Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu"— Transkript prezentace:

1 Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Pracovní právo = právní odvětví, které zahrnuje problematiku vztahů mezi zaměstnanci a zaměstnavateli; Hlavním pramenem pracovního práva je zákoník práce; Pracovní poměr – častý druh zaměstnaneckého vztahu: - na dobu určitou; - na dobu neurčitou; Pracovní smlouva Dohody o pracích mimo pracovní poměr - dohoda o provedení práce; - dohoda o pracovní činnosti.

3 Pracovněprávní vztah Zaměstnanec = fyzická osoba, která vykonává práci. Zaměstnavatel = fyzická nebo právnická osoba, která zaměstnává fyzické osoby.

4 Pracovní smlouva Obsahuje: - dobrovolný závazek zaměstnance k vykonávání práce, závazek zaměstnavatele vyplácet mzdu; - druh práce; - místo výkonu práce; - den nástupu práce. Podmínkou není uvedení: výše mzdy, doby pracovního poměru, zkušební doby a její délky apod.

5 Úkol Práce s PC a internetem 1) Žáci se pokusí ve dvojicích najít na internetu ukázku pracovní smlouvy (nebo přinesou na ukázku pracovní smlouvu, pokud nějakou mají). O ukázku se podělí se třídou a ohodnotí, zda jsou ve smlouvě všechny podmíněné náležitosti. 2) Žáci si na internetu také najdou rozdíl mezi dohodou o pracovní činnosti a dohodou o provedení práce. Máte zkušenosti s nějakou dohodou?

6 Zánik pracovního poměru Pracovní poměr skončí událostí (uplynutí doby, skončení prací, úmrtí), nebo může být rozvázán: Dohodou; Výpovědí; Okamžitým zrušením; Zrušením ve zkušební době.

7 Diskuse Utvořte skupinky po čtyřech. Dva z každé skupinky se zamyslí nad právy a povinnostmi zaměstnanců a druzí dva nad právy a povinnostmi zaměstnavatelů. Své postřehy sepíšou a poté o nich budou diskutovat s ostatními. Učitel vytvoří žákům systematický přehled práv a povinností zaměstnanců a zaměstnavatelů. Myslíte si, že mladiství mají nějaké zvláštní podmínky při vykonávání práce? Jaká je běžná týdenní pracovní doba? Co dělají lidé bez práce? Kam se musí hlásit, na co mají právo, za jakých podmínek?

8 Obchodní právo = právní odvětví, které upravuje vztahy týkající se podnikání; Hlavním pramenem je obchodní zákoník, živnostenské podnikání je upraveno v živnostenském zákoně; Podnikání = soustavná činnost prováděná samovolně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní zodpovědnost za účelem dosažení zisku; Podnikatel = osoba zapsaná v obchodním rejstříku X osoba podnikající na základě živnostenského zákona (nebo na základě jiného zákona – zákon o notářích, …) X osoby provozující zemědělskou výrobu zapsané do zvláštní evidence.

9 Obchodní společnosti Osobní - Veřejná obchodní společnost (v. o. s.); - Komanditní společnost (k. s.); Kapitálové - Společnost s ručením omezeným (s. r. o.); - Akciová společnost (a. s.); Družstvo; Další subjekty podnikání (státní podniky, rozpočtové organizace, příspěvkové organizace).

10 Úkol Třída se rozdělí na pět skupinek. Každá skupinka dostane jednu z osobních, kapitálových společností, nebo družstvo. Každý tým si zjistí co nejvíce informací o přiděleném tématu a seznámí s ním ostatní pomocí prezentace v Powerpointu. Závěr prezentace bude ukázka určité firmy a jejího fungování v praxi. Příští hodinu budou prezentace představeny a učitel poté rozdá studentům ucelený přehled informací k jednotlivým společnostem.

11 Živnost = užší pojem než samotné podnikání, činnost provozovaná dle živnostenského zákona; Živnostník – podmínky: - dosažení 18 let; - způsobilost k právním úkonům; - bezúhonnost; - neexistence daňových nedoplatků; - zvláštní způsobilosti dle činnosti; Živnostenský úřad – založení živnosti.

12 Druhy živností ohlašovací - volné; - řemeslné; - vázané; koncesované

13 Diskuse Zkuste uvést příklady řemeslné, volné, vázané a koncesované živnosti. Třída se navzájem doplňuje a učitel dohlíží na správnost vyřčených informací a popřípadě informace upřesní.

14 Použité zdroje DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborná učiliště: Vladislav Dudák... [et al.]. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2003, 279 s. ISBN 80-7235-237-7. EMMERT, František. Odmaturuj! ze společenských věd. 1. vyd. Brno: Didaktis, 2003, 224 s. Odmaturuj!. ISBN 80-862-8568-5.


Stáhnout ppt "Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google