Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Společenská odpovědnost a školy Role Vysočina Education a CSR do škol: VE – partner pro školy a jejich partnery, princip dobrovolnosti a spolupráce Členem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Společenská odpovědnost a školy Role Vysočina Education a CSR do škol: VE – partner pro školy a jejich partnery, princip dobrovolnosti a spolupráce Členem."— Transkript prezentace:

1 Společenská odpovědnost a školy Role Vysočina Education a CSR do škol: VE – partner pro školy a jejich partnery, princip dobrovolnosti a spolupráce Členem A-CSR, Centra excelence, koordinace CAF Jedním z hlavních partnerů při přípravě a realizaci Ceny hejtmana za CSR v Kraji Vysočina Komunikace se školami, spolupráce s Czesha – unie školských asociací Propagace principů CSR směrem ke školám Motivace škol zapojit se do CSR (argumenty vedení škol)

2 Společenská odpovědnost a školy Projekt CSR do škol (východiska): Období změn – škola je součástí – vedle atributů konkurenceschopnosti (kvalita, cena, dostupnost) – princip udržitelnosti, který lze naplňovat společensky odpovědným chováním (oblast sociální, ekonomická, environmentální). Realitou – Zelená škola, Škola pro udržitelný život, Odpovědná škola, Zdravá škola…. Důsledkem zavádění společensky odpovědného chování do škol, které se stává přirozenou součástí jednání pedagogů, žáků, rodičů a dalších zainteresovaných stran.

3 Společenská odpovědnost a školy Projekt CSR do škol: Generální partner – Rossman, spol.s.r.o Městská část Praha 13, Úřad městské části Praha 13 Česká společnost pro jakost a vybrané základní školy Cílem projektu: uplatnit a vyhodnotit principy společenské odpovědnosti ve vybraných školách dle metodiky evropské nadace EFQM (Commited to Sustainability) v souladu s 10 zásadami UN Global Compact (4 oblasti – People, Planet, Profit, Products). Výsledkem – vytvoření metodické příručky pro zavádění CSR do škol (podkladové – sebehodnotící zprávy).

4 Společenská odpovědnost a školy Podkladová (sebehodnotící) zpráva: 1)Klíčové informace o společnosti (kontakty, strategie, zákazníci, partneři, dodavatelé, způsob řízení organizace…) 2)Mapa předpokladů (management, zaměstnanci – pracovní život, vzdělávání – vzájemné hospitace, diverzita a lidská práva – genderová a věková vyváženost, životní prostředí/komunita – úspory energie, úklid okolí, charitativní akce, sledování úspěšnosti absloventů v dalším životě, vlastnictví/partnerství – právní předpisy školy, management rizik, protikorupční opatření, partnerské projekty, spolupráce s firmami, zákazníci – péče o talentované žáky, moderní metody ve výuce, zdraví, bezpečnost žáků, dny otevřených dveří…. 3)Výsledky – (trendy,cíle a srovnání) ve výše uvedených oblastech

5 Společenská odpovědnost a školy Pohled účastníků projektu: Odpovědné chování - zvyšuje produktivitu práce, loajalitu zaměstnanců, vede organizaci k získání dlouhodobě udržitelné výhody. Předpokladem úspěchu – systematický přístup, kdy odpovědné chování navazuje na strategii, vizi, hodnoty a poslání (misi) organizace. Aktivity spojované se CSR nejsou účinné bez osobního etického přesvědčení vedení i samotných zaměstnanců!!! Proces společného hledání zvyšuje míru kooperace, koordinace a indentifikace jedinců s konsensuálně přijatým návrhem.

6 Prvotní impuls, přínosy - ředitel ZŠ Mládí PhDr. Jaroslav Vodička, Praha 13 prvotní impuls od zřizovatele školy (sám nositelem ocenění z oblasti společenské zodpovědnosti), pozitivní motivace, nebyl to tlak! vytržení z každodenní činnosti, zamyšlení, objektivizace (ještě jiným mechanismem než provádíme – SWOT, ankety, hodnocení – žáci/zaměstnanci/rodiče) možnost diskuze, sdílení, ale i poznání jiných přístupů: –uvnitř (v rámci prac. týmu - ! výhoda více členů, se zaměstnanci) –mezi sebou (ostatní zapojené školy, lektoři) - konsensus školních týmů na společné terminologii – např. „kdo je to klient“? vnější zpětná vazba - příležitost sdělit své pohledy lidem „mimo školství“- externí hodnotitelé součást budování školy jako respektované instituce (prestiž)

7 Nároky, úskalí, rizika – ředitel ZŠ Mládí PhDr. Jaroslav Vodička, Praha 13 přímo spojená rizika a administrativa s projektem - žádná/minimální v úvodu příliš teoretické školení (terminologie mimo školství) čas – setkání školních týmů (ředitel + zástupce, později širší tým), tvorba, vytvoření sebehodnotící zprávy, setkání s hodnotiteli, obhajoba sebehodnotící zprávy, konsensus školních týmů na společné terminologii – např. „kdo je to klient“? finance „I.“ – jen suplování za pedagogy přítomné na seminářích k CSR (Rossmann – finanční podpora poradců) finance „II.“ (Národní cena ČR v programu CSR - přihláška) CSR certifikace – zatím žádná zkušenost v oblasti základního školství, určité rozdíly oproti jiným institucím (např. firmy)

8 Společenská odpovědnost a školy (co dál?)  Spolupráce Vysočina Education se SOK (Společnost pro oceňování kvality)  Výběr 3 škol pro vstup do CSR aktivit (nejlépe MŠ, ZS, SŠ) – září/říjen 2016.  Tým ze školy na proškolení ve zpracování podkladové zprávy – ředitel + vedoucí CSR aktivit – listopad/prosinec 2016, zdarma.  Do konce dubna – možnost poslat přihlášku/zprávu na SOK – 1 den hodnocení externími hodnotiteli, možnost ucházet se o Národní cenu CSR na Hradě.  Leden 2017 – VE – poradenská činnost pro školy v KV ve spolupráci se SOK.

9 (Corporate Social Responsibility) Jsme společensky zodpovědní, CSR? Nabízí se „automatická“ odpověď, ale jak je to v detailech, jak to vidí ostatní, příležitost pro zlepšení bez ohledu na to, zda se jedná o školu, obec, firmu…

10 Děkuji za pozornost Mgr. Roman Křivánek Ředitel VE


Stáhnout ppt "Společenská odpovědnost a školy Role Vysočina Education a CSR do škol: VE – partner pro školy a jejich partnery, princip dobrovolnosti a spolupráce Členem."

Podobné prezentace


Reklamy Google