Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/21.2880 ŠABLONA : III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV A ČÍSLO MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_06_S04-Čj-8 VYTVOŘENO : září 2012 AUTOR: Jarmila Karlovcová VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk SADA: Český jazyk pro 8. ročník NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Legendy

2 ROČNÍK: 8. DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace STUPEŇ A TYP VZDĚLÁVÁNÍ: Základní vzdělávání - druhý stupeň POMŮCKY: Fixy na interaktivní tabuli CÍL – INOVACE: Výklad učiva s využitím interaktivní tabule, procvičování METODICKÉ POKYNY: Část prezentace je zaměřena na opakování Prezentace slouží k výuce nového literárního žánru legenda. OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Žáci se seznámí s novým literárním žánrem – legendou. Pochopí principy tohoto žánru a jeho odlišnosti od pověstí a románů. Dále se seznámí s hlavními staroslověnsky, latinsky a česky psanými legendami.

3

4 texty narozeníumučení smrtsvatý Legendy Texty o narození, umučení a smrti světců.

5 1. Svatý musí vést dobrý život, pomáhat chudým a nemocným a starat se o ně. 2. Svatý musí zemřít smrtí, při které je prolita krev – většinou probodnut mečem. 3. Po smrti svatého se musí odehrávat nějaký zázrak – např. Václavovi přirostlo zpět jeho setnuté ucho.

6  Legendy moravsko – panonské popisují život a smrt dvou světců. Poznáš je z obrázku? Svatý Cyril a svatý Metoděj Legendy slouží především jako obhajoba staroslověnštiny

7  Vita et passio sancti Vencaslai et sanctae Ludmilae aviae eius je latinsky psaná legenda překládaná jako Život svatého Václava a svaté Ludmily babičky jeho. Kvůli dlouhému názvu se používá kratší jméno – Kristiánova legenda Tunna a Gomon vyrážejí dveře a škrtí svatou Ludmilu šálou.

8  Česky psanou legendou je příběh života ženy, která zasvětila celý svůj život bohu. Legenda o svaté Kateřině Kateřina byla egyptskou princeznou, která zasvětila život Bohu. Když ji císař Maxentius požádal o ruku, odmítla. Jako trest ji císař nechal umučit. První pokus o popravu však byl neúspěšný: hořící kolo, na něž měla být vpletena, zasáhl blesk, který kolo spálil a Kateřinu osvobodil. Proto jí císař nechal uřezat prsy a stít hlavu. Ze žil světice namísto krve prýštilo mléko a andělé zanesli mrtvé tělo na posvátnou egyptskou horu Sinaj.

9 ?

10 Kdo byla babička sv. Václava? 1. Jak Ludmila zemřela? 2. Kde byl zabit sv. Václav? Kdo zabil knížete Václava? Co víš o životě svaté Kateřiny? 3.4. 5. Jakým jazykem je psána Legenda o svaté Kateřině? Jmenuj tři české světce? Jaký zázrak se stal po smrti Václava? O životě kterých světců vypráví moravsko- panonské legendy? Komu je zasvěcena rotunda na Řípu? Čí život popisuje Kristiánova legenda? Co je to legenda? 6.7.8. 9.10.11.12.

11  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Reims- Portail_Nord_4.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Reims- Portail_Nord_4.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cyril_a nd_Methodius.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cyril_a nd_Methodius.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Christia nslegende.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Christia nslegende.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dalimil ova_kronika_vrazda_Ludmily.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dalimil ova_kronika_vrazda_Ludmily.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:KyrilMet hod.jpg  Klipart (volně ke stažení Microsoft Office)


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google