Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Strukturální fondy a základní principy využívání strukturálních fondů prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Strukturální fondy a základní principy využívání strukturálních fondů prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c."— Transkript prezentace:

1 Strukturální fondy a základní principy využívání strukturálních fondů prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.

2 Cíle hospodářské a sociální soudržnosti 2007 -2013 = oblasti, na které se politika hospodářské a sociální soudržnosti zaměřuje: 1.Konvergence:  členské státy a regiony, jejichž rozvoj zaostává,  cíl je zaměřen na regiony, jejichž HDP na obyvatele je nižší než 75% průměru Společenství,  podpora růstu a tvorby pracovních míst v nejméně rozvinutých členských zemích a oblastech. 2.Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost:  území Společenství mimo cil „Konvergence“,  programy pro regiony a orgány regionální správy podporující ekonomické změny v průmyslových, městských a venkovských oblastech. 3.Evropská územní spolupráce  regiony v blízkosti pozemních nebo mořských hranici, oblasti nadnárodní spolupráce definované s ohledem na opatření prosazují integrovaný územní rozvoj a podporu meziregionální spolupráce a výměny zkušenosti.

3 Fondy EU Strukturální fondy: Evropský fond regionálního rozvoje (ERDF) Evropský sociální fond (ESF) Fondy pro venkov a zemědělství – nebudou již patřit mezi strukturální fondy, půjde o: Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) Evropský zemědělský záruční fond Evropský rybářský fond Kohezní fond – Fond soudržnosti

4 Evropský fond regionálního rozvoje (ERDF) ERDF se zaměřuje na investice: do výroby určené k vytváření nových nebo stávajících pracovních míst, investice do infrastruktury s různými možnostmi závislými na Cíli včetně transevropských sítí pro regiony zařazené do Cíle 1, investice do vzdělání a zdraví pro regiony zařazené do Cíle 1, rozvoj místního potenciálu: místní rozvoj a rozvoj malého a středního podnikání v problémových regionech, výzkum a rozvoj, investice zaměřené na životní prostředí.

5 Evropský sociální fond (ESF) ESF se zaměřuje na: integraci nezaměstnaných, zejména osob postižených dlouhodobou nezaměstnaností, integraci mladých lidí do pracovního procesu, integraci osob vyloučených z trhu práce, podporu stejných příležitostí na trhu práce, adaptaci pracovníků na průmyslové změny, stabilizaci a růst zaměstnanosti, posílení lidského potenciálu ve výzkumu, vědě a technologii, posílení systému vzdělávání a další kvalifikace.

6 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) Prostředky z EAFRD slouží: ke zvýšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví, zlepšení životního prostředí a krajiny nebo kvality života ve venkovských oblastech, diverzifikace hospodářství venkova.

7 Evropský zemědělský záruční fond EAGGF se zaměřuje na: podporu farmaření a zachování životaschopných farmářských komunit v horských nebo méně příznivých oblastech, podporu začínajícím mladým farmářům, podporu ustanovení producentských asociací, konverzi, diverzifikaci, reorientaci a podporu kvality zemědělské produkce, rozvoj venkovské infrastruktury, podporu investic do cestovního ruchu, ostatní opatření jako jsou prevence přírodních pohrom, obnova vesnic, ochrana venkovského (kulturního) dědictví, rozvoj a využití lesů, ochrana prostředí a krajiny a finanční řízení.

8 Evropský rybářský fond EFF podporuje: projekty vedoucí k vyšší konkurenceschopnosti a k ochraně a zlepšování životního prostředí, aktivity týkající se mořského i vnitrozemského rybolovu (např. odbahňování rybníků), podpora investic na modernizaci zpracovatelského průmyslu, modernizace plavidel, podpora likvidace už nedostačujících plavidel, zlepšování akvakultury a uvádění na trh.

9 Fond soudržnosti = Kohézní fond Fond spolufinancuje: velké infrastrukturní projekty v oblasti ochrany životního prostředí a transevropských dopravních sítí (dálnice a silnice I. třídy, železnice, vodní doprava, řízení silniční, železniční, říční, námořní a letecké dopravy, městská doprava při dodržování zásad udržitelného rozvoje), přispívá k zajištění posunu podporovaných států k rozpočtové stabilitě, vyžadované EMU (hospodářská a měnová unie), aniž by se omezovaly rozsáhlé investice, jež jsou v uvedených oblastech nutné.

10 Využívání strukturálních fondů vychází z pěti základních principů: 1.Princip koncentrace 2.Princip partnerství 3.Princip programování 4.Princip adicionality 5.Princip vyhodnocování a monitorování

11 Princip koncentrace Princip koncentrace má zajistit, aby prostředky fondů byly využívány co nejúčelněji k realizaci předem stanovených cílů a nebyly rozmělňovány na řadu drobnějších a méně významných akcí. Snahou je poskytnout nejvíce prostředků do regionů s největšími problémy, pokud možno na projekty přinášející maximální užitek.

12 Princip partnerství Zahrnuje úzkou spolupráci mezi Evropskou komisí a odpovídajícími orgány na národní, regionální a místní úrovni, určenými každým členským státem pro všechny etapy přípravy a realizaci podpůrných programů. Jde o to, aby se na konkrétním rozdělení prostředků podíleli samotní příjemci, tj. regiony, města, obce i soukromé subjekty, pro něž jsou prostředky určeny.

13 Princip programování Tento princip zdůrazňuje integrovaný (víceoborový) a víceletý přístup k pomoci zaostávajícím regionům. Víceletý přístup vytváří požadavky i na přípravu veřejných rozpočtů s ohledem na zajištění kontinuity spolufinancování opatření strukturálních fondů po celé plánovací období EU. Na realizaci konkrétního programu se v souladu s principem koncentrace podle potřeby podílí všechny strukturální fondy.

14 Princip adicionality Tento princip v praxi znamená, že prostředky vynakládané z rozpočtu EU mají doplňovat, nikoliv nahrazovat veřejné výdaje daného státu. V praxi se na každém opatření realizovaném v rámci SF podílí jak rozpočet EU, tak i subjekt, který bude mít z realizace příslušného projektu prospěch (např.: stát, region, obec, soukromý sektor apod.). Členské státy musí poskytnout finanční informace potřebné k ověření adicionality při vytváření plánů a pak pravidelně během poskytování pomoci, přičemž nesmí v důsledku podpory ze SF snížit vlastní výdaje.

15 Princip vyhodnocování a monitorování Jde o průběžné sledování a vyhodnocování prováděných opatření a celkové efektivnosti vynakládaných prostředků. Před schválením projektu je vyžadováno podrobné hodnocení jeho dopadů, pak následuje průběžné monitorování realizace projektu a nakonec zhodnocení skutečných přínosů projektu.

16 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Strukturální fondy a základní principy využívání strukturálních fondů prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c."

Podobné prezentace


Reklamy Google