svém učení před veřejností, nezájem o život vnější společnosti, pocit vlastní výlučnosti a nadřazenosti – vyžadování obětí od členů – vytváření izolace člena od příbuzných, přátel, dřívějších zájmů – závislost člena na vůdci či jeho organizaci

6 Terorismus záměrná hrozba násilím, či jeho použití vůči civilnímu cíli za účelem dosažení politického cíle záměrná hrozba násilím, či jeho použití vůči civilnímu cíli za účelem dosažení politického cíle nejznámější teroristické organizace: Óm šinrikjóÓm šinrikjó (usilování o vyvraždění japonské císařské rodiny, 1995 provedla útok bojovým plynem na tokijské metro) Hizballáh (libanonská militantní organizace, označovaná mnohými západními médii i vládami za teroristickou)Hizballáh HamasHamas (palestinská militantní organizace, odmítající uznání Izraele a používající vůči němu teroristických praktik, na území palestinské samosprávy působí jako politická strana) FatahFatah (palestinská organizace, umírněnější než Hamas, souhlasí s uznáním Izraele)

7 Al-KájdaAl-Kájda (světová teroristická organizace, včele s Usámou Bin Ládinem usiluje o zničení Západu a vytvořením celosvětové islámské republiky, New York 11. září 2001, Madrid 11. 3. 2004, Londýn 7. 7. 2005) ETAETA (španělská teroristická organizace, usilující o odtržení Baskicka) IRAIRA (severoirská teroristická organizace, usilující o sjednocení Irska)

8 Zdroje Odmaturuj ze společenských věd, Didaktis, 1. vydání (aktualizované), 2008, ISBN 80- 86285-68-5 Občanská nauka pro střední odborné školy, SPN, Praha 2003, ISBN 80-7235-233-4 AUTOR NEUVEDEN. Seznam skupin označených za teroristické [online]. [cit. 22.8.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_skupin_ozna%C4%8Den%C3%BDch_za_teroristic k%C3%A9 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

9 Děkuji za pozornost a přeji hezký den


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_NABOZENSKY_EXTREMISMUS_19 Název školyStřední škola služeb,"

Podobné prezentace


Reklamy Google