Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy."— Transkript prezentace:

1 Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

2 Analogový a digitální přenos analogový přenos analogový přenos –Je sledována konkrétní hodnota přenášené veličiny (okamžitá hodnota napětí, proudu atd.) digitální přenos digitální přenos –Je sledován interval, do kterého hodnota přenášené veličiny spadá (napětí je větší než 0,6V)

3 Ve své podstatě je prakticky každý přenos analogový Ve své podstatě je prakticky každý přenos analogový –přenáší se totiž veličina, která je svým charakterem analogová Specifikace analogového nebo digitálního přenosu záleží na interpretaci, co považujeme za vysílaný a přijímaný signál Specifikace analogového nebo digitálního přenosu záleží na interpretaci, co považujeme za vysílaný a přijímaný signál Analogový a digitální přenos

4 Analogový přenos není nikdy ideální Analogový přenos není nikdy ideální –Nelze přenést identickou hodnotu, během přenosu dochází ke ztrátám Digitální přenos je ideální Digitální přenos je ideální –Během přenosu nedochází ke ztrátám Analogový a digitální přenos

5

6 Modulační rychlost Modulační rychlost je definována tím, jak rychle lze měnit přenášený signál Modulační rychlost je definována tím, jak rychle lze měnit přenášený signál –V základním pásmu: jak rychle lze měnit samotný přenášený signál –V přeloženém pásmu: jak rychle lze měnit amplitudu, frekvenci atd. Modulační rychlost je počet změn za sekundu Modulační rychlost je počet změn za sekundu –Měří se v Baudech [Bd] Rychlost je limitována možností modulace a především demodulace, tj. rozlišit jednotlivé změny signálu. Rychlost je limitována možností modulace a především demodulace, tj. rozlišit jednotlivé změny signálu.

7 Modulační – přenosová rychlost Modulační rychlost určuje jak rychle se mění přenášený signál Modulační rychlost určuje jak rychle se mění přenášený signál –Měří se v Baudech [Bd] –Neříká nic o přenesených datech –Záleží na tom, kolik informací nese každá jednotlivá změna signálu Přenosová rychlost Přenosová rychlost –Vyjadřuje objem dat přenesených za jednotku času –Měří se v bitech za sekundu [bps] –Neříká nic o rychlosti změn přeneseného signálu

8 Modulační – přenosová rychlost Obecný vztah Obecný vztah v (přenosová) = v (modulační) * log2(n) n = počet možných stavů přenášeného signálu Modulační a přenosová rychlost se mohou číselně rovnat ( pro n=2, přenos v základním pásmu a dvoustavovou modulaci)

9 Telefonní přenos Komutované linky veřejné tel. sítě (vytáčená analog. linka) Komutované linky veřejné tel. sítě (vytáčená analog. linka) –Šířka pásma 3,1 kHz –OD 300 Hz – 3400 Hz –signál-šum 1000:1 Tyto dva parametry určují rychlost přenosu – 30kbps není to závislé na použité technologii není to závislé na použité technologii žádný modem pro analog. linky nemůže pracovat rychleji žádný modem pro analog. linky nemůže pracovat rychleji Šíře pásma je uměle zavedené omezení Šíře pásma je uměle zavedené omezení –Aby bylo možno v tel. síti skládat tel. hovory do širších přenosových signálů mezi ústřednami. –U pevných okruhů toto omezení neplatí

10 Vanová křivka

11 Digitalizace hlasu Nyquist: Nyquist: –Vzorkování průběhu signálu snímaného mikrofonem 8000x za sekundu ( každých 125  s) –Technika PCM zpracovává každý vzorek pomocí 8 bitů –8000 vzorků za sekundu, každý vzorek 8 bitů  8000 * 8 = 64 000 bitů za sekundu –Pro přenos je zapotřebí rychlost 64 kbps (neefektivní – GSM používá 13 kbps)

12 Telefonní sítě

13 Modemy V.90 Modemy V.90 (56 kbps) mohou využít svou rychlost pouze při připojení na digitální ústřednu Modemy V.90 (56 kbps) mohou využít svou rychlost pouze při připojení na digitální ústřednu Maximální rychlost 56 kbps je ze strany providera (download) – směrem k uživateli je rychlost 33,6 kbps – 48 kbps Maximální rychlost 56 kbps je ze strany providera (download) – směrem k uživateli je rychlost 33,6 kbps – 48 kbps Navýšení rychlosti je možné pouze jednou AD konverzí na straně uživatele Navýšení rychlosti je možné pouze jednou AD konverzí na straně uživatele Modemy jsou asymetrické Modemy jsou asymetrické

14 Fungování modemu V.90

15 Modemy Provedení: Provedení: –externí – využívají sériový port PC –interní – vytváří si vlastní sériový port –PCMCIA – pro připojení na rozhraní Způsob ovládání: Způsob ovládání: –Příkazy jsou textového (znakového) charakteru jazyk AT (ATtention) –Režim příkazový Dva režimy: Dva režimy: –Příkazový (modem interpretuje data od PC jako příkazy) –Datový (modem je průchozí, neinterpretuje data)

16 Modemy Jsou programovatelné Jsou programovatelné –Pomocí příkazů AT jazyka (lze řídit a nastavovat) Obsahují mechanizmy pro on-line Obsahují mechanizmy pro on-line –Kompresi dat –Korekci chyb Obsahují mechanizmy přizpůsobování Obsahují mechanizmy přizpůsobování –Sobě navzájem (rychlejší modem se přizpůsobí rychlosti pomalejšího modemu) –Kvalitě linky (při větším výskytu poruch modem přejde na nižší rychlost, nebo opačně může zrychlit. Příklad: ATDP0,220172000 (vytáčení čísla pulzní volbou)

17 Modemové standardy V.34 V.34 –Analogová linka 28,8 kbps – 33,6 kbps V.90 –Digitální linka 33,6 kbps – 56 kbps (od uživatele – k uživateli) V.92 –Digitální linka 48 kbps – 56 kbps (od uživatele – k uživateli)


Stáhnout ppt "Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy."

Podobné prezentace


Reklamy Google