Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6006 NázevPeníze Téma hodinyPeníze PředmětZáklady finanční gramotnosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6006 NázevPeníze Téma hodinyPeníze PředmětZáklady finanční gramotnosti."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6006 NázevPeníze Téma hodinyPeníze PředmětZáklady finanční gramotnosti Ročník/y/6.-9. AnotacePrezentace obsahuje výklad, co je prostá směna zboží, co jsou komoditní peníze, proč se jako platidla používaly drahé kovy, jak vznikly peníze a co je funkce peněz. Žák je spolutvůrcem tohoto výkladu. Žák potřebuje PC s přístupem k internetu. Učitel s dětmi na toto téma diskutuje. Očekávaný výstup Žák ví, co je to prostá směna zboží, jaké byly komoditní peníze, proč se jako platidla používaly drahé kovy, jak vznikly mince a jaká je funkce peněz. Druh učebního materiálu Prezentace

2  Prostá směna zboží  Komoditní peníze  Drahé kovy a mince  Peníze  Funkce peněz

3 = jedno zboží bylo vyměňováno v určitém poměru za jiný druh zboží Směna zboží se řídila pravidlem: „… dej mi tohle a já ti za to nabídnu své zboží.“

4 Zjisti na internetu, jestli se tento směnný mechanismus používá i dnes. Pokud ano, jak se říká tomuto mechanismu? V současnosti tomuto mechanismu odpovídá tzv. naturální směna neboli barter, bártrový obchod.

5 Dnes se bartrový obchod používá v mezinárodním obchodě: např. 3 t mořských ryb = 1 t kávy směna

6 = určité zboží, které bylo přijatelné pro všechny Každá společnost měla ke směně určený jiný druh zboží např. kameny, mušle, dobytek, plátno, kožené proužky …

7 – mušle – dobytek (= latinsky pecun) lat. kovové peníze = pecunia – plátno (sloveso platit)  Přímořské národy  Ve starém Římě  Staří Slované Zjisti, pomocí internetu, jaké komoditní peníze používali: Jaké bylo největší komoditní platidlo: kamenné prstence (průměr 2 m)

8  přijatelné všemi  dokázali do nejmenších částí a přesně vyjádřit hodnotu  lehce dělitelné  stálé, nepodléhající času, neměnící svou podstatu  omezené množství Proč se jako komoditní zboží používaly drahé kovy:

9 Nejdříve se používalo stříbro, později zlato. Zpočátku jen ve své naturální podobě.

10  Později se razily mince.  Původně plný obsah drahého kovu.  Postupně se obsah drahého kovu v mincích snižoval – vznikaly slitiny s obsahem drahého kovu. Začaly existovat peníze.

11 Co znamená výrok: peníze jsou kryty zlatem. Jsou v dnešní době peníze také kryty zlatem? Kdy bylo zlaté krytí zrušeno? Kdy a kde se poprvé začaly používat papírové peníze? Peníze se daly směnit za zlato. Měly určitou hodnotu danou množstvím drahého kovu. Nemají žádné zlaté krytí, nejsou směnitelné za zlato. Zlato lze pouze za peníze koupit. Zrušeno v roce 1944 v Bretton Woodsu (New Hampshire, USA). Čína - 9. st. n. l. Bankovky – 17. st.

12  Vystupují jako měřítko cen. Počtem peněžních jednotek je vyjádřena cena zboží na trhu.  Fungují jako prostředek směny čili oběživo.  Fungují jako platidlo.  Vystupují jako uchovatel hodnoty. Můžeme je odkládat a uchovávat na pozdější použití.

13  Fungují jako mezinárodní platidlo. Konvertibilní = volně směnitelné např. dolar Nekonvertibilní = volně nesměnitelné např. 1 kyat (stát Myanmar)

14 www.office.microsoft.com Archiv autora


Stáhnout ppt "ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6006 NázevPeníze Téma hodinyPeníze PředmětZáklady finanční gramotnosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google