Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HARDWARE. Co je to hardware? Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HARDWARE. Co je to hardware? Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje."— Transkript prezentace:

1 HARDWARE

2 Co je to hardware? Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítačepočítače

3 1. Monitor 2. Základní deska 3. Procesor 4. ATA konektory 5. Operační paměť 6. Rozšiřující sloty 7. Zdroj 8. Optická mechanika 9. Pevný disk 10. Počítačová klávesnice 11. Myš

4 Základní deska Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) je základním hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je propojit jednotlivé součástky počítače do fungujícího celku a poskytnout jim elektrické napájení.

5 Procesor Procesor (anglicky Central Processing Unit, zkratka CPU) je v informatice základní součást počítače. Procesor je umístěný na základní desce počítače. Grafická karta Grafická karta nebo také videoadaptér je součástí počítače a stará se o zobrazení obrazu na monitoru, grafické výpočty atd. Grafická karta může být i integrována na základní desce. Většinou se jedná o nejnutnější čipy, výjimečně se přidává vlastní paměť.

6 Paměť RAM RAM (anglicky random-access memory, paměť s přímým přístupem) je v informatice typ elektronické paměti, která umožňuje přístup k libovolné části bez ohledu na její fyzické umístění. Paměť RAM se používá v počítačích a dalších elektronických přístrojích. Pevný Disk Pevný disk (zkratka HDD, anglicky hard disk drive) je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice slouží k dočasnému nebo trvalému uchovávání většího množství dat pomocí magnetické indukce.

7 obrazovka skříň počítače monitor reprodu ktor klávesnice myš mikrofon OSOBNÍ POČÍTAČ Typický osobní počítač (PC) je složen z počítačové skříně, monitoru a dalších vstupně-výstupních periferií jako je klávesnice, myš, multimediální periferie atd. monitoru

8 POČÍTAČOVÁ SKŘÍŇ Samotná počítačová skříň bývá provedena různým způsobem: desktop - pokládá se naplocho na stůl, výhodou tohoto provedení je, že skříň může sloužit současně jako podstavec pro monitormonitor věž (tower) - je uspořádání, kdy skříň leží na podložce svojí kratší stranou, takže připomíná věž (anglicky tower). Toto uspořádání je dnes nejběžnější, protože je výhodné jak z hlediska chlazení, tak proto, že počítač nemusí zabírat místo na stole. Termín „mini tower“ označuje, že by se mělo jednat o menší provedení, „midi tower“ označuje středně velkou skříň.

9 Ve skříni bývá uložen : napájecí zdroj - převádí napětí elektrické sítě na úrovně potřebné pro napájení komponent počítače (základní deska, harddisk, DVD, …). Obvykle má výkon od 200 do 1000 Wattů. základní deska - také mateřská deska nebo motherboard - je deska plošných spojů, na které je umístěn procesor, operační paměť (RAM), paměť BIOSu (FLASH), hodiny reálného času a tzv. čipset počítače a základní rozhraní, jako jsou konektory pro připojení myši, klávesnice, tiskárny a jiných zařízení. V současnosti se na základní desku často integruje i grafická karta, zvuková karta a síťová karta.

10 rozšiřující desky - jedná se o desky plošných spojů určené pro zasunutí do slotů základní desky, nejčastěji to bývá grafická karta, zvuková karta nebo síťová karta. S rostoucí integrací a popularitou přenosných počítačů se stále méně používají rozšiřující karty a stále více zařízení se připojuje pomocí USB harddisk - také pevný disk, je zařízení, které slouží k uchovávání programů a dat potřebných pro provoz počítače a pro práci s ním. mechanika DVD nebo CD-ROM - slouží k nahrávání a používání dat uložených na optických discích. Současné mechaniky jsou již schopné na optické disky i zapisovat disketová mechanika - se dnes již téměř nepoužívá, slouží ke čtení a zapisování dat na diskety.

11 Základní deska Pev ný disk Rozšiřujíc í sloty Grafická karta Zdroj Ventilátor CD/DV D mecha nika

12 Monitor, klávesnice, myš Monitor, klávesnice a myš nebo jiné ukazovací zařízení jsou dnes základními prostředky pro komunikaci uživatele s osobním počítačem, bez kterých se nedá pracovat. Připojují se přímo ke skříni počítače. Přenosné počítače mají samozřejmě tyto součásti integrovány již ve svém těle. Nejmladším zařízením z této trojice je myš (případně také trackball nebo touchpad), která je nutná pro práci s grafickým uživatelským rozhraním počítače. Monitor,

13 Ostatní zařízení K počítači se dnes připojují nejrůznější periferní zařízení, naprostou samozřejmostí jsou dnes například mikrofon a reproduktory (případně sluchátka), které z PC dělají opravdové multimediální a ve spojení s internetem také komunikační centrum. Stále častějším multimediálním doplňkem je i webová kamera, která je výhodou zvláště u internetové telefonie. Dalšími oblíbenými doplňky jsou tiskárna a čtečka paměťových karet.

14 1) VY_12_INOVACE_INF.24 2) Jméno autora: Eva Kotrbáčková 3) Datum vytvoření: 27.9.2012 4) Ročník: 5. 5) Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informatika Tematický okruh: Základní pojmy v informatice Téma: Hardware 6) Tato prezentace bude použita k seznámení žáků se základními pojmy. Zdroje:staženo 26.9.2012 http://www.supermartinovy.estranky.cz/clanky/pocitac/soucasti-pc.html.html http://www.ignyte.com/services-computer-support.html http://www.coolnerds.com/newbies/hardware/hardware.htm http://www.warepin.com/basic-computer-hardware-and- software/ http://openbookproject.net/courses/intro2ict/hardware/internal.htm l http://quehacer.bligoo.com/content/view/304158/Microsoft-y-su-vision-del- Hardware-en-el-futuro.html


Stáhnout ppt "HARDWARE. Co je to hardware? Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google