Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a literatura 7.ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace TÉMA: Doplněk ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1427 NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a literatura 7.ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace TÉMA: Doplněk ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1427

2 Anotace : Materiál je určen žákům 7.ročníku Slouží jako k výkladu o doplňku Snímek č.3, 4 – výklad Snímek č.5 – 10 – procvičování učiva o doplňku Materiál je určen žákům 7.ročníku Slouží jako k výkladu o doplňku Snímek č.3, 4 – výklad Snímek č.5 – 10 – procvičování učiva o doplňku

3 DOPLNĚK Rozvíjející větný člen Vyjadřuje vlastnost nebo stav, které má podstatné jméno (zájmeno) za určitého děje Rozvíjí podstatné jméno a sloveso zároveň Bývá vyjádřen 1, 2, infinitivem, přechodníkem Bývá na konci věty Ptáme se na něj : JAKÝ ? JAK ? Rozvíjející větný člen Vyjadřuje vlastnost nebo stav, které má podstatné jméno (zájmeno) za určitého děje Rozvíjí podstatné jméno a sloveso zároveň Bývá vyjádřen 1, 2, infinitivem, přechodníkem Bývá na konci věty Ptáme se na něj : JAKÝ ? JAK ?

4 DOPLNĚK Příklady : Chlapci běhali bosi. Zvolili bratra vedoucím. Viděl mě dneska odcházet. POZOR !!! Jana se cítila šťastná. X Jana byla šťastná. /doplněk/ X /přísudek jmenný se sponou/ Příklady : Chlapci běhali bosi. Zvolili bratra vedoucím. Viděl mě dneska odcházet. POZOR !!! Jana se cítila šťastná. X Jana byla šťastná. /doplněk/ X /přísudek jmenný se sponou/

5 DOPLNĚK 1, Vyhledej ve větách doplňky : Vrátili jsme se spokojeni. Děti zůstaly doma samy. Dům se zdál opuštěn. Vážil jsem si ho jako dobrého kamaráda. Chodil do divadla rád. Vybrali jsme si ho za vedoucího. Chlapec se vyučil truhlářem. Fotbal jsem hrával jako chlapec. Zahlédl jsem ho vycházet z pokoje. 1, Vyhledej ve větách doplňky : Vrátili jsme se spokojeni. Děti zůstaly doma samy. Dům se zdál opuštěn. Vážil jsem si ho jako dobrého kamaráda. Chodil do divadla rád. Vybrali jsme si ho za vedoucího. Chlapec se vyučil truhlářem. Fotbal jsem hrával jako chlapec. Zahlédl jsem ho vycházet z pokoje.

6 DOPLNĚK 2, Převeď do množného čísla a podtrhni doplňky : Babička seděla na lavičce sama. Babičky seděly na lavičce samy. Chlapec běhal po trávě bos. Chlapci běhali po trávě bosi. Hokejista se vrátil ze zápasu unaven. Hokejisté se vrátili ze zápasu unaveni. 2, Převeď do množného čísla a podtrhni doplňky : Babička seděla na lavičce sama. Babičky seděly na lavičce samy. Chlapec běhal po trávě bos. Chlapci běhali po trávě bosi. Hokejista se vrátil ze zápasu unaven. Hokejisté se vrátili ze zápasu unaveni.

7 DOPLNĚK Dívka mi připadala známá. Dívky mi připadaly známé. Viděl maminku utíkat domů. Viděli maminky utíkat domů. Baletka cvičila na pódiu sama. Baletky cvičily na pódiu samy. Dítě běhalo v trávě boso. Děti běhaly bosy. Dívka mi připadala známá. Dívky mi připadaly známé. Viděl maminku utíkat domů. Viděli maminky utíkat domů. Baletka cvičila na pódiu sama. Baletky cvičily na pódiu samy. Dítě běhalo v trávě boso. Děti běhaly bosy.

8 DOPLNĚK 3, Rozhodni, kdy se jedná o doplněk kdy o přísudek jmenný se sponou : Znali jsme ho jako malého chlapce. Lukáš doběhl do cíle třetí. Vendulka nebyla u nás na návštěvě. Martina se stala modelkou. Radka považovali za nejlepšího studenta. Její nos byl veliký a ošklivý. 3, Rozhodni, kdy se jedná o doplněk kdy o přísudek jmenný se sponou : Znali jsme ho jako malého chlapce. Lukáš doběhl do cíle třetí. Vendulka nebyla u nás na návštěvě. Martina se stala modelkou. Radka považovali za nejlepšího studenta. Její nos byl veliký a ošklivý.

9 DOPLNĚK 4, Vyhledej ve větách doplňky a změň je v přívlastky : Auto stálo v opravně zdemolované. Zdemolované auto stálo v opravně. Vyšetřovatel se procházel po místnosti podrážděn. Podrážděný vyšetřovatel se procházel po místnosti. 4, Vyhledej ve větách doplňky a změň je v přívlastky : Auto stálo v opravně zdemolované. Zdemolované auto stálo v opravně. Vyšetřovatel se procházel po místnosti podrážděn. Podrážděný vyšetřovatel se procházel po místnosti.

10 DOPLNĚK Ryby prodávali na náměstí živé. Živé ryby prodávali na náměstí. Děti se vrátily z kina zářící a rozesmáté. Zářící a rozesmáté děti se vrátily z kina. Šaty máš přes židli zmačkané. Zmačkané šaty máš přes židli. Televizi jsme přivezli domů nepoškozenou. Nepoškozenou televizi jsme přivezli domů. Ryby prodávali na náměstí živé. Živé ryby prodávali na náměstí. Děti se vrátily z kina zářící a rozesmáté. Zářící a rozesmáté děti se vrátily z kina. Šaty máš přes židli zmačkané. Zmačkané šaty máš přes židli. Televizi jsme přivezli domů nepoškozenou. Nepoškozenou televizi jsme přivezli domů.

11 Zdroj : Vlastní zdroj MICROSOFT POWERPOINT 2010 Držitel licence 2.základní škola v Rakovníku, Husovo náměstí 3 Zdroj : Vlastní zdroj MICROSOFT POWERPOINT 2010 Držitel licence 2.základní škola v Rakovníku, Husovo náměstí 3


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a."

Podobné prezentace


Reklamy Google