Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Elektronika brzd I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Elektronika brzd I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Elektronika brzd I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel Ročník:3. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:září 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2  Záměrem této sady výukových materiálů je poskytnout žákům informace o zdrojích elektrické energie používaných v motorových vozidlech, jejich principech, konstrukci, provozu, údržbě a závadách a opravách.  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Elektronika.  Konkrétně tato prezentace je zaměřena na elektroniku brzd.

3 Systémy aktivní bezpečnosti předchází nehodám. Patří k nim hlavně brzdové systémy. ABS (Antiblock Braking System)  zabraňuje blokování kol při intenzivním brzdění nebo brzdění na hladkém povrchu  zaručuje, že vozidlo zůstane i při prudkém brzdění ovladatelné  tím se lze i při prudkém brzdění vyhnout překážce Systém zabraňuje zablokování kol při brzdění tím, že automaticky reguluje brzdnou sílu v třmenech tak, aby nedošlo k zablokování kol. Kolo se systémem ABS se stále odvaluje a tím se zabraňuje ztrátě adheze mezi kolem a vozovkou. Zablokované kolo by nepřenášelo žádnou boční sílu a neumožnilo by zatočení.

4 ABS – části 1 – brzdič, brzdový váleček 2 – snímač otáček kola 3 – pneumatika 4 – hydraulická jednotka 5 – hlavní brzdový válec 6 – řídící jednotka Snímač otáček  indukční nebo Hallův  byly probrány v zapalování  k funkci musí mít impulzní kolo na náboji Obr. 1. části ABS Obr. 2. snímač otáček ABS

5 Hydraulická a řídící jednotka ABS Části  řídící jednotka  hydraulické vysokotlaké čerpadlo  akumulátor tlakové kapaliny plněný stlačeným plynem  elektrohydraulické ventily Obr. 3. jednotka ABS

6 Princip ABS Řídící jednotce dává informace o rychlosti otáčení kola snímač, který je v každém kole. Když ŘJ dostane signál, že je kolo zablokované, na krátkou dobu sníží tlak v brzdovém válci, čím uvede kolo znovu do pohybu. ABS může uvolnit kolo 12–16 krát za sekundu, čím zabezpečí relativně stálé otáčení kol a ovladatelnost vozidla. Jak poznáme činnost ABS?  pedál při činnosti ABS jakoby kope, vibruje, rachotí Je ABS povinná výbava?  Ano, v roce 2004 se firmy v Evropské asociaci výrobců automobilů dobrovolně dohodli, že ABS musí mít v EU každé nově homologované auto.

7 1. Co je to aktivní bezpečnost? 2. V čem spočívá význam systému ABS? 3. Jaké jsou části systému ABS? 4. Jaké jsou části jednotky systému ABS? 5. Vysvětlete princip funkce ABS. 6. Jaké závady může mít systém ABS?

8 GSCHEIDLE, Rolf a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles CZ, 2007, ISBN 978-80- 86706-17-7. Ing. ZDENĚK, Jan; Ing. ŽDÁNSKÝ, Bronislav; Ing. KUBÁT, Jindřich. Elektronika motorových vozidel II. Brno: Avid, spol. s r.o., 2009, ISBN 978-80-87143-13-1. Seznam obrázků: 1. BRYCHLEC, Lukáš. autoklinika.cz [online]. [cit. 16.11.2013]. Dostupný na WWW: http://autoklinika.cz/img/glossary/ABS_3.jpg 2. AUTOR NEUVEDEN. Typy ABS snímačů [online]. [cit. 16.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.mjauto.cz/wp-content/uploads/2013/02/aktivni-abs-snimac.jpg 3. PEPE276. dieselpower.cz [online]. [cit. 16.11.2013]. Dostupný na WWW: http://dieselpower.cz/forum/userpix/17604_Jednotka_ABS_1.jpg


Stáhnout ppt "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Elektronika brzd I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových."

Podobné prezentace


Reklamy Google