Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VYUŽITÍ POLOVODIČŮ V PRAXI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VYUŽITÍ POLOVODIČŮ V PRAXI"— Transkript prezentace:

1 VYUŽITÍ POLOVODIČŮ V PRAXI
TERMISTOR- je polovodičová součástka (kus polovodiče), která se používá jako teplotně citlivá součástka(jeho odpor je závislý na okolní teplotě).

2 Využití termistoru: Měření teploty. Měření teploty na dálku a na špatně přístupných místech. Jednou termistor někam zabudujeme a pak můžeme na vzdáleném stanovišti měřit, nebo můžeme pomocí miniaturních termistorů (tzv. perličkový termistor) měřit teplotu v lidském těle, uvnitř motorů apod. FOTOREZISTOR- je jako termistor vytvořen rovněž na polovodičovém základě, ale mění svůj odpor pod vlivem světelného záření. Využití fotorezistoru: Měření osvětlení-(např. ve fotografických přístrojích) Ovládání přístrojů - otvírání dveří, zapínání zařízení... Zabezpečovací zařízení - proti krádeži, bezpečnostní pojistka pro vypínání přístrojů, ...

3 POLOVODIČOVÁ DIODA- je elektrotechnická součástka,jejímž úkolem v elektrickém obvodu je propouštět el.proud jedním směrem. Stavba polovodičové diody Polovodičová dioda se skládá ze dvou příměsových polovodičů - jeden polovodič je typu N (katoda) a druhý polovodič je typu P (anoda). Na rozhraní polovodičů vznikne přechod P-N (hradlová vrstva), který v ideálním případě propouští proud pouze jedním směrem. Elektrotechnická značka Propustný směr Diodou protéká el.proud, el.odpor diody může být velmi nízký.

4 Závěrný směr Elektrický proud neprochází. TRANZISTOR- je polovodičová součástka, kterou tvoří dvojice přechodů PN (přechod P-N je oblast na rozhraní příměsového polovodiče typu P a polovodiče typu N. Přechod P-N se chová jako hradlo, tzn. propouští el.proud pouze jedním směrem). Jedná se v podstatě o spojení dvou polovodičových diod v jedné součástce, většinu vlastností tranzistoru však dvojicí diod nahradit nelze.

5 Každý tranzistor má (nejméně) tři elektrody, které se označují jako kolektor, báze a emitor (u unipolárních tranzistorů udáváno jako drain,source a gate). Schematické značky tranzistoru: B=BÁZE C=KOLEKTOR E=EMITOR Tranzistor je polovodičová součástka se dvěma přechody PN. Existují dva typy:             

6 Základní typy tranzistoru jsou:
Bipolární - je ovládán připojením elektrického proudu na bázi. Velikostí tohoto proudu se ovládá proud v obvodu procházejícího mezi emitorem a kolektorem. Unipolární (FET)- využívají k řízení proudu mezi D a S (drain, source) elektrostatického pole, vytvořeného v obvodu řídící elektrody G (gate).

7 TYRISTOR- je polovodičová součástka sloužící ke spínání el
TYRISTOR- je polovodičová součástka sloužící ke spínání el.proudu (nejčastěji výkonových obvodů), fungující jako řízený elektronický ventil. Je sestaven ze čtyř vrstev polovodiče v uspořádání PNPN, takže v součástce jsou tři P-N přechody. Na krajní vrstvy jsou připojeny silové, na jednu z prostředních řídicí elektroda. Pokud na silové elektrody přivedeme proud, tyristor nevodí, dokud nepřivedeme malé napětí i na řídicí elektrodu. Potom tyristor lavinovitě sepne a setrvává ve vodivém stavu, dokud jím teče proud. Je to velice účinný nástroj pro řízení velmi výkonných elektrických strojů. Nejčastěji se používá v moderních elektrických lokomotivách pro pulzní regulaci výkonu trakčních motorů pro stejnosměrný proud. G=ŘÍDÍCÍ ELEKTRODA Struktura tyristoru

8 Schematická značka tyristoru:
Tyristor se používá pro bezeztrátovou regulaci výkonu. Jeho použití je zejména vhodné v obvodech střídavého napětí, neboť každý průchod napětí nulou automaticky vypne tyristor a ten čeká na další zapnutí. INTEGROVANÉ OBVODY- (IO) je moderní elektronická součástka. Jedná se o spojení (integraci) mnoha jednoduchých elektrických součástek, které společně tvoří el.obvod vykonávající nějakou složitější funkci. Integrované obvody dělíme na monolitické a hybridní.

9 Monolitické IO dnes jasně převažují
Monolitické IO dnes jasně převažují. Jejich jednotlivé součástky jsou vytvořeny a vzájemně spojeny na jediné polovodičové, nejčastěji křemíkové, destičce. Hybridní IO se skládají z několika součástek (zpravidla některé z nich bývají monolitické IO), které jsou přilepeny a pospojovány na malé destičce (zpravidla keramické).

10 VYPRACOVALA: PETRA DVOŘÁKOVÁ,9.B


Stáhnout ppt "VYUŽITÍ POLOVODIČŮ V PRAXI"

Podobné prezentace


Reklamy Google