Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Peníze, bezhotovostní a hotovostní platební styk N á zev sady: Výuka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Peníze, bezhotovostní a hotovostní platební styk N á zev sady: Výuka."— Transkript prezentace:

1 N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Peníze, bezhotovostní a hotovostní platební styk N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště Č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku: 1.5.2012 – 30.03.2014 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště je aktivizace žáků v hodinách občanské nauky a jejich orientace v základních odvětvích práva, se kterými se mohou setkat ve svém životě. Rovněž další témata jsou vyučována s důrazem na praktický život. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě se zabývají především oblastmi práva a postavením člověka ve společnosti. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na peníze, bezhotovostní a hotovostní platební styk.

3 PENÍZE, BEZHOTOVOSTNÍ A HOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK

4 PENÍZE Peníze jsou univerzální zboží, slouží k vyjadřování hodnoty jiného zboží při koupi a prodeji. Dělíme je na : 1. hotové peníze tzv. oběživo – bankovky a mince 2. bezhotovostní peníze

5 H ISTORIE PENĚZ 1.Barterové obchody – nejprve lidé směňovali zboží z zboží. 2. Všeobecný ekvivalent – později se používají zbožové peníze např. kožešiny, sůl, kovy 3. Kovové peníze – nahradily všeobecné ekvivalenty od 7.- 6. stol. př. n. l. U nás první mince nechal razit kolem roku 970 Boleslav I. 4. Papírové peníze – od 17. stol., v Číně už od 9. stol.

6 F ORMY PENĚZ 1. Oběživo – mince a bankovky 2. Bezhotovostní peníze – říká se jim deposita. Jsou to peníze uložené na účtech v bankách. Funkce peněz 1. prostředek směny 2. jednotka zúčtování – je měřítkem hodnoty, lze jimi vyjádřit i dluh 3. uchovatel hodnoty – forma majetku

7 F ORMY PLATEBNÍHO STYKU 1. Hotovostní platební styk – používáme fyzické peníze 2. Bezhotovostní platební styk – jedná se o převod peněz z účtu na účet (nepoužívají se fyzické peníze)

8 H OTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK Platí se bankovkami a mincemi. Výhody: jistota platby, operativní při malých platbách Nevýhody: časově náročný, nákladný a nebezpečný přesun peněz

9 B EZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK Podstatou je převod peněz z účtu plátce na účet příjemce. Podmínkou je tedy, že mají plátce i příjemce účet v bance. Výhody: bezpečnost, menší pracnost, rychlejší při větší vzdálenosti

10 F ORMY BEZHOTOVOSTNÍHO PLATEBNÍHO STYKU Platby pomocí tiskopisů : - příkaz k úhradě – slouží k úhradě jedné platby - hromadný příkaz k úhradě – více plateb na více účtů v jednom dni - trvalý příkaz k úhradě – při pravidelně se opakující platbě témuž příjemci - příkaz k inkasu –nejčastěji na základě dohody mezi plátcem a příjemcem např. telefon Platby pomocí sítě – internetem, telefonem

11 P LATEBNÍ KARTY Slouží pro bezhotovostní i hotovostní platební styk. Vybíráme pomocí nich peníze z bankomatu nebo platíme za zboží či služby. Základní druhy platebních karet: - kreditní – mohu čerpat do mínusu - debetní – čerpání do výše zůstatku na účtu

12 P RAVIDLA PRO UŽÍVÁNÍ PLATEBNÍCH KARET 1. Nesdělujeme nikomu PIN. 2. Nenecháváme kartu bez dozoru. 3. Při ztrátě okamžitě zablokujeme. 4. Při výběru peněz u bankomatu dbáme na bezpečnost. 5. Zásadně nenosíme u karty napsaný PIN.

13 K ONTROLNÍ OTÁZKY 1. K čemu slouží peníze ? 2. Vysvětli, co znamená hotovostní a bezhotovostní platební styk ? 3. Jaké jsou výhody bezhotovostního platebního styku ? 4. Co víš o platebních kartách ? 5. Vyjmenuj základní pravidla pro užívání platebních karet.

14 ZDROJE NEZNÁMÝ. O financích srozumitelně [online]. [cit. 5.3.2013]. Dostupný na WWW: http://penize.org/ http://penize.org/ NEZNÁMÝ. hotovostní a bezhotovostní platební styk [online]. [cit. 5.3.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ekonomika- snadno.estranky.cz/clanky/ekonomicke- otazky/9_hotovostni-a-bezhotovostni-platebni- styk.html http://www.ekonomika- snadno.estranky.cz/clanky/ekonomicke- otazky/9_hotovostni-a-bezhotovostni-platebni- styk.html Ilustrace: office.microsoft.com.


Stáhnout ppt "N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Peníze, bezhotovostní a hotovostní platební styk N á zev sady: Výuka."

Podobné prezentace


Reklamy Google