Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední."— Transkript prezentace:

1 ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/2-15-09_VYSOKOTAVITELNÉ KOVY Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Elektrotechnologie Ročník: I. Datum tvorby: 1.12.2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 Teplota tání t t je určitá teplota, při níž za daného tlaku přechází látka ze skupenství pevného do kapalného. Kovy s vysokou teplotou tání: Tuto skupinu tvoří: wolfram molybden tantal niob titan zirkonium Hlavní uplatnění v elektrotechnice nalézá wolfram jako složka různých slitin, v čisté formě se s ním běžně setkáme v provedení žhavících drátů (žárovky aj.)

4 Wolfram: Wolfram má ze všech kovů nejvyšší bod tání (téměř 3400 o C). Z rud se získává práškový wolfram, který se slisuje a spéká. Kováním za tepla se jeho hrubozrnná struktura změní ve vláknitou, což umožňuje táhnout dráty (rovněž za tepla) diamantovými průvlaky průměru až 0,1 mm. Na vzduchu se při teplotě nad 400 C tvoří povrchu tenká vrstva oxidů, při teplotě nad 700 C se wolfram pokrývá žlutým oxidem wolframovým WO3, který při teplotách nad 1000 C sublimuje.

5 Wolfram tedy při vyšších teplotách potřebuje ochranou atmosféru. Wolfram je velmi používaný kov ve vakuové technice. Vyrábějí se z něj přímo žhavené katody elektronek, vlákna žárovek, elektrody zářivek, mřížky vysílacích elektronek apod. Dále se z wolframu vyrábějí topná tělesa elektrických odporových pecí s vakuovým nebo vodíkovým prostředím.

6 Používá se rovněž jako jeden z vodičů v termoelektrických článcích pro měření teplot nad 2000 o C. Impregnováním pórovitého wolframu roztavenou mědí vznikne nepravá slitina. Měď jí dává velkou elektrickou a tepelnou vodivost, wolfram zase velkou tvrdost, odolnost proti elektrickému oblouku, opotřebení a spečení, proto je výborným materiálem k výrobě tepelně velmi namáhaných elektrických kontaktů.

7 Molybden má bod tání 2660 o C. Vyrábí se práškovou metalurgií, podobně jako wolfram. Vyznačuje se větší tažností než wolfram, proto se z něho vyrábějí nejen dráty, ale i pásy, fólie, trubičky apod. Molybden se používá jako konstrukční materiál ve vakuové technice. Tantal se zpracovává podobným způsobem jako wolfram a molybden. Jeho bod tání je přibližně 3 000 o C. Má dobré mechanické vlastnosti-lze ho dobře tvářet. Chemickou odolností se blíží ušlechtilým kovům. Při teplotách nad 600 o C se na povrchu vytváří nevodivá vrstva oxidu. Ta se využívá jako dielektrikum v elektrolytických tzv. tantalových kondenzátorech.

8 Niob je kov bílé barvy. Má podobné vlastnosti jako tantal. V současné době nachází použití při výrobě supravodivých materiálů. Dále se používá jako přísada do slitin. Niob a tantal jsou kovy velmi drahé, proto se používají jen v nezbytných případech. Titan je bílý kov, oproti předcházejícím kovům je velmi lehký. Používá se ve vakuové technice a jako složka velmi lehkých a pevných konstrukčních slitin. Za studena ho lze dobře kovat i válcovat. Je velmi odolný proti korozi.

9 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektrických materiálů. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce součástek a komponent pro elektrotechniku. Použité zdroje: IŽO, TEKELY Elektrotechnické materiály pro SOU SNTL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední."

Podobné prezentace


Reklamy Google