Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELASTOMERY. Jsou pružné syntetické otiskovací hmoty, které tuhnou chemickou reakcí – polyadicí a polykondenzací. Mají nejlepší elastické vlastnosti, nejlepší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELASTOMERY. Jsou pružné syntetické otiskovací hmoty, které tuhnou chemickou reakcí – polyadicí a polykondenzací. Mají nejlepší elastické vlastnosti, nejlepší."— Transkript prezentace:

1 ELASTOMERY

2 Jsou pružné syntetické otiskovací hmoty, které tuhnou chemickou reakcí – polyadicí a polykondenzací. Mají nejlepší elastické vlastnosti, nejlepší reprodukční schopnost. Rozdělení: 1. Polyétery 2. Silikony a) polykondenzační C(K)Silikony b) polyadiční A Silikony 3. Polysulfidy

3 1. Polyétery Připravují se smísením dvou past: 1. pasta – obsahuje éterové polymery 60 %, plniva SIO₂ cca 40 % změkčovadla 2. pasta – katalyzátor – je směsí kyseliny sulfové 20 %, změkčovadel a plniv. Otiskování – nejlépe v individuálních otisk. lžících bez perforace. Retence hmoty se zajišťuje pomocí speciálního adheziva. Použití: implantologie, hybridní protézy, výroba inlejí a onlejí, estetické fazety, lepené můstky, funkční otisky pro částečné a celkové náhrady.

4 2. Silikony a) Kondenzační C(K) Silikony Připravují se smísením baze a tekutiny. 1. baze (konzistence solid, pasta, krém) - má v základu olejovitý polysiloxan s volnými hydroxylovými skupinami + plniva ZnO, TiO₂ 2. tekutina - obsahuje katalyzátor, který reaguje s hydroxy- lovými skupinami baze, urychluje vulkanizaci(síťování). C(K) silikony tuhnou polykondenzací při níž vzniká vedlejší produkt – alkohol. Jeho uvolňování vede k redukci zesíťování a způsobuje smrštění hmoty. Během prvních 24 hodin po zhoto- vení otisku 0, 35 – 1 lin%. Zkracuje dobu použitelnosti na 24 hodin.

5 b) Adiční A Silikony Tuhnou polyadicí – nevzniká žádný vedlejší produkt. Připravují se smísením dvou past. 1. pasta – základem je polysiloxan s volnými vinylovými skupinami 2. pasta – katalyzátor + různé množství plniv Tuhnou polyadicí – otisky se dají zpracovat po několika dnech i týdnech, nejdříve ale za 3 hodiny po zhotovení otisku. Kontrakce je menší než 0,05 lin %. Použití Silikonů – univerzální materiál pro fixní i snímatelnou protetiku.

6 3. POLYSULFIDY Moc se nerozšířily, použití spíše ojediněle, základem dvě pasty mísící se v poměru 1:1. 1. pasta –základem této pasty je jsou polysulfidy s koncovými reakčními SH – skupinami + plniva (ZnO, CaSO₄, TiO₂) 2. pasta – katalyzátor – obsahuje oxid olovnatý (dodává hmotě typickou nepěknou hnědou barvu), síru (do 4 %) a oleje (např. parafín) Síťování – polykondenzace – vedlejší produkt je voda. Objemové změny jsou 0,35 -1 lin.% do 24 hodin. Odpovídá kontrakci(zmenšení) C silikonů. Negativní vlastnosti – toxické působení na živé tkáně, které je dáno obsahem oxidu olovnatého.

7 Literatura: HUBÁLKOVÁ, Hana; KRŇOULOVÁ, Jana. Materiály a technologie v protetickém zubním lékařství.1. vyd. Praha: Galen, 2009. 301 s. ISBN 978-80-7262-581-9


Stáhnout ppt "ELASTOMERY. Jsou pružné syntetické otiskovací hmoty, které tuhnou chemickou reakcí – polyadicí a polykondenzací. Mají nejlepší elastické vlastnosti, nejlepší."

Podobné prezentace


Reklamy Google