Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Pojem informace Pojem informace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Pojem informace Pojem informace."— Transkript prezentace:

1

2 Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Pojem informace Pojem informace

3 Předmět – Přenosová technika ­ Předmět se zabývá technologií přenosu informací. - Seznamuje s technikou analogových i digitálních přenosů.

4 Informace obsah určitého sdělení, význam zprávy Informaci můžeme chápat jako jako obsah určitého sdělení, význam zprávy

5 Informace Je sdělení poznatku, který má smysl. Informaci, běžně používáme v řeči, ale lze ji definovat i matematicky.

6 Shannonova definice informace: Informace je míra množství neurčitosti nebo nejistoty o nějakém náhodném ději odstraněná realizací tohoto děje.

7 Základní pojmy - Údaj je hodnota libovolné veličiny - Data jsou vyložené údaje - Informace jsou interpretovaná data

8 Základní pojmy Zpráva - Je kombinací známých znaků z abecedy uspořádaných podle dohodnutých pravidel tak, aby byla srozumitelná. Zpráva nemusí být vždy informací.

9 Informace ve zprávě je jen tehdy, když na příjímací straně odstraní jisté nevědění. Mírou odstranění nevědění je množství přijaté informace.

10 REDUNDANCE Je míra nadbytečnosti informace předávané zdrojem. Nadbytečnost je nutná pro pro zakódování zprávy a její srozumitelnost při zhoršených podmínkách přenosu. Odstraníme-li redundanci ze zprávy, můžeme ji rekonstruovat beze ztrát.

11 IRELEVANCE Neboli nepodstatnost. Příjemce nepozná rozdíl mezi zprávou kompletní a s odstraněnou irelevantní informací. Tuto informaci není nutné obnovovat nepřítomnost přijímající subjekt nepostřehne Jedná se o tu část informace, jejíž nepřítomnost přijímající subjekt nepostřehne ve zprávě.

12 Vysvětlení IRELEVANCE Příklad. Přenášíme - li při přenosu obrazu detaily, je zbytečné přenášet menší, než je schopno zobrazit zobrazovací zařízení (obrazovka)

13 Kapacita kanálu Přenosový řetězec se skládá z vysílače, přijímače a přenosové cesty Přenosová cesta je prostředí, jímž se zpráva šíří. informace, J e maximální množství informace, které je může přenosový řetězec přenést za časovou jednotku.

14 Použitá literatura: 1. nb.vse.cz/kfil/elogos/miscellany/slapa103.pdf 2. http://web.sks.cz/users/ku/ZIZ/inform1.htm 3. docs.cirkva.net/CVUT/FSV/Statnice/S/IS/Ot32/32.doc Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009

15 Děkuji Vám za pozornost Ing. Josef Nevařil Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Pojem informace Pojem informace."

Podobné prezentace


Reklamy Google