Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Člověk neandertálský a jeho pomůcky. Člověk neandertálský Neandertáleci žili odloučeně v Evropě,kde řádili kruté zimy. Po stovky let však tento světadíl.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Člověk neandertálský a jeho pomůcky. Člověk neandertálský Neandertáleci žili odloučeně v Evropě,kde řádili kruté zimy. Po stovky let však tento světadíl."— Transkript prezentace:

1 Člověk neandertálský a jeho pomůcky

2 Člověk neandertálský Neandertáleci žili odloučeně v Evropě,kde řádili kruté zimy. Po stovky let však tento světadíl sdíleli s člověkem kromaňonským, až nakonec zhruba před 35 000 lety záhadně mizí.

3 Způsob života (člověk neandrtálský) Jídlo - ryby, plody,kořínky velká zvířata. Kde žili – žili v jeskyních či chýších ze zvířecích kůží a mamutích kostí Co už uměli - dokázali opracovat kámen, jednotlivé úlomky osekávali do tvaru špice nebo škrbky

4 Homo sapiens sapiens Nazýváme ho též člověkem kromaňonským. Velmi se nám podobá, poněvadž je naším přímým předchůdcem. Zhruba od roku 30 000 př.n.l. nahrazuje ostatní lidské druhy a zdomácňuje na všech kontinentech.

5 Způsob života (homo sapiens sapiens) Jídlo – ryby, plody, kořínky, houby, velká zvířata Kde žili – v uspořádaných tlupách, v nichž měl každý jednotlivec přesně stanovanou funkci Co už uměli – opracovat kámen,jednotlivě úlomky osekávat

6 Výzdoba Kromaňonci za pomoci lešení zdobili stěny jeskyní. Při svitu lojový chlampiček na ně malovali zvířata, ruce a různé obrysy. Jejich umění mělo magický nebo náboženský význam. Kromaňonci za pomoci lešení zdobili stěny jeskyní. Při svitu lojový chlampiček na ně malovali zvířata, ruce a různé obrysy. Jejich umění mělo magický nebo náboženský význam.

7 Pomůcky Lojová lompička Teslice Kostěná jehla Pazourek

8 Foto Foto

9 Dotazy Dotazy


Stáhnout ppt "Člověk neandertálský a jeho pomůcky. Člověk neandertálský Neandertáleci žili odloučeně v Evropě,kde řádili kruté zimy. Po stovky let však tento světadíl."

Podobné prezentace


Reklamy Google