Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_10 SULFIDY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_10 SULFIDY."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_10 SULFIDY TEMA : Přírodopis 9. ročník ČÍSLO PROJEKKTU: 2674/21/7.1.4/2011

2 Anotace Výukový materiál slouží k tématu: Sulfidy Slide 3 – 5 – teorie k sulfidům Slide 6 – žák doplní tabulku pomocí učebnice – fixace učiva Slide 7 – motivace na závěr na hodiny – najdi minerály schované ve větách.

3 SULFIDY Sloučenina síry s kovem Vznik: hlubina zemské kůry při chladnutí magmatu krystalizací z jeho horkých vodních roztoků Vytváří rudné žíly – vyplňují pukliny Vystupují na povrch jako LOŽISKA RUD BAREVNÝCH KOVŮ Průmyslově se z nich získává – MĚĎ, ZINEK, OLOVO SULFIDY – pyrit, chalkopyrit, sfalerit, galenit.

4 SULFIDY PYRIT Světle žlutý kovový minerál – barva vrypu šedá až černá V rudních žilách i horninách, ale i v UHLÍ Je železná ruda – získává se z něj ŽELEZO Nejrozšířenější sulfid – kočičí zlato CHALKOPYRIT Ruda mědi, oranžovožlutá barva Mění se na limonit působením atmosféry Vysoká elektrická vodivost

5 SULFIDY SFALERIT Ruda zinku – baterie a monočlánky, železo se jím chrání proti korozi – pozinkované plechy Hnědá, skořicová barva, GALENIT Ruda olova – výroba desek do akumulátorů Ruda stříbra Šedý, kovový lesk Olovo je jedovaté!!

6 Doplň tabulku SULFIDCHEMICKÝ VZOREC RUDA …. PYRIT CHALKOPYRIT GALENIT SFALERIT

7 Najdi minerály ve větách… Adame, ty staré noviny zahoď. _________________ V dešti je nejlepší zahalit se do pláštěnky.________ Doma stekla voda po okně.____________________ Nekal citrónovou šťávu. ______________________ Na věži ve Cvikově straší. _____________________ Máma odvezla Tomáše na kroužek. ____________ Vlčí stopa zapadla sněhem. ___________________

8 Zdroj: Matyášek J., Hrubý Z., PŘÍRODOPIS – GEOLOGIE A EKOLOGIE, 2010, NOVÁ ŠKOLA, 132 s. Švecová M., Matějka D., PŘÍRODOPIS 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, 2007, FRAUS, 128 s.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_10 SULFIDY."

Podobné prezentace


Reklamy Google