Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Skalní města 1 Témata k zamyšlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Smrčková. Dostupné z Metodického portálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Skalní města 1 Témata k zamyšlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Smrčková. Dostupné z Metodického portálu"— Transkript prezentace:

1 Skalní města 1 Témata k zamyšlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Smrčková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Modelová oblast PR Příhrazské skály

2 2  Jaká skalní města jsou typická pro oblast CHKO Český ráj? a) Pískovcová b) Žulová c) Vápencová  Vysvětlete, proč je tomu tak. (nápověda: druhohory)

3 Pro skalní města jsou typické teplotní inverze.  Co jsou to teplotní inverze?  Proč se s nimi setkáváme právě ve skalních městech? 3

4 4 Pískovcové skály bývají někdy zbarveny do červena nebo do oranžova.  Co je toho příčinou?

5 5 Pro temena pískovcových skal jsou typické reliktní bory.  Jak je možné, že se borovice na skalách udrží?

6 Nedaleko vrchu Mužský v PR Příhrazské skály se nachází pseudokrasová propast.  Vysvětlete pojem pseudokras. 6

7 7 Trendem několika posledních desetiletí je vysazování smrkových monokultur.  Myslíte si, že je to vhodné?  Vysvětlete proč.

8 8 Na některých místech můžeme pozorovat bahenní proudy.  Kde a z jakého důvodu bahenní proudy nejčastěji vznikají?

9 Mezi podrostem listnatých lesů skalních měst můžeme často pozorovat tyto malé rostliny.  Víte, co z nich vyroste? 9

10 10 Lidé často svým chováním ohrožují přírodu.  Vymyslete co nejvíce způsobů, jak byste vy sami mohli pomoci zlepšit danou situaci.

11 11 Lidé často svým chováním ohrožují přírodu.  Ve skupinách prodiskutujte daný problém a vytvořte příručku pro návštěvníky chráněných oblastí, která by napomohla k osvětě a ukázala, že každý člověk může přispět k ochraně přírody.

12 Zdroje Fotografie byly pořízeny v PR Příhrazské skály Foto – K. Smrčková Otázky a úkoly byly sestaveny na základě terénního průzkumu modelové oblasti PR Příhrazské skály tak, aby co nejlépe prověřily znalosti a dovednosti žáků v souladu s RVP G. 12


Stáhnout ppt "Skalní města 1 Témata k zamyšlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Smrčková. Dostupné z Metodického portálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google