Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ohmův zákon Obor:Elektrikář Ročník:3.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ohmův zákon Obor:Elektrikář Ročník:3."— Transkript prezentace:

1

2 Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ohmův zákon Obor:Elektrikář Ročník:3. Vypracoval:Ing. Josef Nevařil Kód:OB21-OP-EL-ZEL-NEV-U-1-003

3 Georg Simon Ohm (16. března 1787 – 7. července 1854) Německý fyzik, autor Ohmova zákona U = R * I Který popisuje vztah mezi elektrickým napětím U, odporem R a proudem I pro ustálený stejnosměrný proud:

4 Základní pojmy Jednoduchý elektrický obvod se skládá : ● ze zdroje elektrické energie, ● ze spotřebiče, v němž se elektrická energie zužitkuje, ● ze spojovacího vedení mezi zdrojem a spotřebičem.

5 Základní pojmy Spotřebič Vypínač Vedení Zdroj http://www.karmabilgi.net/images/devre.jpg Schématické znázornění

6 Základní pojmy Složité obvody mohou obsahovat více zdrojů elektrické energie a také více spotřebičů, které mohou být různě zapojeny. Spotřebiče nazýváme všeobecně zátěž. Připojíme-li k zátěži zdroj napětí, začne obvodem protékat elektrický proud. Elektrický proud je to uspořádaný pohyb elektronů, vzniklý působením napětí zdroje.

7 Ohmův zákon Elektrony při svém pohybu narážejí na kmitající atomy, elektrický zdroj musí dodávat tolik energie, aby překonával tento odpor. Ve spotřebiči, kterým prochází elektrický proud, se přeměňuje elektrická energie na jinou energii, např. tepelnou, světelnou, mechanickou apod.

8 Ohmův zákon Vyjádřeno matematicky je podle Ohmova zákona proud v uzavřeném obvodu dán vztahem [A; V,Ω] Ohm zjistil, že elektrický proud I procházející uzavřeným obvodem je tím větší, čím vyšší je napětí zdroje U a čím menší je odpor R zapojený do obvodu.

9 Ohmův zákon [; V,A] je důležitým zákonem pro řešení elektrických obvodů. Známe-li napětí zdroje a proud procházející obvodem, můžeme si určit odpor zapojený do obvodu:

10 Ohmův zákon [V, A] Jestliže známe odpor R a chceme, aby jím protékal proud I, dovedeme určit napětí, na které jej musíme připojit:

11 Ohmův zákon ● Nebo jestliže známe odpor R a chceme, aby jím protékal proud I, dovedeme určit napětí, na které jej musíme připojit: [V; A,]

12 Ohmův zákon [ A; V, S ] [ S; A, V ] [ V; A, S ] Pracujeme-li s vodivostí spotřebiče G, pak má Ohmův zákon tento tvar. Pracujeme-li s vodivostí spotřebiče G, pak má Ohmův zákon tento tvar.

13 Ohmův zákon ● Napětí měříme voltmetrem, který má velký vstupní odpor a tedy jím prochází malý proud. ● Voltmetr zapojujeme na svorky mezi nimiž chceme zjistit napětí, připojujeme jej tedy paralelně ke spotřebiči. Obr. 2: Zapojení ampérmetru a voltmetru

14 Ohmův zákon ● Příklad 1: Žárovkou na napětí 230 V prochází při svícení proud 1 A. Určete odpor vlákna při svícení. ● Řešení: ● Odpor vlákna při svícení vypočítáme z Ohmova zákona: ● Odpor vlákna žárovky při svícení je tedy 230 . R = 230 

15 Ohmův zákon

16 Použitá literatura: 1. Kubrycht J., Musil R., Voženílek L.: Elektrotechnika pro 1. Ročník učebních oborů elektrotechnických, SNTL Praha 1980 2. Bezděk M.: Elektronika I, KOPP České Budějovice 2008 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009

17 Děkuji Vám za pozornost Ing. Josef Nevařil Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ohmův zákon Obor:Elektrikář Ročník:3."

Podobné prezentace


Reklamy Google