Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RYTÍŘI Vypracoval Štěpán Rakovič. Kdo vlastně byli rytíři Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RYTÍŘI Vypracoval Štěpán Rakovič. Kdo vlastně byli rytíři Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života."— Transkript prezentace:

1 RYTÍŘI Vypracoval Štěpán Rakovič

2 Kdo vlastně byli rytíři Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života vznikl ve středověké Francii a rozšířil se po celé Evropě. Rytíři pomáhali králům vyhrávat války a vládnout v královstvích. Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života vznikl ve středověké Francii a rozšířil se po celé Evropě. Rytíři pomáhali králům vyhrávat války a vládnout v královstvích.

3 BRNĚNÍ Uzavřená přilbice s průhledem Náprsní pancíř Náloketník Pancéřová rukavice Stehenní brnění Nákolenice Holení brnění

4 Jaké zbraně rytíři používali Luk Luk Palcát Palcát Kopí Kopí Kuše Kuše

5 … Sekera Sekera Štít Štít Dýka Dýka Meč Meč

6 ERBY Ve středověku měla každá vznešená rodina erb, který byl jím znakem. Rytíř nosil svůj erb do boje a do turnajových soubojů, aby byl lehce k poznání. Erby bývaly vytvořeny v podobném stylu, byly pro ně použity stejné barvy a základní vzory. Ve středověku měla každá vznešená rodina erb, který byl jím znakem. Rytíř nosil svůj erb do boje a do turnajových soubojů, aby byl lehce k poznání. Erby bývaly vytvořeny v podobném stylu, byly pro ně použity stejné barvy a základní vzory.

7 TURNAJE Rytíři se potřebovali cvičit v boji, a tak se často utkávali v předstíraných zápasech, při kterých se trénovali na válku. Mnoho lidí se na zápasící rytíře rádo dívalo a tak se brzo turnaje staly velkými slavnostmi, na které se sjížděli zápasníci z široka a daleka. Rytíři se potřebovali cvičit v boji, a tak se často utkávali v předstíraných zápasech, při kterých se trénovali na válku. Mnoho lidí se na zápasící rytíře rádo dívalo a tak se brzo turnaje staly velkými slavnostmi, na které se sjížděli zápasníci z široka a daleka.

8 Jak probíhaly turnaje Při turnaji se dva rytíři hnali proti sobě a když se míjeli, snažili se jeden druhého srazit z koně. Zbraň kterou tehdy používali bylo kopí buďto zahrocené, pro klání válečné, nebo bezpečnější kopí pro klání mírové. Klání obojího druhu bylo skvělým divadlem. Rytíři nosili do těchto soubojů speciální brnění. Jejich náprsní štíty měly kovové opěry pro kopií. Přilby kryly celý obličej. Měly jen malou štěrbinu, která umožnila vidět rytíři jeho cíl. Při turnaji se dva rytíři hnali proti sobě a když se míjeli, snažili se jeden druhého srazit z koně. Zbraň kterou tehdy používali bylo kopí buďto zahrocené, pro klání válečné, nebo bezpečnější kopí pro klání mírové. Klání obojího druhu bylo skvělým divadlem. Rytíři nosili do těchto soubojů speciální brnění. Jejich náprsní štíty měly kovové opěry pro kopií. Přilby kryly celý obličej. Měly jen malou štěrbinu, která umožnila vidět rytíři jeho cíl.

9 KŘÍŽOVÉ VÝPRAVY Byly výpravy které vyhlašoval papež proti muslimům, pohanům a kacířům. Účastníci před výpravou skládali slib a byli označeni červeným křížem, které si pak přišívali na oblečení a proto se jmenovali Křižáci. Křížových výprav bylo celkem 9. Byly výpravy které vyhlašoval papež proti muslimům, pohanům a kacířům. Účastníci před výpravou skládali slib a byli označeni červeným křížem, které si pak přišívali na oblečení a proto se jmenovali Křižáci. Křížových výprav bylo celkem 9.

10 FOTO

11 PRAMENY 1000 odpovědí a otázek. 1000 odpovědí a otázek. Co, Jak, Proč, RYTÍŘI Co, Jak, Proč, RYTÍŘI Wikipedia Wikipedia

12 Dotazy?


Stáhnout ppt "RYTÍŘI Vypracoval Štěpán Rakovič. Kdo vlastně byli rytíři Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života."

Podobné prezentace


Reklamy Google