Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová."— Transkript prezentace:

1 S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová

2 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.DE.13 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 2. roč. - čtyřleté gymnázium (RVP-G), 2. roč. - osmileté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a společnost Vzdělávací oborDějepis Tematický okruhKulturní a regionální dějiny Materiál slouží k výuce regionálních dějin. Navazuje na obecné kulturní dějiny, které konkretizuje na nejbližší okolí. Materiál slouží jako úvodní seznámení před exkurzí po svitavských památkách a část tohoto materiálu slouží jako pracovní list s úkoly, které mají žáci během exkurze vypracovat.

3 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Stará radnice 1

4 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Původ Jedná se o původně renesanční dům na náměstí, který rada města zakoupila pro potřeby městské správy. Konšelé a rada města se původně scházeli v domech purkmistrů a primátorů. Rostoucí agenda městské správy a snaha po co nejvyšší míře nezávislosti vedla k rozhodnutí zakoupit pro tyto účely roku 1538 samostatnou budovu. V radnici se původně nacházely i úřadovny rychtáře a později soudní síně.

5 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Význam V několikaletém sporu s městským rychtářem o vůdčí postavení v rozhodování nakonec zvítězila myšlenka samostatného správcovství a rychtářská práva byla radou roku 1599 odkoupena a město vykročilo do nového století jako hospodářsky a právně samostatná instituce, byť závislá na olomouckém biskupství.

6 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Přestavby První přestavba renesanční budovy následovala po požáru města roku 1590 a zcela zásadně se vzhled změnil po největším požáru města v roce 1781. Zjistěte: v jakém slohu je postavena radniční věž? Rozsáhlá přestavba celé budovy se uskutečnila v roce 1849. Zjistěte: v jakém slohu byla budova přestavěna, v jakém stylu je vyhotoven interiér?

7 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 19. a 20. století V polovině 19. století se zde načas usídlila též městská spořitelna a v přízemí budovy i četnictvo s věznicí. Roku 1933 se přestěhoval tehdy již městský úřad do Langrovy vily a stará radnice měla sloužit k vykonávání drobné správní agendy. Dokonce se zde uvažovalo o zřízení městského muzea. Během 2. světové války a po jejím skončení byl v budově zřízen sklad konfiskovaného majetku, poté se do budovy umístily úřadovny Sboru národní bezpečnosti. Zjistěte: jak je budova využívána dnes?

8 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zajímavosti Jaký znak najdeme na průčelí radnice? Jaký symbol se objevuje na zakončení věžní báně? Jaká pověst se k němu váže?

9 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 1 radniční budova je opatřena barokní věží Budova byla rekonstruována a interiér opraven klasicistně Dnes je objekt využíván ke komerčním účelům. na čelní fasádě domu se nachází městský znak na zakončení věžní báně se nachází hvězda a půlměsíc. pověst o tureckém vpádu na Moravu

10 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje 1.JARDA 75. Wikipedie.cz [online]. [cit. 23.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:D%C5%AFm_U_mou%C5%99en%C3 %ADna_a_Star%C3%A1_radnice,_Svitavy_2.jpg AUTOR NEUVEDEN. Městský památkový okruh [online]. [cit. 13.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.muzeum.svitavy.cz/stale-exp/mestsky- pamatkovy-okruh FIKEJZ, Radoslav a Vladimír VELEŠÍK. Kronika města Svitavy. Svitavy: Městské muzeum a galerie ve Svitavách, 2006, 396 s. ISBN 80-239- 7488-2. ŠUSTROVÁ, Drahomíra. Svitavské pověsti. Svitavy: Městské muzeum a galerie Svitavy, 1997.


Stáhnout ppt "S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová."

Podobné prezentace


Reklamy Google