Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Volby do Evropského parlamentu Konané 23. a 24. května 2014.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Volby do Evropského parlamentu Konané 23. a 24. května 2014."— Transkript prezentace:

1 Volby do Evropského parlamentu Konané 23. a 24. května 2014

2 Doba konání voleb Zahájení hlasování v první den voleb – pátek 23.5.2014 ve 14 hodin Ukončení hlasování v první den voleb – pátek 23.5.2014 ve 22 hodin Zahájení hlasování ve druhý den voleb – sobota 24.5.2014 v 8 hodin (před zahájením kontrola pečetí) Ukončení hlasování ve druhý den voleb – sobota 24.5.2014 ve 14 hodin Počítání po ukončení hlasování – bez možnosti zveřejnit průběh a výsledek hlasování Přerušení hlasování – o přerušení hlasování informovat voliče, obecní úřad, krajský úřad a učinit záznam (nejdéle o 1 hodinu)

3 Okrsková volební komise (OVK) Minimální počet členů stanoví starosta s přihlédnutím k velikosti volebního okrsku Členy komise deleguje politická strana, politické hnutí a koalice, jejíž kandidátní listina byla pro volby do EP zaregistrována, není-li dosaženo minimálního počtu jmenuje na neobsazená místa členy starosta. Na prvním zasedání si členové OVK ze svých členů vylosují předsedu a místopředsedu.

4 Okrsková volební komise (OVK) Členství v OVK vzniká složením slibu a zaniká dnem ukončení činnosti OVK (15 dnem od vyhlášení výsledků voleb Státní volební komisí) úmrtím prohlášením o vzdání se funkce člena OVK odvoláním člena OVK tím, kdo jej delegoval, pozbytím státního občanství nevykonává-li řádně svoji funkci a nepřítomností v komisi delší než 3 hodiny.

5 Okrsková volební komise (OVK) Hlasování - jeli přítomna nadpoloviční většina s právem hlasovat. Zapisovatel se do hlasování nezapočítává. Při rovnosti hlasů je návrh zamítnut. Odměny 1300Kč člen komise, 1500Kč zapisovatel, 1600Kč předseda (§ 10 vyhlášky 409/2003Sb) Stravné v hodnotě 66 Kč na den Potvrzení o účasti člena OVK pro zaměstnavatele vydá obecní úřad

6 Kdo je volič ? Voličem je občan České republiky a občan jiného členského státu, který nejpozději druhý den voleb dosáhl věku 18 let, nevznikla u něj překážka ve výkonu volebního práva a je zapsán v seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu, popřípadě hlasuje na voličský průkaz (podrobněji viz dále). Překážkou ve výkonu volebního práva, pro kterou nelze hlasovat, je zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu ochrany zdraví lidu nebo omezení svéprávnosti.

7 Způsob hlasování Po obdržení úřední obálky, popřípadě hlasovacích lístků, vstoupí volič do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků. V tomto prostoru vloží volič do úřední obálky jeden hlasovací lístek, na kterém může zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u 2 kandidátů uvedených na témže hlasovacím lístku vyznačit, kterému z kandidátů dává přednost. Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné. S voličem, který nemůže sám upravit hlasovací lístek pro tělesnou vadu, anebo proto, že nemůže číst nebo psát, může být v prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků přítomen jiný volič, nikoliv však člen okrskové volební komise.

8 Hlasování není voliči umožněno jestliže: 1)Není zapsán v seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu 2) Neprokáže svoji totožnost platným dokladem 3) Neodebere se do prostor pro úpravu hlasovacích lístků

9 Prokázání totožnosti a státního občanství Volič po příchodu do volební místnosti prokáže okrskové volební komisi svou totožnost a státní občanství České republiky platným občanským průkazem nebo platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky anebo cestovním průkazem.

10 Prokázání totožnosti a státního občanství Služba pro výrobu OP BLESK – zajištěna po celou dobu voleb u MěÚ Valašské Klobouky, tel. č. 577311124 Volič, který je občanem jiného členského státu, prokáže svou totožnost a státní občanství jiného členského státu. Voliči, který tak neučiní, nebude hlasování umožněno.

11 Hlasování do přenosné volební schránky Volič může požádat ze závažných, zejména zdravotních důvodů městský úřad, ve dnech voleb okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, a to pouze v územním obvodu volebního okrsku, pro který byla okrsková volební komise zřízena. V takovém případě okrsková volební komise vyšle k voliči 2 své členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou, hlasovacími lístky. Při hlasování postupují členové volební komise, tak aby byla zachována tajnost hlasování.

12 Hlasování na voličský průkaz Volič může hlasovat v jakékoli volební místnosti na území České republiky, pokud hlasuje na voličský průkaz. Volič, který se dostaví do volební místnosti s voličským průkazem, je povinen po prokázání totožnosti a státního občanství tento průkaz odevzdat okrskové volební komisi a je součástí volební dokumentace VP – je dle vyhlášky č. 452/2013 Sb. zúčtovatelný tiskopis s ochrannými prvky a zvoleným vodoznakem

13

14 Vybavení volební místnosti Na objektu visí vlajka ČR a EU Velký státní znak Volební schránka Přenosná hlasovací schránka Nástěnka s hlasovací lístky s označením VZOR, prohlášení o vzdání se kandidatury, odstoupení kandidátů – i v úředních jazycích EU, zákon, úřední obálka 2x seznam voličů Zástěny – prostory pro úpravu hlasovacích lístků Úřední obálky Potřebné množství hlasovacích lístků Psací potřeby, apod.

15 Seznam voličů pro volby do Evropského parlamentu seznam voličů – od celkového počtu voličů odečteme VP, voliče zapsané v jiných státech EU, občany zapsané v nemocnicích aj. zařízeních.Připočítáme dopsané voliče (s voličským průkazem, potvrzením o vyškrtnutím ze seznamu voličů v předchozím místě TP, popř. v zahraničí na ZÚ Od 13. dubna 2014 – vyškrtáváme odhlášené, zemřelé (obec nedopisuje nově přihlášené občany k TP pokud nepředloží potvrzení o vyškrtnutí)

16 Platný hlas Vložený v úřední obálce S možností dvou preferenčních hlasů Jakkoliv upravený, tzn. přeložený, škrtaný, dopisovaný, zakroužkováno více preferenčních hlasů – v tomto případě se k preferencím nepřihlíží. Z hlasovacího lístku musí být patrné číslo strany, pořadové číslo, jméno a příjmení kandidáta, datum voleb a razítko.

17 Neplatný hlas Přetržený hlasovací lístek Více lístků v obálce Hlasovací lístek mimo obálku Hlasovací lístek vložený do jiné než úřední obálky opatřené úředním razítkem

18 Hlasovací lístky Dodání nejpozději 3dny před volbami tj. do 20. května 2014 (zodpovídá starosta) Roznos hlasovacích lístků členy okrskové volební komise popř. Českou poštou s.p. – 3,50Kč/lístek

19 Kontrola ve volební místnosti Kontrolu průběhu hlasování a zpracování výsledků voleb může provádět 1)Ministerstvo vnitra 2)Krajský úřad Zlínského kraje Při zpracování výsledků voleb mohou být přítomny jiné osoby jen za předpokladu, že mají povolení Státní volební komise.

20 Děkuji za pozornost Mgr. Eliška Olšáková Vedoucí odboru matriky a evidence obyvatel Městský úřad Valašské Klobouky Kontakt: olsakova@mu-vk.czolsakova@mu-vk.cz Tel. 577311107 603595752


Stáhnout ppt "Volby do Evropského parlamentu Konané 23. a 24. května 2014."

Podobné prezentace


Reklamy Google