Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nerostné tajemství. Minerál (lat., z minera, důl) čili nerost je prvek nebo chemická sloučenina, která je za normálních podmínek krystalická a která vznikla.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nerostné tajemství. Minerál (lat., z minera, důl) čili nerost je prvek nebo chemická sloučenina, která je za normálních podmínek krystalická a která vznikla."— Transkript prezentace:

1 Nerostné tajemství

2 Minerál (lat., z minera, důl) čili nerost je prvek nebo chemická sloučenina, která je za normálních podmínek krystalická a která vznikla jako výsledek geologických procesů. Některé obecnější definice ji nedefinují jako produkt geologických procesů, ale jako produkt přírodních procesů na Zemi nebo na jiném kosmickém tělese. V přírodě je známo asi 4300 minerálů a každým rokem bývá objeveno kolem 50 dalších. Častý výskyt se dá přiřknout jen cca 300 minerálům a pro tvorbu hornin je významných jen několik desítek.

3 Některé výjimky definici minerálu porušují, přesto jsou ale za minerály tradičně pokládány. Za minerály se tedy považují mimo jiné i: Rtuť (která je za normálních podmínek kapalná) Rtuť Některé amorfní látky (např. opály)amorfníopály Látky pocházející z jiných kosmických těles (Měsíc, Mars, meteority)Měsíc Marsmeteority Biogenní materiály, pokud se na jejich formování podílely geologické procesy (např. minerály guana). Pokračování na dalším listu. Biogenní

4 Naopak za minerály nepovažují : Voda v kapalném stavu, atmosférické plyny atd. Ropa Antropogenní minerály (člověkem vytvořené) Látky vzniklé zásahem člověka do přírody Biogenní materiály Směsi minerálů Horniny

5


Stáhnout ppt "Nerostné tajemství. Minerál (lat., z minera, důl) čili nerost je prvek nebo chemická sloučenina, která je za normálních podmínek krystalická a která vznikla."

Podobné prezentace


Reklamy Google