Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LITERÁRNÍ DRUHY Literatura se dělí na tři základní druhy – epiku, lyriku a drama. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LITERÁRNÍ DRUHY Literatura se dělí na tři základní druhy – epiku, lyriku a drama. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného."— Transkript prezentace:

1 LITERÁRNÍ DRUHY Literatura se dělí na tři základní druhy – epiku, lyriku a drama. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 LITERÁRNÍ DRUHY EPIKA LYRIKA DRAMA

3 EPIKA Z ŘEC. ÉPOS = SLOVO, VYPRÁVĚNÍ EPIKA JE DÍLO, KTERÉ VYPRAVUJE PŘÍBĚHY. Rozlišujeme podle rozsahu: velká, střední, malá. „Vyplul z Tróje se svou družinou na dvanácti korábech a těšil se, že se brzo shledá s drahou otčinou, s milovanou manželkou, se synem Télemachem a se stařičkým otcem Láertem. Netušil, že se těšil nadarmo. Od začátku se mu stavěly do cesty samé překážky. Než se dostal domů, přišel o všechny lodě a o všechny své druhy, na mořské dno klesla i všechna kořist, kterou si vezl. Zachránil holý život.“ MERTLÍK, R.: Starověké báje a pověsti. 3. vydání. Praha: Svoboda, 1989, s. 361. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Homer_British_Museum.jpg

4 LYRIKA Z ŘEC. LYRA = HUDEBNÍ NÁSTROJ, KTERÝ DOPROVÁZEL VERŠE. LYRIKA JE DÍLO, KTERÉ VYJADŘUJE POCITY, NÁLADY, DOJMY. Rozlišujeme podle obsahu, např.: osobní, přírodní, občanská. ŠLEHNUTÍ BLESKU! Do tmy prchá volavčí křik plný stesku. BAŠÓ: Měsíce, květy. 2. vydání. Praha: Mladá fronta, 1996, s. 72. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:MatsuoBashoChusonji.jpg

5 DRAMA Z ŘEC. DRÁMA = PŮV. ČIN, JENÁNÍ, SKUTEK. DRAMA JE DÍLO, KTERÉ JE URČENÉ K PŘEDVÁDĚNÍ. Děj se na rozdíl od epiky uskutečňuje promluvami postav. Rozlišujeme dramatické žánry: tragédie, komedie, činohra. PUSTÁ PLÁŇ (Hrom a blesk. – Vystoupí tři čarodějnice.) PRVNÍ ČARODĚJNICE: „Kdy my tři se zas sejdem ve vichřici, v hromobití a plískanici?“ DRUHÁ ČARODĚJNICE: „Až ztichne té rvačky jek a ryk, šik jeden až zadáví druhý šik.“ TŘETÍ ČARODĚJNICE: „Tož se soumrakem v jeden mžik!“ SHAKESPEARE, W.: Macbeth. 2. vydání. Praha: Odeon 1978, s. 13. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hw-shakespeare.jpg

6 Použitá literatura: SOUKAL, J.: Literární výchova. Dotisk 1. vydání. Praha: SPN, 2002. ISBN 80- 7235-026-9. Ukázky: MERTLÍK, R.: Starověké báje a pověsti. 3. vydání. Praha: Svoboda, 1989. BAŠÓ: Měsíce, květy. 2. vydání. Praha: Mladá fronta, 1996. SHAKESPEARE, W.: Macbeth. 2. vydání. Praha: Odeon, 1978.


Stáhnout ppt "LITERÁRNÍ DRUHY Literatura se dělí na tři základní druhy – epiku, lyriku a drama. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného."

Podobné prezentace


Reklamy Google