Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kartografická zobrazení Blanka Hofmanová.  způsob, jakým převádíme zobrazení povrchu Země do roviny (= mapa)  nutné převést na rozvinutelnou plochu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kartografická zobrazení Blanka Hofmanová.  způsob, jakým převádíme zobrazení povrchu Země do roviny (= mapa)  nutné převést na rozvinutelnou plochu."— Transkript prezentace:

1 Kartografická zobrazení Blanka Hofmanová

2  způsob, jakým převádíme zobrazení povrchu Země do roviny (= mapa)  nutné převést na rozvinutelnou plochu (válec, kužel)  dojde ke zkreslení – ploch, úhlů nebo délek délkojevná (stejnodélková, ekvidistantní) – nezkreslují vzdálenosti podél určitého systému čar (netýká se všech délek) plochojevná (stejnoplochá, ekvivalentní) – zachovávají poměry ploch, silně jsou však zkresleny úhly úhlojevná (stejnoúhlá, konformní) – věrně zachycují úhly, ale silně zkreslují plochy vyrovnávací (kompenzační) – kompromisní zobrazení s mírným zkreslením úhlů i ploch Zobrazení

3 Kartografická zobrazení podle použité plochy obr.č.1 Zobrazení: -azimutální -válcové -kuželové

4 Síť zeměpisných souřadnic při jednotlivých projekcích: - kuželové -válcové -azimutální

5 Zobrazení podle polohy osy zobrazovací plochy obr.č.3 normální (pólová) – osa válce nebo kužele je totožná s osou glóbu nebo se zobrazovací rovina dotýká glóbu na jednom póluglóbu pólu příčná (transverzální, rovníková) – osa válce nebo kužele leží v rovině rovníku nebo se zobrazovací rovina dotýká glóbu na rovníkurovníku obecná (šikmá) – osa válce nebo kužele prochází středem glóbu, ale nesplývá s jeho osou ani neleží na rovníku nebo se zobrazovací rovina dotýká glóbu v libovolném bodě mezi pólem a rovníkem

6 Azimutální zobrazení: obr.č.4obr.č.5 Ortodroma = nejkratší spojnice 2 bodů na kouli v gnomonické projekci. Zobrazí se jako přímka ( pro námořní dopravu).

7 Válcové zobrazení obr.č.6 Lambertovo z. - ekvivalentní Mariniho z. - ekvidistantní obr.č.7

8 Loxodroma protíná poledníky pod stejným úhlem ve válcovém z., spojuje 2 místa. Využívá se v letecké dopravě.

9 Kuželové zobrazení obr.č.8 Křovákovo z. v obecné poloze zachycuje nejvíce nezkreslených ( dotykových ) bodů.

10 1.Které zobrazení má 1 dotykový bod? 2.Jaká je síť z. souřadnic ve válcovém zobrazení? 3.Jaké zobrazení se užívá pro ČR? 4.V jakém zobrazení se nejlépe zanese loxodroma? 5.V jakém zobrazení se ortodroma zobrazí jako přímka? 1. azimutální 2.kolmé poledníky na rovnoběžky 3.Křovákovo kuželové 4. válcové z. 5.azimutální z. Shrnutí:

11 1.obrázek č.1: http://www.kge.zcu.cz/pesonal/PERSON/Novotna/vyuka/Pomoc/Mapy _soubory/frame.htm#slide0056.htm http://www.kge.zcu.cz/pesonal/PERSON/Novotna/vyuka/Pomoc/Mapy _soubory/frame.htm#slide0056.htm 2.obrázek č.2: http://tvorbamap.shocart.cz/kartografie/projekce.htmhttp://tvorbamap.shocart.cz/kartografie/projekce.htm 3.obrázek č.4: http://oldgeogr.muni.cz/ucebnice/kartografie/obsah.php?show=44&&j azyk=cz http://oldgeogr.muni.cz/ucebnice/kartografie/obsah.php?show=44&&j azyk=cz 4.obrázek č.3: http://gis.vsb.cz/GISacek/GISacek_2001/sbornik/Hanzlova/Hanzlova.ht m http://gis.vsb.cz/GISacek/GISacek_2001/sbornik/Hanzlova/Hanzlova.ht m 5.http://cs.wikipedia.org/wiki/Mapov%C3%A9_zobrazen%C3%ADhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Mapov%C3%A9_zobrazen%C3%AD 6.obrázek č.5: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ortodromahttp://cs.wikipedia.org/wiki/Ortodroma 7.obrázek č.6: http://gis.zcu.cz/studium/mk2/multimedialni_texty/index_soubory/hla vni_soubory/galerie_soubory/index6_im4.html Zdroje:

12 8.obrázek č.7: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0027_TOP1/ch01s04.ht ml http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0027_TOP1/ch01s04.ht ml 9.obrázek č.8: http://oldgeogr.muni.cz/ucebnice/kartografie/obsah.php?show=85&&ja zyk=cz http://oldgeogr.muni.cz/ucebnice/kartografie/obsah.php?show=85&&ja zyk=cz Zdroje – pokračování:


Stáhnout ppt "Kartografická zobrazení Blanka Hofmanová.  způsob, jakým převádíme zobrazení povrchu Země do roviny (= mapa)  nutné převést na rozvinutelnou plochu."

Podobné prezentace


Reklamy Google