Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Distanční vzdělávání ÚVOD DO DISTANČNÍCH KURZŮ. Co je to distanční vzdělávání?  Distanční vzdělávání je progresivní vzdělávací technologie, v níž proces.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Distanční vzdělávání ÚVOD DO DISTANČNÍCH KURZŮ. Co je to distanční vzdělávání?  Distanční vzdělávání je progresivní vzdělávací technologie, v níž proces."— Transkript prezentace:

1 Distanční vzdělávání ÚVOD DO DISTANČNÍCH KURZŮ

2 Co je to distanční vzdělávání?  Distanční vzdělávání je progresivní vzdělávací technologie, v níž proces učení probíhá bez permanentního osobního kontaktu mezi učitelem – žákem.  Účastník vzdělávacího kurzu nemusí osobně navštěvovat vzdělávací zařízení, může se spojit přes internet se vzdělávacím serverem a přihlásit se do příslušného kurzu.  Při výuce se využívá e-learningových metod tj. vzdělávání pomocí výpočetní techniky a internetu.

3 Jak se přihlásit do kurzů distančního vzdělávání a co mě čeká?  Účastník se přes internet přihlásí do příslušného kurzu.  Po přihlášení do kurzu je mu přidělen tutor, tj. učitel, který ho bude celým kurzem provázet a bude mu poskytovat studijní materiály (studijní podpory).  Všechny studijní podpory jsou v elektronické podobě, které si může žák průběžně stahovat do svého počítače, nebo přímo je zobrazovat v internetovém prohlížeči.  Studijní podpory obsahují: 1. Učební texty (sylaby) 2. Výukové učební materiály 3. Testy 4. Modelové úlohy

4 Studijní texty Sylaby  Studijní texty jsou přizpůsobeny k potřebám distančního vzdělávání.  V textech je snaha vyložit žákům potřebné informace srozumitelnou a přehlednou formou.  Žáci si mohou podle potřeb příslušný text vytisknout na tiskárně.

5 Výukové studijní materiály Studijní aplikace  Jedná se většinou o prezentace v elektronické podobě k dané problematice.  Výukové prezentace v prezentačním programu.  Výukové prezentace ve formátu PDF.  Názorné obrázky a schémata

6 Opakovací testy  Testy jsou v elektronické formě.  Žák odpovídá na testové otázky a tím si může ověřit, jak pochopil danou problematiku.  U distančního vzdělávání hlavním cílem testů není žáka hodnotit, ale poskytnout mu zpětnou vazbu.

7 Testy  Testy jsou dvojího druhu : 1. Cvičné, které následně obsahují klíč se správními odpověďmi 2. Ověřovací, které žákovi zobrazí automaticky procento jeho úspěšnosti. Pokud ták test odešle turovi, tem mu může ukázat, kde chyboval a dát mu k tomu patřičná vysvětlení a doporučení. 3. Hodnotící, vyhodnocuje tutor, aby posoudil, zda žák dané téma zvládl a může pokročit ke studiu dalšího tématu.  Všechny testy s uzavřenými otázkami jsou zpracovány v tabulkovém kalkulátoru.  U cvičných testů se žák okamžitě dozví správně řešení.  U ověřovacích testů žák procento úspěšnosti.  U hodnotících žák zjistí, jak byl úspěšný a kde chyboval až po té, co jej vyhodnotí tutor, kterému test elektronickou cestou pošle.

8 Samostatné studijní úkoly  Mimo testů, může žák dostat určitý studijní úkol jako například vypracovat pojednání na určité téma.  Tyto úkoly může vypracovat v textovém editoru, nebo může dostat úkol, aby dané téma zpracoval jako prezentaci.  Vypracované úkoly odešle k posouzení elektronickou cestou tutorovi. Ten úlohu vyhodnotí a s připomínkami vrátí žákovi.  Ve studijních úkolech nejde o to žáka hodnotit, ale poskytnout mu potřebnou zpětnou vazbu.

9 Jak probíhá distanční studium?  Studium distančních kurzů probíhá podle předem stanoveného studijního plánu, postupnými kroky po jednotlivých tématech.  Žák je neustále v elektronickém spojení s tutorem, který sleduje jak plní studijní plán, průběžně vyhodnocuje opakovací testy a úkoly, upozorňuje ho na chyby, kterých se v testech a úkolech dopustil.  Osobní kontakt s učitelem je zde nahrazen elektronickým kontaktem přes emailovou poštu, může se zde využít internetového telefonického spojení včetně video konference např. přes Skype apod.  Vzdělávací zařízení může podle potřeb zorganizovat krátkodobé nepovinné soustředění, kde mají žáci možnost se osobně setkat se svým tutorem popř. spolužáky kurzu.  Pokud má být kurz oficiálně ukončen certifikátem o studiu, v tom případě je nezbytné, aby se žák osobně dostavil před zkušební komisi na přezkoušení. Pouze jedině v tomto případě se vyžaduje osobní účast žáka.

10 Jaké jsou výhody a komu jsou distanční kurzy určeny?  Distanční forma studia je výhodná především pro další vzdělávání dospělých. Nemusíte pravidelně chodit do školy, stačí, když se přes internet připojíte na vzdělávací server a vyberete si vzdělávací kurz, který vás zajímá.  Svůj čas na studium si můžete sami rozvrhnout podle vašich potřeb, Nejste závislí na místě, může studovat doma, na chatě v nemocnici, v nápravném zařízení atd.  Současně můžete chodit do zaměstnání, studovat na střední popř. vysoké škole. Můžete být doma na delší pracovní neschopnosti např. po úraze, na mateřské popřípadě rodičovské dovolené atd. Stačí mít k dispozici počítač, připojení k internetu a chuť ke studiu.  Naše kurzy jsou určeny zejména pro středoškoláky, samozřejmě vysokoškoláci se jich mohou rovněž zúčastňovat.

11 Jaké technické vybavení potřebuju pro účast na těchto kurzech?  U tohoto druhu kurzů v praxi se ve velké míře využívá e-learningu tj. výuka pomocí výpočetní techniky a internetu.  V našich kurzech se snažíme využívat co nejjednodušší a veřejnosti přístupné elektronické nástroje.  Studijní materiály prezentujeme v takové formě, aby žáci nemuseli mít výkonné počítače a drahé komerční programy.  Nemusíte mít online připojení k internetu stačí, když budete mít takové připojení, abyste si mohli z našeho serveru stáhnou studijní materiál do svého počítače a využívat služeb internetu, které jsou poskytovány většinou zdarma, emailová pošta, komunikační programy (např. Skype), datová úložiště (např. OneDrive, Google Disk).  Vedle komerčních programů můžete využít programy volně šířené zdarma např. LibreOffice resp. OpenOffice (textový editor, tabulková procesor a prezentační program), Adobe Reader (PDF soubory), VLC Media player (videa a zvukové soubory) aj.  Mimo stolních počítačů a notebooků v současné době můžete využívat rovněž tablety a smartfóny. Tablety i smartfóny jsou v současné době schopny bez velkých problémů spouštět všechny výše uvedené placené i neplacené programy. To vám rozšiřuje další možnosti studia, můžete studovat v parku, ve vlaku, na pláži u moře atd.

12 Přejeme Vám hodně úspěchů ve studiu


Stáhnout ppt "Distanční vzdělávání ÚVOD DO DISTANČNÍCH KURZŮ. Co je to distanční vzdělávání?  Distanční vzdělávání je progresivní vzdělávací technologie, v níž proces."

Podobné prezentace


Reklamy Google