Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti izolantů a dielektrik.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti izolantů a dielektrik."— Transkript prezentace:

1

2 Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M-1-011 Charakteristické vlastnosti izolantů a dielektrik

3 Materiály a technologie Nevodivé materiály- -nevodiče, izolanty, dielektrika

4 Materiály a technologie Charakteristické vlastnosti izolantů a dielektrik. Izolanty určené k vytváření např. izolací musí mít odpovídající: -elektrické -tepelné -mechanické -chemické -a technologické vlastnosti

5 Materiály a technologie Izolanty jsou materiály, které nevedou elekrický proud. Rozdělují se podle: ● Skupenství ( pevné, kapalné, plynné ) ● Chemického složení( anorganické, organické ) ● Podle původu ( přírodní, syntetické )

6 Materiály a technologie Anorganické izolanty pevného skupenství. 1) Slída – izolace tepelně i elektricky namáha- ných strojů, dielektrika kondenzátorů Vlastnosti:nehořlavost,křehkost,stálost v čase, chemická odolnost,tepelná odolnost Druhy: - muskovit - flogopit - mikanit

7 Materiály a technologie 2) Azbest – vhodným materiálem je azbesto- cement. Vzhledem k tomu, že azbest je rakovinotvorný, tak se v elektrotechnice nepoužívá !!!

8 Materiály a technologie 3)Keramika-odolná proti vysokým teplotám -odolnost proti chemickým vlivům -časová stálost Použití: - izolátory pro VN a VVN,pojistky

9 Elektrické vedení se skleněnými a keramickými izolátory

10 Materiály a technologie 4) Porcelán-vhodný pro výrobu izolátorů, pojistek,části objímek

11 Materiály a technologie 5)Sklo Použití: - baňky žárovek

12 Materiály a technologie -obrazovky

13 Materiály a technologie - zářivky

14 Materiály a technologie - optická vlákna ( kabely ) > - přístrojové pojistky - elektronky - stupnice MP

15 Literatura: Materiály a technologie (J. Dlouhý – V. Arendáš) Eletrotechnické materiály (M.Ižo, F.Tököly) www.cs.wikipedia.orgwww.cs.wikipedia.org. Elektrotechnologie (Šavel Josef)


Stáhnout ppt "Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti izolantů a dielektrik."

Podobné prezentace


Reklamy Google