Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6.-9. Výchova k občanství 6. - 9. ročník III2-12-16

2 Výchova k občanství Křesťanství Mgr. Vilém Nejezchleb http://commons.wikimedi a.org/wiki/File:StJohnsAs hfield_StainedGlass_Good Shepherd-frame_crop.jpg

3 http://en.wikipedia.org/wiki/File:StJohnsAshfield_Stain edGlass_GoodShepherd_Face.jpg

4 Křesťanství je monoteistické, univerzální, historické (založené) a misijní náboženství, které je soustředěno kolem života a učení Ježíše z Nazaretu.

5 Křesťanství Ježíše z Nazaretu, kterého chápeme jako mesiáše ( tj. Krista ), spasitele světa, Božího syna, který se v Kristu zjevil. Křesťanství vzniklo z židovství na území Palestiny, kde Ježíš působil. Toto působení a počátky křesťanství zachycuje Nový zákon, mladší část Bible.

6 Křesťanství Příslušnost ke křesťanství není dána původem nebo narozením, nýbrž křtem a osobním přijetím určitého vyznání víry (nauky) a životní praxe. Všichni křesťané věří v jednoho Boha, vyznávají Ježíše Krista jako Spasitele a Božího syna, uznávají křest a další svátosti, věří v možnost odpuštění hříchů a spásy a očekávají druhý příchod Kristův.

7 http://www.dejepisvkostce.estranky.cz/clanky/stredovek/krizove-vypravy.html

8 Křesťanství Kristovi následovníci v čele s apoštoly tvořili prvotní církev. Původní jednotné křesťanské uskupení se postupem času rozdělilo do několika větví, které se dnes zpravidla označují jako církve.

9 Křesťanství Většina křesťanů patří k jedné ze tří hlavních skupin církví : ke katolické církvi, pravoslavné církvi nebo k některé z církví vzešlých z protestantské reformace (anglikánská církev). „ Jednotlivé církve však různě chápou samy sebe a svůj vztah k ostatním!!!“

10 Křesťanství Jako celek je křesťanství nejrozšířenějším světovým náboženstvím s více než s 2 miliardami věřících. Křesťanství mělo spolu s antickým kulturním dědictvím zásadní vliv na formování Západní kultury

11 Křesťanství – symboly (latinský) kříž - kříž je nejznámějším symbolem křesťanství. Jeho původ lze spatřovat ve způsobu Kristova umučení. Ichthys - druhý obecně rozšířený symbol křesťanství je primitivní schéma ryby, v prvotní církvi byla symbolem nejrozšířenějším. Původ symbolu lze spatřovat v kombinaci dvou faktorů - jednak řada Kristových učedníků byla původem rybáři a Kristus svých dvanáct později označil za rybáře lidí, jednak řecké slovo Ichthys (ΙΧΘΥΣ, ryba) je zároveň zkratkovým slovem pro obrat Ježíš Kristus, Boží Syn, Spasitel ( Ἰ ησο ῦ ς Χριστός, Θεο ῦ Υ ἱ ός, Σωτήρ)(Jézúz Christos Theú Hyios Sótér) snubní prsten - symbol obecně rozšířený v západním křesťanství, který dává najevo, že dotyčná osoba je ve stavu manželském.

12 http://ethanh.iics-k12.com/2012/05/29/symbols

13 Bible Bible je označována též jako Písmo svaté nebo krátce jen Písmo, některé církve jej označují také jako Boží slovo. Lze se také setkat s označením Kniha knih.

14 http://biblecollege.org/

15 Bible První část Bible tvoří Starý zákon obsahuje soubor posvátných knih (tanach), který křesťané převzali z judaismu. Starý zákon byl původně převážně napsaný v hebrejštině. Druhá část Bible, Nový zákon navazuje na Starý zákon; podle víry všech křesťanských církví je vlastní obsah Nového zákona, totiž zpráva o Ježíši Kristu, naplněním očekávání starozákonních spisů. Původním jazykem Nového zákona je helénistická řečtina.


Stáhnout ppt "ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III"

Podobné prezentace


Reklamy Google